Písecký Šplhavec je tradiční, pohodový a šplhavci oblíbený závod, na kterém si borci na laně ověřují své ambice na blížící se Mistrovství republiky a nováčci sbírají kvalifikační body. Letošní 18. ročník byl ve znamení vzestupu týmu TJ Sokol Libeň. Jeho převahu zvýraznila i skromná účast borců z pražské Palestry (3), příbramského Sokola (4), Libčic (3) a absence brněnských gymnastů. Skupina borců, která se seskupila kolem současné jedničky – Patrik Valut – byla tak nejpočetnějším (9), ale také nejúspěšnějším týmem Velké ceny Písku.

Vítězný pohár v soutěži dorostenců na 4,5m laně získal Marek Valut za výkon 3,23 vt. před Adamem Podolincem z Libčic. Ten se výkonem 3,65 vt. vklínil mezi vítěze a další dva borce z Libně – Dana Unzeitiga a perspektivního Adama Novotného. První tři dorostenci se letos loučí s dorosteneckou kategorií. Svými výkony naznačili, že jejich přechod do kategorie mužů v roce 2019 bude rovněž útokem na pozice v první desítce nejlepších na 8m laně.

V kategorii mužů suverénně zvítězil Patrik Valut (6,20 vt.) K tomuto výkonu ho vyburcoval v každém kole se zlepšující Martin Trnka z pražské Palestry (4. pokus 6,64 vt.) Papírově třetí pozici neobhájil Karel Janda z Libčic, kterému dva pokusy nevyšly. Ve druhém pokuse ho navíc překonal jeho oddílový kolega Martin Vacek (6,98) svou vysoce frekvenční technikou.

Dva účastníci kategorie Masters – Lubomír Jokel (Palestra Modřany) 12,57 a Vlastimil Růžička z Budějovic (ČAS) byli hodnoceni v rámci kategorie mužů.

Zajímavá byla i soutěž dorostenek na 4,5m laně, kterou obsadila děvčata z TJ Sokol Žižkov. První Victoria Kleisner (8,61), na druhém místě Jana Hurdálková z TJ Sokol Náchod (9,28) a třetí Romana Vaňhová (9,49).

Celkový počet závodníků na 18.ročníku VC Písku – 37, z toho 11 dorostenců, 6 žen a 20 mužů.

Poděkování za tradičně příjemný závod patří pořadatelům TJ Sokol Písek pod vedením Standy Trávnička a také všem sponzorům tohoto klání. Děkujeme.

PN

VC Písecký šplhavec 2018 - plakát

VC Písecký šplhavec 2018 – plakát