S počínajícím létem jsme navštívili Brněnský hrad Špilberk a poslední jarní nominační závod sezóny. V tomto atraktivním prostředí, které skutečně nemá obdoby, se nám bohužel nedostavili závodníci z celé republiky a měli jsme tedy přebytek domácích závodníků a závodnic. To ovšem nevadí, protože i mezi nimi se udávaly atraktivní souboje a mohli jsme vidět některé úžasné výkony, ale také některá mírná zklamání.

KOMPLETNÍ VÝSLEDKY VC šphu ve Špilberku 2022

4,5 m – dorostenci a žáci

Na Moravě je již tradicí, že můžeme vidět velké množství mladých závodníků a závodnic. Diváci a závodníci mohli vidět celkem 17 chlapců a 7 dívek. Nejrychlejší dívkou byla Julie Najdekrová (domácí závodnice) s neuvěřitelným časem 8,49 s (výjimečně si dovolím prozradit ročník – 2011). Tato mladá dívka skýtá velký potenciál a držím palce do dalších závodů. Časem 11,00 s (shodně s nahlášeným startovním časem) byla druhou nejrychlejší Kateřina Schreiberová ze Dvora Králové. Třetí nejrychlejší čas měla Marie Poulíková, a to 11,89 s (taktéž domácí závodnice).
Bohužel jsem nebyl svědkem nejmladších kategorií, ale ze zkušeností odhaduji, že ovace a fandění byly právě u těchto závodníků a závodnic na výborné úrovni.
Podíváme-li se na chlapce, nejrychlejším byl Michal Zelenka (ATOM Kids Praha) s časem 5,10 s. O sekundu a devět setin za ním skončil domácí Daniel Roman – 6,19 s náskokem 0,20 s na dalšího domácího závodníka, a to Vojtěcha Konopáče – 6,39 s. Vzhledem k celkovému počtu přihlášených závodníků můžete odvozovat, že se jednalo o kvalitní a obsazený závod.
Závěrem k této kategorii bych rád všem dívkám a chlapcům pogratuloval a popřál co nejhezčí letní prázdniny. Budeme se na vás všechny těšit v podzimní části sezóny.

Dorostenců se na Špilberku ukázalo méně jak žáků. Celkem jsme viděli 7 závodníků a jednalo se o takový klubový přebor Sokola Brno I. Vítězem celkem s přehledem a očekávání byl Omar Dubec. Tento rozměry obří závodník si s více jak sekundovým náskokem uzmul zaslouženě zlato s časem 3,34 s. Souboj o stříbro se odehrával mezi Martinem Ludvou a Michaelem Horváthem. Větší rychlosti a kratšího času nakonec dosáhl první zmíněný (Martin) s časem 4,41 s a bronz připadl na Michaela a jeho 4,44 s. Další závodníci již šplhali “pomaleji” než 1m/s.

Velká cena Špilberk 2022

4,5 m – dorostenky a ženy

Celkem šest dorostenek a žen se dorazilo podívat do Brna. Oproti dorostencům jsme viděli zastoupení tří různých klubů. Ti z Vás, kdo čtou naše reporty pravidelně nebo se orientují ve výkonech ze závodů v Brně, těm není potřeba představovat vítězku Emu Galeovou. Poprvé jsme ji mohli vidět na BVV, při Memoriálu L. Váchy v loňském roce. Tato talentovaná závodnice, byť s nekonečnou startovní reakcí (chápejte – spí na startu skutečně dlouho) dosahuje s přehledem časů pod 5 sekund. Tentokrát “pouze” 4,70 s (vězte, že na čas pod 4,50 s má skutečně dostatek dynamiky i síly) brala opět zlato. Stříbrná Jana Hurdálková s pokusy, které vypadaly podstatně pomaleji tak pomalá nebyla. Tedy 5,57 s rozhodně není pomalý čas v této kategorii (kousek za osobním rekordem). A bronzová Lucie Mrázová je pro mě také totální novickou. Naprosto nevím, o jakou závodnici se jedná (tedy vizuálně ano, ale výkonově ne), ale čas 6,78 s napovídá, že potenciál ke zrychlení a časy pod 6 sekund tam je!

Velká cena Špilberk 2022

8 m – masters

Vzhledem k tomu, že moc závodníků Masters v sezónách nevídáme, většinou jsou všichni závodníci i na bedně. Ani tentokrát tomu nebylo jinak. Lubomír Jokel s vyrovnanými pokusy porazil o rok staršího Luboše Šikulu nakonec celkem o parník. Lubomír Jokel 12,33 s a Luboš Šikula 15,26 s. U této kategorie ani tolik nejde o časy. Oba si zaslouží velký respekt, za svou sportovní výkonnost a profesionální přístup k tréninkům.

Velká cena Špilberk 2022

8 m – Muži

Jak jsem na začátku zmínil, bohužel do Brna nedorazila celá republika, a tak se i zde jednalo o souboj pouhých tří měst (a pár vesnic okolo). Praha vs Brno vs Libčice n. Vltavou. Pozorní čtenáři již zpozornili, neboť asi tuší, kdo se za těmito městy schovává.

Titán našeho sportu, zřejmě budoucí rekordman a domácí odchovanec. Stejně tak bych mohl říci jeden z organizátorů – Matěj Cigl. Kdykoli jsme ho mohli vidět na posledních závodech, byly to osobní rekordy a časy hluboko (a tím myslím hodně hluboko) pod 6 sekund. Velká očekávání, ale i respekt a obdiv, to vše se spojuje s Matějem. S neuvěřitelnou lehkostí a dynamikou jsme viděli všechny jeho pokusy a ač ani jeden skutečně nebyl “bez chyby” (berte to prosím s nadsázkou, až se dočtete o jeho času a podíváte na zbývající časy ze závodu, pochopíte, že to je čas z jiného vesmíru), s přehledem zvítězil s časem 5,13 s (v novém osobním rekordu). To druhý Martin Vacek k tréninku přistoupil, jako kdyby začal šplhat letos. V pátek před závodem si jel silový trénink na bench a litoval se, jak je unaven. Pokud unavený závodník šplhá tak rychlé časy (pod šest sekund všechny), věřím, že většina závodního pole bude unavena ráda. Martin i přes to vyšplhal na konečných 5,74 s. Bronz si zaslouženě vybojoval dorostenecký vicemistr 2021 Ondřej Klíč. Tento mladičký závodník si s každým kolem zvykal a jeho úžasný závěrečný čas 6,29 s ho posunul nejen v nominačním žebříčku, ale velmi vysoko i v historickém žebříčku osobních rekordů.

Velká cena Špilberk 2022

Čtvrtý skončil další domácí závodník, a to asi jeden z nejvyšších závodníků – Filip Řezníček. U Filipa nám zcela chyběla dynamika, kterou jsme od něj čekali, nicméně 6,79 s je pouhý kousek za jeho osobním maximem. Zcela za očekáváním skončil Natanael Měcháček (další domácí závodník, ač z Prahy). Natanael se trápil s tmavší částí lana, chyběla mu dynamika a čas 7,06 s je horší než jeho tréninkové pokusy. Velkým překvapením a jistým comebackem je výkon 7,08 s od Jakuba Nantla (dalším zástupcem Brna). O to lepší výkon od Kuby to je, když vezmeme v potaz, že si ráno dal zápasy ve fotbale, stihl návštěvu svatby, a navíc i skvělý výkon, který jsme u něj již roky neviděli. Jiří Hoffman je mladým závodníkem, kterému zcela chybí závodní zkušenosti, a tak hýří nadšením a někdy až otravnými poznámkami. Nicméně nový osobní rekord se počítá a čas 7,32 s je pěkným náznakem do budoucna. Nicméně medaile se rozdávají níže. Dalšího super výkonu dosáhl další domácí závodník Adam Odcházel. Adam si zlepšil náladu z předchozího závodu v Příbrami a z Brna odnáší 7,33 s. Gratuluji k tomuto času. Posledním závodníkem pod osm byl jediný zástupce Prahy, a to Daniel Martinec. I u Dana jsme čekali čas kolem 7,30 s, ale pravděpodobně kvůli ne optimálnímu osvícení lana se musel spokojit s časem 7,60 s. Dan zajisté natrénuje na další závod lépe a uvidíme útok na 7,20 s (tedy Šupčíkův čas).

Velká cena Špilberk 2022

Závěrem bych rád poděkoval nejen organizátorům (tým sportovní všestrannosti Sokola Brno I), ale také všem partnerům – Muzeu města Brna, župa Jana Máchala, Notino, Moravia, Soudal, Go Eventum.
Děkujeme za ukázkovou péči o závodníky a zajímavé prostory závodu.

Nat

Velká cena Špilberk 2022 - plakát