Léto ještě neřeklo své poslední slovo a minimálně v Liberci (a Praze) bylo o víkendu 4.-5. 9. krásné teplé počasí. Tedy ideální čas na to se zavřít do lezeckého centra Šutr a dát si první závod podzimní části sezóny.

Ač se jedná o takový “domácky příjemný” závod, účast v roce 2021 byla velmi chudá. Otázkou, zda to nebylo způsobeno tím, že ve stejný den se část šplhačské obce účastnila závodů v přetahu lanem, akademických her v Olomouci nebo mistrovství světa ve streetworkoutu. Tak široké (tedy mohl bych jmenovat mnoho dalších sportů, ve kterých se naši závodníci a závodnice účastní nějakých závodů) máme pole působnosti od našich členů a členek.

To, že jsme viděli pouhých devět mužů, dva dorostence, jednoho mastera a šest žen nic ovšem neubíralo na výkonnosti předních příček.

4,5 m – dorostenci

Dan Zeisek z Příbrami se postupným ukrajováním času dostal na hranici 4 sekund a při neúčasti zbytku dorosteneckého pole bral tedy jasné stříbro (4,23 s). Adam Novotný, nový dorostenecký světový rekordman v jediném povedeném pokuse, ale zase v krásném čase, bral za 2,88 s zlato.

4,5 m – dorostenky a ženy

Markéta Kolářová z Libně trénuje trochu jinak, než její Sokolští bratři. S přehledem v čase 8,11 s brala bronzovou medaili. Se zraněním kotníku (nikoliv ze šplhu) si Jana Kiselicová v krásném čase 7,63 s (ale velmi vyrovnanými časy) uzmula stříbro. Zlato zůstalo tedy (tentokrát bez osobního rekordu) Janě Hurdálkové. U té jsme viděli únavu spojenou s velkým množstvím závodů během krátké doby. Jsem přesvědčen, že všechny závodnice teď budou mít dost prostoru na trénování, a to nejlepší v osobních rekordech předvedou na MČR v Praze.

8 m – Muži a masters

Václav Kotlan s časem 9,57 s rozhodně spokojen být nemůže. O to více, zmíním-li jeho vyčerpání v průběhu šplhu ve čtvrtém kole (čas těsně pod 12 sekund). To Martin Szabó, který na závod jel hlavně pro splnění nominačních kritérií sice téměř netrénuje, ale podařilo se mu čas stlačit pod 9 sekund a výsledných 8,89 s je vlastně příjemný a hezký čas. Jiří Kotlan jako by z oka vypadl svému bratrovi a jeho čtvrté kolo bylo ve znamení totálního výtuhu. Naštěstí síly měl v prvních kolech a jeho 8,43 s sice není nějak závratně rychlé, ale s ohledem na další sportovní aktivity to je také příjemný výkon. Čtvrtý Natanael Měcháček je takovým pozůstatkem kdysi dominantní Palestry. Na závodě nezapnul závodní mód a v tréninkových pokusech se dotáhl k 7,08 s. Třetí Tomáš Pouček je objevem roku (kdybychom nějaké objevy vyhlašovali). Tento závod ovšem nepatřil mezi jeho povedené a s časem 6,48 s pro něj průměrným výkonem bral bronz. Stříbrný Patrik Valut se také v závodě trochu hledal. Jestli šplhat na 12 nebo 13 sáhů, jak šplhat rychle. Jeho 6,36 s je super výkon s ohledem na to, že Patrik moc odpočinku nemá.

Zlatý a podle mě jasný adept na titul mistra ČR v našem sportu. To je Martin Vacek, rekordman na 14 m. Sice ve velmi rychlém čase pod 6 sekund, ale z mého pohledu (a to jsem u šplhu skutečně už pár let) se mi zdálo, že se nesmírně nadřel. O to větší respekt si od nás Martin zaslouží. Jeho 5,90 s je stále čas z říše snů pro 98,15 % všech závodníků.

Jediný závodník Masters Lubomír Jokel využil léto k ladění běžecké formy. Úplně se mu nedařilo šplhat, ale vyrovnané pokusy kousek za hranicí 12 sekund nejsou tak špatnými – 12,27 s. Uvidíme, na co se Lub zmůže na MČR.

Všem závodníkům a závodnicím gratuluji a držím palce do tréninku a na další závody.
Rád bych poděkoval organizátorům okolo Jana Jarého! Skvělá práce.

Nat

Šutr Liberec 2021