V sobotu 5.3. proběhlo tradiční zahájení nové sezóny ve sportovní hale Varnsdorf. Letošní 20. ročník bohužel nesl smutné prvenství. Jednalo se o jeden z nejméně obsazených ročníků vůbec.

4,5 m – dorostenec

Po krátkém úvodu byl zahájen závod kategorií dorostenci na 4,5 m. Zde si celkem spravedlivě zazávodil Tomáš Ettel sám se sebou, jako jediný závodník v kategorii měl prostor ladit starty i dohmaty, ze dvou platných pokusů nakonec zvítězil s časem 4,13 s. O něco zajímavější byly jeho pokusy na osmimetrovém laně, kde se mimo závod účastnil všech kol a jeho čas 9,18 s by bohatě stačil na umístění v polovině startovního pole.

VC Memoriál Karla Hofmana 2022

4,5 m – dorostenky a ženy

Spolu s dorostencem pod krátké lano usedla i dvě děvčata, a tak se z kategorií na 4,5 m stal v podstatě místo závodu interní trénink Sokola Libeň. Nikola Patočková si v čase 17,35 s dolezla pro stříbro. První místo potom obsadila suverénně Markéta Kolářová s pěkným časem 6,98 s.

VC Memoriál Karla Hofmana 2022

8 m – Muži

Po velmi svižném závodě na krátkém laně následovalo přestavení časomíry do výšky 8 m na hlavní mužskou kategorii. Zde se nepředstavilo také moc závodníků a nebýt domácích, byl by to hodně smutný pohled na hlavní mužskou kategorii. Všichni mohli být alespoň spokojeni s tím, že skončili v první desítce. Desáté místo za domácí klub hájil Adam Haufert s nejlepším časem 20,12 s. Další domácí závodník Lukáš Vébr si zapsal čas 15,51 s. Potom už se začínáme přibližovat k zajímavějším číslům, Pepa Kubišta si celkem vyrovnanými pokusy okolo 11 vteřin nakonec zapisuje 10,99 s. Když už měl Sokol Libeň tři medaile, nebylo zřejmě třeba přidávat další. Těsně nad desetivteřinovou hranicí zůstal ještě Pavel Čambala s časem 10,11 s. Hranici deseti vteřin jako první prolomil Jiří Hoffman, reprezentant ČVUT Kladno, kterého doufám na závodech ještě uvidíme. S trochou tréninku má rozhodně potenciál ke zlepšení, z druhého kola si zapsal čas z 9,74 s. Hned na to následoval druhý zástupce Sokola Příbram Vašek Kotlan. Vašek si z toho udělal soutěž v pravidelnosti, dvakrát zašplhal za 9,07 s a mezi pokusy to proložil jednou za 8,76 s a pak za 8,79 s, takže ve výsledku pěkné zasloužené páté místo. Čtvrtou nevděčnou bramboru si vysloužil Karel Janda, který od pátého místa sundal další vteřinu k dobru a na třetí pozici v jednu chvíli ztrácel pouhou setinku. Nakonec si zapsal při zahájení sezóny čas 7,70 s. Třetí příčku od počátku držel Filip Šmejkal a povedlo se mu ji udržet až do konce závodu. Nakonec si na bronzovou medaili zapsal čas 7,45 s. Druhé místo si s dostatečnou rezervou od třetího, ale zároveň i od prvního, vysloužil Natanael Měcháček hned časem 6,84 s z prvního kola. Další dva pokusy s technickými chybami nevyšly úplně podle představ, ale v posledním kole pak potvrdil svou pozici s časem 6,98 s. První místo pak byl závod sám o sobě. Martin Vacek opět od prvního kola bezpečně hájil první pozici, postupným zlepšováním si v posledním kole zapsal vítězný čas 6,18 s a bezpečně tak v hlavní kategorii bral první místo.

VC Memoriál Karla Hofmana 2022

Na závěr bych chtěl poděkovat všem závodníkům za úspěšný, byť trochu chudý start sezóny, organizačnímu týmu za pomoc a v neposlední řadě také našim sponzorům a partnerům bez kterých by se to neobešlo. Jmenovitě se jedná o Varnsdorfské Uzeniny, které věnovali místní pochutiny, TOS Varnsdorf za věnování věcných cen, Světšplhu za propagaci závodu a celý organizační tým který tomu věnoval čas a energii.

Honza Jarý

VC Memoriál Karla Hofmana 2022