Modřanský Tarzan

Modřanský Tarzan 2015

Modřanský Tarzan 2015

Předposlední závod seriálu Velkých Cen v olympijském šplhu před letními prázdninami se uskutečnil na Sofijském náměstí v Praze Modřanech pod záštitou ŠSK Palestry Praha. Tento závod se tradičně koná pod širým nebem a na dvou lanech. Kvalita závodu je tudíž výrazně ovlivněna počasím, které určuje, zda se závod zapíše mezi zdařilé či naopak.

Rok 2015, jubilejní 15. ročník se mezi zdařilé rozhodně zapsat může. Počasí se nakonec vydařilo a závod proběhl bez jakýchkoli technických zádrhelů a potíží. Oproti předchozím závodům sezóny, kdy se zúčastnilo více jak 40 závodníků (nepočítaje úvodní závod ve Varnsdorfu), se může počet 32 závodníků (21 mužů, 5 seniorů, 3 ženy, 3 dorostenci) zdát nízký, ale na podmínky Modřanského Tarzana jde o číslo poměrně standardní.

Muži

Závod byl protkán minimálním množstvím chyb ze strany závodníků (prohmaty, nedohmaty, předčasné starty) a většina soubojů byla velmi napínavá. Nejnapínavějším soubojem byl pravděpodobně urputný boj o první místo mezi favorizovaným Tomášem Filipem a jeho klubovým kamarádem Ondřejem Košťákem, který se zúčastnil jako jediný všech předchozích ročníků. Tito závodníci se v posledním kole vyhecovali k výkonům, které dělila pouhá setina sekundy.

Modřanský Tarzan 2015

Modřanský Tarzan 2015

Nakonec ovšem stejně rozhodl čas z předchozích kol a vítězem se stal Ondřej, který zalezl za 6,72 s a Tomáše porazil o 0,03 s. Tomášův nejlepší čas (právě ze zmíněného posledního kola) byl 6,75 s. Pro Ondřeje to bylo vůbec první vítězství na tomto závodě. O bronzovou příčku se očekával souboj mezi dorosteneckým rekordmanem Karlem Jandou a Markem Pustajem, kterému se v posledních letech příliš nedařilo držet se republikové špičky. Karlovi se podařil optimálně pouze pokus z druhého kola, kdy zalezl za pěkných 7,06 s. Marek se trochu hledal, ale nakonec s časem 7,20 s (nejrychlejší čas od roku 2007, kdy zalezl osobní rekord) skončil na čtvrté příčce. Z Markových tréninků lze ovšem očekávat útok na 7s hranici již za dva týdny v Brně. Držíme palce. Pátá a šestá příčka patřila bratrům Kotlanovým z Příbrami. Rychlejší byl opět Václav, který bratra (ač spolu přímo nesoupeřili) Jiřího porazil o 21 setin. Václav vyšplhal za 7,7 s a Jiří za 7,91 s. To Natanael Měcháček, který závod moderoval, nečekal čas pod 8 s a s výkonem 7,98 s mohl být nakonec spokojen. Martin Trnka si stabilně drží časy na hranici 8 sekund a Tarzan tomu nebyl výjimkou. Konečný čas 8,16 s mu stačil na zisk 8. místa. Devátý Jan Šindelář umí lézt i rychleji, ale konečný čas 8,47 s byl tentokrát nejrychlejším pokusem. Desítku závodníků uzavírá Marek Nesporý, který v osobním rekordu 9,98 s byl zároveň posledním závodníkem pod deset sekund a symbolicky uzavírá několika desítkami report mužů.

Senioři

Modřanský Tarzan 2015

Modřanský Tarzan 2015

Pavel Coufal přijel do Prahy ukázat svou vynikající formu, když zvítězil časem 8,69 s. Těsně za ním se umístila stálice seniorské kategorie, Ladislav Kubeček časem těsně nad devět sekund (9,07 s). Třetí místo urval Jaroslav Novák (11,46 s), přičemž bramboru bral nevýrazným výkonem Luboš Jokel. Nutno poznamenat, že Luboš závodil s antibiotiky. Posledním této výsledkové listiny je Pavol Niezgodzký, který se pral spíše sám se sebou, ovšem úspěšným časem 23,25 s.

Ženy

Ženskou kategorii ovládly sestry Moláčkovy. Jak je již několik závodů nazad standardem, mladší ze sester, Natálie, s přehledem zvítězila a ukázala tak Marcele, že má co dohánět. Svými velice vyrovnanými výkony by totiž zvítězila všemi jejími časy v tomto závodě. Nejlepší se ale zastavil na 6,73 s. Marcela se dostala těsně pod osm sekund časem 7,99 s. Novickou v tomto klání byla Emma Ulrychová z domácího klubu ŠSK Palestra, která dosáhla hezkého času 10,37 s.

Dorostenci

Modřanský Tarzan 2015

Modřanský Tarzan 2015

Ze Sokola Čtyři Dvory přijeli bráchové Trnkovi. O Martinovi byla řeč již v hlavní kategorii. Mladší Trnka, Jan, ovládl dorosteneckou kategorii téměř stejně jako Natálie ženskou. Téměř všemi časy by zvítězil, nicméně nejrychlejší měl hodnotu 4,81 s. Za ním se těsně umístil Vilém Chaura z Pardubic časem 5,16 s. Spíše do počtu zde byl třináctiletý Jakub Zítko. Ten si ale časem 11,67 s odvezl bronzovou medaili.

Pro pobavení diváků, ale i pro radost soutěžících zde byl doplňkový vyřazovací závod na 4,5 metrovém laně. Náhodný los dal šanci prvním osmi mužům, ovšem ani největší favorit zde nemá vůbec nic jisté, jak se mohla většina přesvědči nejen na tomto závodě. Do finále se tak probojoval bouřlivě povzbuzovaný Jirka Kotlan a z mužské kategorie bramborový Marek Pustaj. Marek byl nakonec ten šťastnější, a tak odcházel s úsměvem a nejlepším časem 3,32 s.

Na samotný závěr bych chtěl poděkovat všem závodníkům, kteří do Modřan dorazili, divákům a divačkám, celému organizačnímu týmu a všem sponzorům: Nestlé, MČ Praha 12, ZŠ Angel, koloniál JIFI, Česká Pojišťovna, Rock Empire, Eltodo a také fotografovi Martinu Kozákovi, který přišel náš sport fotit.
Pevně věřím, že se i příští rok závod podaří alespoň stejně jako letos a těším se na viděnou za dva týdny (6. 6.) na VC Olympia Brno.

Výsledky

VC Modřanského Tarzana 2015 – výsledky mužů

VC Modřanského Tarzana 2015 – výsledky seniorů

VC Modřanského Tarzana 2015 – výsledky dorostenců a žen

VC Modřanského Tarzana 2015 – výsledky vyřazovacího závodu