Česká pojišťovna Mistrovství České republiky

V sobotu 14.12.2019 se konalo již 18. mistrovství České republiky ve šplhu na laně, po osmé v pražské Galerii Harfa, za což patří dík zejména Ondřeji Košťákovi. Ovšem ale i dalším lidem z organizačního týmu, České Pojišťovny, České gymnastické federace a Galerie Harfa, bez jejichž podpory by nebylo možné v takto vysoké kvalitě vrchol šplhounské sezóny uspořádat. Moc DĚKUJEME.

Česká pojišťovna Mistrovství české republiky 2019

Ač kvalitu, průběh a vůbec celé zajištění mistrovství na Harfě obecně musím, jako každý rok, vynášet až do nebes, tentokrát se přece jen zádrhel našel. Bohužel se při závodech rozhodla trošku zlobit časomíra. Soutěž oproti minulým ročníkům tak neodsýpala a o něco se protáhla. Ale jak podotkl jeden ze závodníků a organizátorů – aspoň to vidělo víc lidí.

Návrat z Lyonu?

Kromě problému s časomírou se však na tomto mistrovství objevily i další „poprvé”. Škarohlídy zklamu, už jen samá pozitiva. Poprvé zde byla mezinárodní účast, když nám oplatil výjezd našich závodníků do Lyonu v roce 2007, francouzský hasič Arnaud Bourdier. Poprvé bylo v kategorii žen a dorostenek více než 10 závodnic, a to rovnou 16. Tolik žen a dívek se až do roku 2017 nezúčastnilo závodů ve šplhu ani za celou sezónu. Mimochodem, letos se velkých cen na 4,5metrovém laně zúčastnilo rovnou 26 závodnic. To je oproti roku 2018 nárůst o 37 % a oproti roku 2017 dokonce o 100 %. Ale zpět k našim poprvé. Mistrovství každoročně bývá neuvěřitelně kvalitní i po sportovní stránce, ale následující čekal asi málokdo. Poprvé totiž nestačily na stupně vítězů v kategorii mužů časy pod 6 sekund.

 

Dorostenecký souboj do posledního kola na 4,5m laně

K průběhu závodu, po představení závodníků a závodnic jsme viděli první doprovodný program – akrobatickou gymnastiku. Poté se představili ženy a dorostenci na 4,5metrovém laně, kdy měl každý závodník/závodnice k dispozici 3 pokusy. A především vítězové kategorií na kratší délce lana využili počet pokusů dokonale, ačkoliv každý po svém. Vítěz mezi dorostenci, Adam Novotný ze Sokola Praha Libeň, si až 3. pokusem urval vítězství v jeho kategorii, když časem 3,21 s za sebe odsunul dvojici Omar Dubec a Tomáš Pouček, kteří hned ve svém prvním pokusu dosáhli shodného času 3,26 s. Ten už nezlepšili a o druhém a třetím místě tak rozhodoval druhý nejlepší čas, který hrál ve prospěch Omara Dubce.

Česká pojišťovna Mistrovství české republiky 2019

Mistrovství má být ve znamení rekordů – Szabóová zazářila

To o vítězce kategorie žen od prvního kola nikdo nepochyboval, je jí Veronika Szabóová. Verča ale zase své tři pokusy vytěžila do maxima tím, že v každém z nich stanovila nový ženský rekord. 4,46, 4,40 a nakonec 4,39 s. Druhé místo obsadila navrátivší se Marcela Moláčková, pardon nyní Říhová, která od poslední účasti na MČR v roce 2015 zvládla – vdát se, přivést na svět potomka, a teď zase velmi dobře šplhat. Čas 6,15 s a stříbrná medaile. A rok 2015 tu máme jako přes kopírák, když bronz stejně jako tehdy, vybojovala Tereza Cibulková s časem 6,89 s. No abych Terce nekřivdil, tak zas tak úplně jako přes kopírák ne, od té doby moc pěkně vyrostla…

Česká pojišťovna Mistrovství české republiky 2019

U žen a dorostenek bych se ještě pozastavil, protože ačkoliv se jich mistrovství zúčastnilo 16, jen 13 z nich mělo platné časy. Třem závodnicím byly mávány neplatné pokusy, vzhledem k sevření lana nohama. Neuznání pokusů se mohlo jevit poněkud přísně, jelikož sevření bylo spíše jen vizuální, než aby holkám skutečně nějakým způsobem pomohlo, ale posuzováním, jak co komu pomohlo, bychom se pravděpodobně dostali na příliš tenký led subjektivity.

Kategorie Masters

Dále jsme měli, jako každoročně, možnost zhlédnout vystoupení vzdušné akrobacie na šálách v podání zástupkyně Novocirkusového divadla Mlejn.

Po něm už následoval šplh na 8 metrů v podání 4 aktérů v kategorii nad 50 let – Masters. Titul obhájil Ladislav Kubeček s časem 10,00 s. Za ním se umístili Lubomír Jokel a Luboš Šikula s těsným rozdílem.

Pětivteřinoví Muži

Hlavní kategorie skýtala 30 Mužů, z nichž byl jeden v nevyhlašované kategorii Senioři (tzn. nad 40 let) a jeden zástupce ze zahraničí. Ten do oficiálního umístění na mistrovství České republiky nemohl promluvit.

Česká pojišťovna Mistrovství české republiky 2019

 

Bedřich Šupčík by se letos se svým zlatým olympijským časem umístil v kategorii mužů až na 14. místě. 12 závodníků pokořilo hranici 7 sekund, přičemž 5 z nich si dalo osobní rekord. To nejšílenější a nejúžasnější jsem ale nakousl již v úvodu – 5 mužů totiž pokořilo hranici 6 sekund. Výkony v této kategorii tak nelze hodnotit jinak než v superlativech.

Osobáky, kam se podíváš

Když se vrátím ke zmíněným osobním rekordům, tak si ho na 9. místě vylepšil Jan Trnka na 6,92 s. Na 7. místě po třech letech pokusů také Natanael Měcháček na 6,41 s. Předpokládám, že osobní rekord na 8 metrech to byl i pro Arnauda Bourdiera z Francie, který dosáhl v nejlepším pokuse času 6,26 s. Osobní maximum si vylepšil i Petr Geiger na 6. místě s časem 6,14 s. A již se dostáváme pod 6 sekund a posunutí také u Martina Vacka, který loňských 5,99 zlepšil na 5,84 s. S takto skvělým časem vybojoval až 4. místo, když za sebou nechal dalšího smolaře, který nedosáhl na stupně vítězů i přes pokoření 6sekundové hranice. Pátého Štěpána Muchku, s jeho nejlepším časem 5,92 s.

Česká pojišťovna Mistrovství české republiky 2019

Dominance ne až tak dominantní, jak jsme zvyklí na mistrovství

I přes výše zmíněné skvělé výkony byl ale boj o bednu vcelku jasný hned po prvním kole. Někomu možná ještě před ním, když bylo zřejmé, že se letos mistrovství zúčastní tři nejúspěšnější závodníci posledních let – Aleš Novák, jehož český i světový rekord na 8 m 4,87 s letos oslavil 10 let, loňský mistr republiky Martin Trnka a nejčastější zlatý medailista letošní sezóny a loňský vicemistr Patrik Valut. Aleš nakonec ukázal, že je přece jen stále o něco dál než všichni ostatní. A aby ho letos někdo porazil, musel by Aleš nejspíš buď velmi podcenit trénink, nebo by mu nesmělo vyjít ani jedno lano. Přesto i souboj o první místo byl zajímavý, když ve druhém kole byl rozdíl mezi 1. a 2. pouze 14 setin a ve třetím kole, i když se oba pánové na prvních 2 pozicích zlepšili, rozdíl stále nepřesáhl ani 2 desetiny.

První Aleš se nakonec zlepšoval až do 4. kola, kde dohmátl v čase 5,35 s. Mimochodem stejný čas, jako dal na MČR rok před tím, než dosáhl svého rekordu. Tak třeba se máme příští rok opět na co těšit. Druhý skončil Martin Trnka, který, i přes onemocnění a poněkud omezený trénink, zapříčiněný přípravami na státnice, zaostal o pouhou setinu za svým osobním rekordem a zalezl za krásných 5,61 s. Třetí místo pak pro sebe uzmul Patrik s časem 5,75 s.

Ještě jednou děkuji všem organizátorům, sponzorům, ale i závodníkům a závodnicím za krásné mistrovství. Přeji veselé Vánoce, šťastný nový rok a úspěšnou šplhounskou sezónu 2020.

rev

Za fotografie děkujeme Petru Štukovi, který byl skoro celý den v Galerii Harfa, namísto trávení času s jeho novopečenou rodinou. Kdo by měl zájem o fotografie bez vodoznaku, nechť se ozve autorovi na petr.stuka@gmail.com.

Záznam online přenosu závodu

 

Česká pojišťovna Mistrovství ČR ve šplhu na laně 2019