Sport Life – sportovní veletrh hostící olympijský šplh

Akce – Sport Life, místo – Brněnské výstaviště, termín – 5. týdnů před MČR v Praze, účast rekordmanky, vysoká účast mužů. Tak nějak by mohla znít televizní znělka na poslední nominační závod sezóny, který pro nás uspořádali pořadatelé ze Sokola Brno 1. Závod, kterého nultý ročník se konal již minulý rok a pořadatelé se do toho letošního snažili napravit všechny loňské výtky, což se jim bezesporu podařilo. Lano již nebylo ukotveno kdesi v nekonečné výši stropu haly „V“ a závod byl přesunut více doprostřed, takže návštěvníci měli možnost šplh vidět z více stran. Za všechna tato zlepšení patří organizátorům velké díky.

Dorostenky a ženy – 4,5 m

Jak na tom byli závodníci a závodnice? Ženskou kategorii opanovala suverénka Petra Růžičková, úřadující mistryně republiky, s časem 5,97 s (což dle výsledkové listiny byl její jediný platný pokus). Další závodnice by se daly charakterizovat spíše jako doplňkové díky jejími časy.

Dorostenci – 4,5 m

Kategorii dorostenců ovládl mladičký Matěj Cigl s neuvěřitelným zlepšením svého osobního rekordu na hodnotu 3,32 s (Matěj si také zkoušel 8 m dlouhé lano a zcela bez jakéhokoli stresu ho vyšplhal v neuvěřitelném čase 7,49 s) – k takovému zlepšení velmi gratulujeme! Pokud Matěj bude nadále pokračovat v tak vzestupné tendenci, věříme, že by mohl být první dorostenec s časem pod 3,0 s na 4,5 m dlouhém laně a to by skutečně bylo fenomenální. O Matějových limitech ovšem pravděpodobně i příště. Druhý byl Aleš Fišer s pro něj lehce podprůměrným časem 3,88 s. Aleš umí lézt rychleji a věřím, že se pokusí na MČR útočit na zlatou medaili. Třetí skončil Michal Plhák s časem 4,50 s.

Senioři – 8 m

V kategorii seniorů jsme čekali souboj o zlato mezi Lubomírem Jokelem a Milanem Krejčím, ale Lubomír se pravděpodobně vyčerpal na běžeckém závodě na 2 míle, kterého se stihl před závodem v Brně zúčastnit. Zlato tak bral s časem 12,24 s Milan a Lubomírovi zůstaly oči pro pláč s časem 12,56 s. Třetí skončil nováček Petr Janiš s časem 12,78 s. Přítomen byl ještě Luboš Šikula, který  dosáhl času 13,24 s.

Muži – hlavní kategorie – 8 m

Mužů se přijelo do Brna podívat 24, což bych považoval za nadprůměrnou účast. Krom republikové špičky (snad krom chybějícího nemocného Ondřeje Košťáka a Patrika Valuta přijeli všichni závodníci letošní TOP 10) se ukázali i závodníci noví a někteří se 100% i nominovali na MČR. Vzhledem k vysokému počtu závodníků se budu věnovat pouze těm, kteří se umístili do desáté příčky. Desátý skončil Václav Kotlan s na něj velmi špatným časem 8,48 s. Václava porazil jeho bratr Jiří s také na své poměry velmi špatným časem 8,20 s (oba Kotlani mají osobní rekordy s hodnotou pod 7 sekund, ale rozumím, že jak pracovní tak rodinné povinnosti šplhu ne vždy přejí). To Marek Pustaj s časem 7,84 s rozhodně spokojen, vzhledem ke svému tréninku, být asi mohl. Markův cíl na MČR je ovšem asi o jednu sekundu níže… To pro Natanaela Měcháčka byl měřený pokus velkou neznámou. Na tréninku si časy neměří. Proto čas 7,49 s předznamenává, že trénink musí zintenzivnit (jeho cíle jsou také mnohem níže). Tomáš Filip se i přes táhlé zranění byl schopen vyhecovat k času 7,43 s. Přestože dle jeho vlastních slov by měl šplhat alespoň o sekundu rychleji, zranění lokte mu neumožňuje naplno se vrhnout do tréninku a tento čas byl asi dostačující. Pátý Daniel Martinec si v Písku vytvořil nový osobní rekord, ale v Brně mu to zcela nesedlo a čas 7,28 s byl zklamáním. U Daniela se ovšem neobávám toho, že by v Praze nevyšplhal lano alespoň o 0,5 s rychleji! Podobně na tom byl Karel Janda, kterému závodní podmínky vůbec nesedly. U Karla jsme zvyklí na časy útočící na medailové příčky, ale tentokrát byl čas 7,16 s za „bednou“ poměrně daleko. Karel je podobný typ jako Daniel a věřím, že i on na MČR půjde hluboko pod 7 sekund.

Účast Martina Kubánka byla malým překvapením a stejně tak jeho čas. Naposledy jsme měli možnost ho spatřit v létě právě v Brně, kde se pohyboval nad 7 sekundovou hranicí. Tentokrát se již blíží svým obvyklejším časům a za 6,81 s tentokrát bral bronz. Doufám, že se Martin ukáže i v Praze a jsem zvědav, jak zamíchá pořadím! O Pavlu Macháňovi jsme toho napsali již dost – talent desetiletí atp. S hodnotou 6,78 s se velmi přiblížil svému rekordu z letošního příbramského memoriálu, kde bral bronz. Tentokrát mu to stačilo na stříbro a všem naznačil, že je třeba s ním počítat i do budoucna a hlavně na letošním MČR, kde zajisté bude útočit na medaile. To lídr tohoto roku Štěpán Muchka předvedl, že s časy k 6 sekundám leze zcela standardně a jeho forma graduje. Konečný výsledek 6,08 s naznačil, že bychom od něj na MČR měli očekávat útok na osobní rekord. Slova závěrem? I poslední závod sezóny se podařil a v dokonalém prostředí pro prezentaci sportu přilákal velké množství diváků. Doufejme, že se podaří organizátorům závod uspořádat na akci Sport Life i příští rok a opět ve vyšší úrovni. Zároveň pevně věřím a doufám, že se na MČR přihlásí a dorazí šplhat většina nominačního žebříčku, který je nejpočetnější v historii.

Výsledky závodů na veletrhu Sport Life

VC Memoriál Ladislava Váchy 2015 – výsledky PDF

Brno SportLife 2015 – závod základních a středních škol – výsledky PDF

Komentář závodu pohledem pořadatele

Pořadatel nám zaslal komentář jejich třech klání, kterých jsme se my, šplhouni, nezúčastnili (primárně jednoho, či dvou). Neváhejte tedy a přečtěte si, jak probíhaly i ostatní dny na tomto veletrhu.

VC Memoriál Ladislava Váchy 2015 – komentář pořadatele PDF

Plakát akce v rámci veletrhu Sport Life

VC Memoriál Ladislava Váchy - plakát - Sport Life

VC Memoriál Ladislava Váchy – plakát – Sport Life