Za námi je také další povedený event, a to liberecký s názvem VC Šutr Liberec 2018. Hlavní pořadatel a člověk, který za tím vším stojí, Honza Jarý, nám sepsal komentář jak to vše proběhlo.

V sobotu 8. září jsme se sešli v Liberci v místním horolezeckém centru na prvním ročníku Velké Ceny Šutr Liberec. Po loňském nultém ročníku se tak letošní kalendář mohl zaplnit o další plnohodnotný závod a věříme, že zdejší atraktivita naláká nejen více závodníků, ale hlavně i více zvědavých diváků. Posun v tomto ohledu byl oproti loňsku znát, a nejen to přispělo k celkově pozitivnímu průběhu celého závodu. Vše proběhlo hladce, bez technických problémů, a hlavně bez zranění závodníků. Úraz v podobě obou odražených pat si zařídil po ukončení závodu až hlavní rozhodčí při chvilce lezení na stěně. Mimo kategorie Masters byly všechny kategorie bohatě obsazeny, a tak se pěkný závod odehrával i na krátkém laně od samého zahájení závodu.

Ženská kategorie se nesla ve znamení oddílové soutěže Sokola Žižkov II, do které zasáhla pouze Anežka Holanová ze Sokola Dvůr Králové nad Labem. Vyrovnanými pokusy si pro čtvrté místo za 13,84s vyšplhala Tereza Ševčíková. O druhé a třetí místo se přetahovaly Anežka Holanová s Romanou Vaňhovou. Na třetím místě se nakonec umístila Anežka se svým krásně čistým a strojovým tempem v čase 11,20 (její pokus na 8m skončil někdy mezi 6-7m). Tereza porazila o pět let mladší Anežku o jedenáct setin a druhé místo tak obsadila s časem 11,09s. Pro první místo si neohroženě dolezla Victoria Kleisner s výsledným časem 9,55s. Holkám patří velký obdiv a jsme moc rádi, že jich na závod dorazilo víc, než je medailových pozic.

Dorostenecká kategorie slibovala zajímavý závod už jen tím, že bylo přihlášeno devět mladých borců. Poslední příčku obsadil s časem 14,32s Ondřej Schreiber. Téměř o dvě vteřiny rychleji se na osmém místě usadil Daniel Novotný s časem 12,50s. Potom následoval skok o čtyři vteřiny a souboj o šesté a sedmé místo. Sedmý nakonec skončil netrénující syn rozhodčího Adam Haufert s časem 8,64s. Šestý flek nakonec těsně udržel Marek Novotný v čase 8,40s. Následoval další posun o dvě vteřiny a opět souboj o čtvrté a páté místo. Hůře to nakonec dopadlo pro Antonína Mosteckého, který zastavil časomíru těsně na hranici šesti vteřin v čase 5,97s. Neoblíbenou ale zaslouženou bramborovou pozici bral se svými vyrovnanými a prakticky shodujícími se časy David Lamich s časem 5,49s. Následovalo další vteřinové manko a souboj o medailové pozice, ze kterého vyšlo třetí místo na Adama Novotného se slušným časem 4,45s. Druhé místo tak s časem 4,32s jen těsně udržel Dan Unzeitig. Na příčku nejvyšší se postavil s vteřinovým odskokem Marek Valut s časem 3,27s, který se řadí spíše k jeho horším standardům a jsme zvědaví, co nám Marek předvede v prosinci na svém posledním MČR v dorostenecké kategorii.

 

Následovalo přestavení časomíry pro hlavní kategorie na osmimetrovém laně. Do závodu se jako první vrhli veteráni z kategorie Masters. První pod lano usedl soustředěný Vlastimil Růžička, který se pravidelně účastní závodů a vše soustřeďuje do jednoho jediného pokusu. Tentokrát to vyšlo na hranici 6,5-7m. Věříme a fandíme, že se to do konce sezóny povede dotáhnout až k dohmatovému čidlu. Druhý pod lano usedl a vítězem kategorie se stal Lubomír Jokel s časem 12,59s. Společně s veterány probíhal i závod mužů, který oproti příjemně obsazeným kategoriím na krátkém laně čítal pouze jedenáct závodníků. Souboj o desáté a jedenácté místo vyšel hůře pro Josefa Kubištu, který skončil pouze o šest setin v čase 11,28s za Jiřím Horkým s časem 11,22s. Následoval skok na 9,60s, což byla výsledná hodnota devátého místa, které ukořistil Martin Křena. Opět nás čekalo více jak vteřinové manko, kdy už jsme se začali pohybovat od osmi vteřin a níž. Na osmimetrovém laně obsadil osmou pozici Vratislav Vorel průběžným zlepšováním s výsledným časem 8,22s, ovšem víme že tento závodník má na lepší časy a doufáme, že toto byl jen start do podzimní části závodů. Sedmou příčku ukořistil Tomáš Kohoušek, kterého jsme v první polovině sezóny pod závodním lanem nevídali. Oproti nedávnému Libčickému závodu si polepšil více jak o 0,5s na čas 7,36s a věříme, že stoupající tendence formy bude gradovat v prosinci na Harfě. Martin Szabó si v mezičase, kdy fandil v online přenosu svojí sestře Verče na MS ve workoutu v Moskvě (nakonec 10. místo, ke kterému moc gratulujeme), zašplhal svůj standard za 7,28s a obsadil tak šestou pozici. Pátou pozici ukořistil ostřílený, ale dvakrát chybující Natanael Měcháček s hezkým časem 7,04 z druhého kola. Od bramborové pozice se už budeme pohybovat v časech pod sedm vteřin, čtvrté místo 12 setin před Natem obsadil Karel Janda s časem 6,92s. Karel chyboval hned v prvním pokuse dvojitou chybou při startu, potom už ale následovaly tři téměř identické pokusy, které se naskládaly do osmi setin. První medailovou pozici v těsném souboji o druhé místo obsadil Štěpán Muchka s časem 6,62s. Pouhé tři setinky nadělil Štěpánovi Martin Trnka a urval pro sebe tak druhé místo v čase 6,59s. První místo si pohlídal Patrik Valut, který svým soupeřům utekl o dalších třicet setin a zastavil časomíru stejně jako v Libčicích na hodnotě 6,30s. Bratři Valutové nám tedy opět ukázali dokonalé ovládnutí závodu ve svých kategoriích.

Na závěr bych chtěl poděkovat všem účastníkům za hezký a napínavý závod, celému organizačnímu týmu za pomoc a hladký průběh a samozřejmě partnerům, bez kterých by se to neobešlo. Jmenovitě se jedná o Horolezecké centrum Šutr.cz, Město Liberec, Regionální stavební s.r.o., Sipak s.r.o., Svět Oudooru, Decathlon Liberec, Sulko s.r.o., WC Servis s.r.o., Lamax Eletronics, Kefin, SM Works, Sportmebavi.cz, Svetsplhu.cz, Skalnioblasti.cz, Woodslack.cz, Uhelnymuz.cz.

Jelikož máme ze závodu hroznou radost, tak ji chceme přenést i dál a potěšit někoho, kdo to opravu potřebuje. Rozhodli jsme se proto výtěžek startovného vynásobit dvěma, zaokrouhlit na celé tisíce a věnovat tak 3 000,- na sbírku „Pomoc Karolínce“, která je po těžkém úrazu. (https://www.oblacna.cz/clanek/37-clanky/trvale-aktuality/150-pomoc-karolince)

Děkuji všem
Honza Jarý

K dispozici je i interaktivní zobrazení výsledků přímo na webu. Níže tedy najdete okno, ve kterém si můžete zvolit kategorii, nicméně nativně se zobrazuje kategorie mužů.

Šutr Liberec 2018 - plakát

Šutr Liberec 2018 – plakát