Oproti zažitým zvyklostem, že nová sezóna začíná v chladném Varnsdorfu, jsme letos první závod měli při téměř jarním počasí, a navíc v Praze. A aby tomu nebylo málo, pro sezónu 2020 si výbor našeho sportu přichystal nemálo změn (nové kategorie například). Pojďte společně se mnou v následujících řádcích nahlédnout jak se závod Šplh Schodištěm, v Sokole Pražském vlastně podařil.

Ženy a Šplh Schodištěm 2020

Začneme kategorií žen/dorostenek/žákyň, kde se díky nové kategorii žákyň přihlásilo nadprůměrných devět závodnic. Nejmladší závodnici bylo pouhých 10 let a s lanem se poprala dokonce v čase do 15 sekund. Dorotce Mackové gratulujeme, stačí už jen jeden závod a je nominována 😊.

O pouhý rok mladší Anežka Holanová vyšplhala dokonce s časem 9,03 s a s tímto časem ve spojené kategorii brala dokonce 4. příčku. Alexandra Remmer a Sára Kleckerová se praly s časy mezi 7-7,5 sekundami a ve spojené kategorii pro všechny závodnice braly 2. a 3. příčku – gratulujeme. O Veronice Szabóové jsem napsal mnoho řádků, všechny vlastně velmi pozitivní. To, že brala zlato není překvapení, ale překvapení je to, že se v současné sezóně pokusí své pokusy šplhat na 7 sáhů, což je normální počet sáhů většiny závodníků jak u dorostenců, tak u velké části mužů. Verče gratulujeme ke zlatu s časem 4,67 s.

Ještě se zmíním o závodnicích Janě Hurdálkové, která se s lanem pere trochu více než její partner Martin Vacek (o tom ovšem později), ale máme radost, že se závodů účastní. Markéta Kolářová z Libně trénuje ve společnosti hvězdných jmen šplhu a věřím, že i tato závodnice brzy své časy hluboko stáhne. Poslední zmínku bych rád věnoval Aleně Vídeňské, která se s lanem pere, ale nevzdává. Přejeme brzké uzdravení popálených dlaní a prosím za všechny diváky a fanoušky, příště se raději pusť 😊.

Čtyři-a-půl-metroví muži, aka Dorost

To kategorie dorostenců byla velmi napínavou ve všech ohledech, v každém kole. Skvělá zpráva pro šplh dorostenců byla účast závodníků z Brna (nevím přesně který závodník z Brna to byl, ale jeho výška a rozpětí tomuto závodníkovi umožňuje šplhat na neuvěřitelných a pouhých 5 sáhů – do Brna držím tomuto anonymnímu závodníkovi palce). Podívejme se na všechny ty, kteří šplhali pod 1 m/s. Tím byl pátý Štěpán Huml z Příbrami (tento oddíl si zapamatujte, budeme ho ještě zmiňovat). Ten si krásným časem 3,93 s vybojoval až pátou příčku. O bronz bojovali právě kluci z Brna. Ondra Klíč proti bratrovi Omaru Dubcovi se prali, až tím „úspěšnějším“ s časem 3,58 s oproti 3,75 s byl Omar. Gratulujeme k bronzové příčce.

Nejvíce pozornosti v této kategorii na sebe strhávali Adam Novotný z Libně (Praha) a Tomáš Pouček (Příbram). Tito dva závodníci se spolu v minulé sezóně prali na nejednom závodě a na tom nejdůležitějším Adam v krásném osobním rekordu 3,21 s právě Tomáše porazil a bral zlato. Tomáš na MČR v posledním pokusu chyboval. Všichni šplhu-znalí diváci a fanoušci tedy byli zvědavi, jak se bude vyvíjet nová sezóna. První kolo, Tomáš chybuje, Adam na šest!!! sáhů skvělý čas 3,38 s. Druhé kolo, opačný výsledek, kdy Adam chybuje, Tomáš na sedm sáhů nový osobní rekord – 3,13 s. Neuvěřitelná atmosféra se posouvá do dalšího kola. Adam se přibližuje osobnímu rekordu, Tomáš průměrný čas.

Poslední kolo… Adam usedá a v novém osobním rekordu – 3,13 s (shodně s Tomášem) útočí. Mezi kamarády říkám, že Tomáš nejednou v loňské sezóně v podobné situaci chyboval a připravil se tak o zlato (protože pokud nahlédnete na výsledkovou listinu závodu Šplh Schodištěm a zaměříte se na pokusy těchto dvou závodníků, zjistíte, že shodný čas 3,13 s mají oba, druhý nejrychlejší čas má ovšem Adam a ne Tomáš). Tři pípnutí a Tomáš letí, dohmátne a z reproduktoru od startéra se ozývá čas 2,90 s. Nikdo nevěří, tak se jdeme podívat a skutečně na časomíře svítí čas 2,90 s. Proč tomu věnuji tolik řádků? To je jednoduché, není tolik dorostenců, kteří se kdy dostali pod 3s hranici. Inu, tato kategorie, tito dva závodníci, nám snad po zbytek sezóny nabídnou úžasnou podívanou a skvělé souboje na nejkratší distanci, na které šplháme.

Osmi-metroví Muži

V mužské kategorii se budu věnovat pouze závodníkům pod 10 sekund. Důvod je jednoduchý. Rozhodli jsme se opět obnovit žebříček jednotlivců a týmů a jeho obsahem jsou právě závodníci pod deset sekund.

Josef Kubišta je nadšený Sokol a souboje obvykle svádí se svým Sokolským bratrem Ondřejem Fojtíkem. Na Schodišti ovšem Ondra maličko pohořel a Josef ho o parník porazil s časem těsně pod 10 sekund. Martin Křena si nahlásil čas 9,50 s a zašplhal 9,57 s. Naše rada je tedy jednoduchá. Příště nahlásit čas 7,10 s a zaleze 7,17 s a získá na následujícím Memoriálu legendární „hranol“. Snadné 😊 ne? Michal Fejgl, medailista z minulé dekády, dokonce na tento závod hubnul, ale bytová rekonstrukce a neohleduplní dělníci mu vzali zdraví a s tím související výkonnost. To Marek Pustaj s časem 8,69 s překvapil nejen sám sebe. Přítomnost Tomáše Kohouška potěšila nejednoho znalce šplhu, tento závodník s rekordem těsně na 6 sekund značí, že Tomáš by se mohl opět účastnit závodů a bojovat o přední příčky. Do toho ještě pár sekund chybí, ale věřím, že Tomáš natrénuje v sezóně skvěle.

David Rejl je pro mě zcela neznámé jméno a nevím, co od tohoto závodníka čekat. Pokud si správně pamatuji jeho šplh, byl to výkon plný krátkých, ale nesmírně dynamických sáhů. Tento závodník má potenciál šplhat klidně o sekundu níže, než jeho současný čas 7,96 s. Jiří Kotlan se obvykle pere se svým bratrem Václavem a Filipem Šmejkalem. Jirka, ač se zlepšoval téměř kolo od kola, musel s časem 7,84 s skončit jako poslední ze zmíněné trojice. O pouhé jedno mrknutí (zhruba 0,03 s) rychleji šplhat právě Filip Šmejkal. Petr Geiger po veleúspěšném tažení loňskou sezónou, kdy s časem těsně nad 6 sekund s MČR aspiroval na jednoho z favoritů sezóny 2020, dokončil své studium na vysoké škole a přibral. S časem 7,75 s asi mohl být spokojen, ale je jen otázkou času, než to Petra zase chytí a uvidíme ho o sekundu níže. Neuvěřitelného zrychlení v závodě dosáhl Václav Kotlan, ten se před blížícím se, pro něj domácím, závodem vyhecoval k času 7,66 s. Karel Janda se na závodě trochu hledal. Jeho čas 7,45 s nelze rozhodně brát jako podařený, ale potenciál k časům pod 7 sekund tam rozhodně je. Natanael Měcháček se chtěl na svůj oblíbený závod připravit lépe, ale v důsledku mnoha různých okolností s časem 7,03 s musel se staženým ocasem ustoupit k závodníkům nad sedmisekundovou hranici.

To Jan Trnka se připravil svědomitě a závod mu v každém kole vyloženě seděl. Je skvělé vidět, že s časem 6,86 s (což je Honzův nový osobní rekord) by se měl na blížícím se memoriálu zařadit do klubu Bedřicha Šupčíka (všichni závodníci pod 7,20 s). Držíme palce.

Martin Vacek je jeden z největších talentů a objevů posledních let. Jeho výkonnost a silová příprava je zcela unikátní a dokázal nám to na nejedněch závodech (například jeho bronzová medaile z MČR 2018). Tentokrát bohužel v neuvěřitelně silné konkurenci i s časem 6,38 s bral pouze čtvrtou příčku. Martin ovšem umí velmi kvalitně připravit a věřím, že brzy bude zase sbírat cenné kovy.

Ovšem Martin Trnka je pojem téměř sám pro sebe. V současné době ladí na 11 sáhů. Predispozice k tomu má skutečně ideální (vysoký, štíhlý a s neuvěřitelným rozpětím). Jeho nejlepší čas se tentokrát zastavil na hodnotě 6,28 s a dlouho šlapal stříbrnému Štěpánu Muchkovi na pomyslné paty. Štěpán dokazuje, že i s rostoucím věkem neztrácí elán a dynamiku. Počet sáhů neřešil a vystřelil do 8m ve velmi rychlém čase 6,16 s. To ovšem na zlatého Patrika Valuta nestačilo. Ten na memoriálu získal již svou třetí zlatou medaili v řadě ve velmi rychlém čase 6,07 s. Patrik se také snaží trénovat na 11 sáhů, ale můžeme z jeho nejlepších časů stále vidět, že přeci jen 12 sáhů mu sedí více.

Zajímavou skutečností z tohoto ročníku Schodiště je množství nepovedených pokusů (takový Natanael Měcháček byl schopen nasbírat například 3 během svého prvního pokusu). Závodníci, kteří se s chybami nepotýkají je skutečně měli (Patrik Valut ve druhém kole, Martin Trnka ve třetím kole, Martin Vacek ve čtvrtém kole). Je otázkou, čím je to způsobeno.

VC Šplh Schodištěm – kategorie Masters

Ale vše je již minulostí a s očekáváním se můžeme těšit na jeden z největších závodů posledních let – Memoriál Bedřicha Šupčíka v Příbrami, kde se nejeden závodník bude snažit konečně získat tolik vytoužený „hranol“ za čas pod 7,20 s (například zmiňovaní Jan Trnka nebo Filip Šmejkal).

Nat

Videosestřih Jana Holana

Fotogalerie Jana Holana