V neděli 19.2. proběhlo tradiční zahájení nové závodní sezóny ve sportovní hale Varnsdorf. Letošní 21. ročník patřil k nejlépe obsazeným vůbec, velkou zásluhu na tom měl Sokol Dvůr Králové, který dovezl třetinu startovního pole. Startovní listina tak byla bohatě obsazená od nejmladších žáků až po vrcholnou kategorii nad 50 let.

KOMPLETNÍ VÝSLEDKY ZÁVODU

4,5 m – žákyně a žáci

Po krátkém úvodu byl zahájen závod kategoriemi na 4,5 m, což byl takový malý přebor Sokola Dvůr Králové. Závod zahájily žákyně, kdy nejvíc rozruchu bylo hned od prvních pokusů, holky se s lanem praly statečně, pro některé z nich to byl první závod vůbec a neobešlo se to bohužel i bez drobného zranění v podobě spálených prstů. Nejvíce úsilí ukázala na sedmé příčce Ema Hažvová, která v prvním pokusu vylezla lano v čase 24,36s. Šestá pozice patřila Evelíně Tauchmanové s časem 19,69s. Páté a čtvrté místo v těsném rozestupu 16,24s a 15,80s Anička Poloprudská a Šárka Škarytková. Medailové pozice osadily Zuzana Kotková s časem 12,18s, Kateřina Schreiberová v čase 10,87s a jasné vítězství potom brala s časem 6,36s zkušená závodnice Anežka Holanová. U vítězky stojí za zmínku, že byla o pouhé dvě setinky horší než vítězka vyšší ženské kategorie a také si v mimosoutěžním pokusu vyšplhala 8 m v čase 17,64s, což je jen těsně za posledním závodníkem mužské kategorie, jsou to bezesporu skvělé výkony na zástupce žákovské kategorie.

Spolu s žákyněmi pod lano usedli také zástupci žákovské kategorie. Tady se jednalo o pouhé formální rozdání medailí mezi tři zástupce Sokola Dvůr Králové, stačilo si jen počkat, jak se rozdělí. Bronzovou příčku s odstupem od prvních dvou si zasloužil Daniel Báča s časem 10,95s. Druhou příčku vybojoval s drobnou ztrátou na vítěze Matěj Holan v čase 6,77s. Vítězství bral naprosto jasně od prvního pokusu Michal Lukáš. Ve třech pokusech se mezi svými časy lišil o pouhou setinu, což byla nejvyrovnanější série pokusů celého závodu. Opět doplním, že stříbrný a zlatý medailista mimo soutěž absolvovali i lano osmimetrové, a to v časech 18,13s a 14,69s, což jsou na žákovské kategorie opět krásné výkony a jako třešničku doplním, že na 4,5 m si oba závodníci zalezli pro osobní rekord.

4,5 m – dorostenci, dorostenky a ženy

Jako další se představila kategorie žen, která měla bohužel jen jedinou zástupkyni, a to Janu Hurdálkovou ze Sokola Libčice nad Vltavou. Janča zašplhala všechna 4 kola ve vyrovnaných pokusech, kdy nejlepší měl hodnotu 6,34s hned v prvním kole.

Kategorie na 4,5 m uzavřeli dorostenci, kde se opět jednalo o oddílový souboj, tentokrát Všestrannosti Sokola Brno I. Souboj hůře skončil pro Daniela Romana, který lezl v rozmezí šesti až sedmi sekund, nejlépe se zadařilo v druhém kole, kdy si zapsal nejlepší výsledek 6,15s a tím potvrdil své stříbrné umístění. Nejvyšší příčku si zasloužil Martin Ludva za čas 4,35s také z druhého kola, opět jen doplním jeho doplňkový pokus na 8 m, kdy by se svým časem 11,78s bral mezi muži dvanáctou pozici.

8 m – Muži a masters

Po velmi pěkném závodě na krátkém laně následovalo přestavení časomíry do výšky 8 m na hlavní mužské kategorie. Do závodu se jako první pustil zástupce Sokola České Budějovice, jediný zástupce kategorie masters Vlastík Růžička. Ten si udělal závod sám pro sebe a vybojoval cílenou metu 8 m v čase 27,04s.

Spolu s ním byla zahájena i hlavní mužská kategorie. Místo čtrnácté Aleš Tetur s časem 16,59s, potom následuje odstup několik vteřin k třinácté pozici, kterou obsadil Petr Kulovaný v čase 12,44s. Na dvanácté pozici absolvoval svůj první závod v mužské kategorii po přechodu z dorostu Ondřej Schreiber. Ve vyrovnaných pokusech těsně nad hranicí dvanácti vteřin nakonec s časem 12,14s ze třetího kola. Místo jedenácté Pepa Kubišta s časem 11,31s, což patří spíše k jeho slabšímu průměru, nicméně je vidět, že formu na MČR ladil průběžně celou sezónu, tak snad i letos bude sestupná časová tendence. Desítku těsně udržel Bořek Bergmann s časem 10,94s. Následně skáčeme přesně o vteřinu dolů na místo deváté a čas 9,94s, se kterým velmi úspěšně zahájil sezónu Pavel Čambala, čas pod 10s mu udělal velkou radost a mimo jiné si tak vylepšil i svou pozici v historickém žebříčku tohoto závodu. Pozici osmou si celkem pohodlně ohlídal jeho oddílový kolega Jirka Kotlan s časem 8,26s. Od sedmé pozice už se pohybujeme pod osmivteřinovou hranicí, tu si hned prvním pokusem zajistil Natanael Měcháček ve svém běžném průměru 7,44s, ale víme, že Nat umí až o vteřinu lépe. Dva pokusy mu vyloženě vůbec nevyšly a byly plné technických chyb, nicméně oceňujeme dokončení i takovýchto pokusů. Šesté místo si ohlídal Filip Šmejkal, který sezónu zahájil s časem 7,01s víc než úspěšně, zdá se, že forma z mistrovství zůstala a vylepšil si tak alespoň postavení v historickém žebříčku tohoto závodu a za osobním rekordem zůstal jen malý kousek. Pátou pozici v čase 6,93s, kterým si vyrovnal osobní maximum, zalezl Jirka Hoffman, tady forma z loňského mistrovství zůstala doslova na setinu stejná. Za zmínku stojí i to, že si vylepšil své maximum v tomto závodě, za rok je to posun téměř o dvě vteřiny dolů. Čtvrté místo jen těsně udržel Martin Trnka s časem 6,89s. Martin byl s výsledkem více něž spokojený i přes nevděčné čtvrté místo. Medailové pozice si poslední trojka hlídala od začátku závodu a do poslední chvíle to byl zajímavý a napínavý závod. Třetí pozici udržel Ondřej Klíč s nejlepším časem ve čtvrtém kole a to sice 6,42s, což je jen těsně za jeho maximem. Finále jak se patří nám pak zajistili poslední dva závodníci, kteří se do poslední chvíle snažili dostat maximum z prvního závodu sezóny. Souboj bohužel dopadl hůře pro Martina Vacka a bral tak s časem 5,68s stříbrnou placku. Martin v úplně posledním pokusu závodu, kdy mohl celý závod ještě zvrátit na svou stranu, bohužel předčasně odstartoval a přes mohutný aplaus nebylo slyšet jeho zastavení pokusu píšťalkou ani mikrofonem. Dal si tak dvě plnohodnotná lana a únava byla znát, posledním pokusem už závod nezvrátil. Zasloužené vítězství si tak odnesl v novém osobním rekordu 5,59s Adam Novotný ze Sokola Praha Libeň, tohoto času dosáhl až v posledním kole. Jak závod postupně gradoval a do poslední chvíle čekal zda osobní maximum bude stačit na zlato. Nemusel však čekat dlouho a po Martinově zaváhání se radoval z vítězství závodu.

Na závěr bych chtěl poděkovat všem závodníkům za úspěšný start sezóny, organizačnímu týmu za pomoc a v neposlední řadě také našim sponzorům a partnerům bez kterých by se to neobešlo. Jmenovitě se jedná o Varnsdorfské Uzeniny, které věnovaly místní pochdutiny, Světšplhu za propagaci závodu a celý organizační tým, který tomu věnoval čas a energii.

Honza Jarý

Galerie fotografií Lukáše Hubálka