Letní závod v Libčicích nad Vltavou sice proběhl už 25. srpna, ale o to kvalitnější komentář nám sepsal Karel Janda, nynější ředitel závodu.

Novákův a Grunclův memoriál a sedmá velká cena Libčic nad Vltavou 2018 aneb bratři jak se patří

29.11. 2017, datum, které se nám navždy vrylo do paměti jakožto obrovská ztráta jednoho člena, který odevzdal celý svůj život cvičení a lásce k druhým. Přivedl ke sportu nespočet lidí, kterým tak dal nový smysl života a vybudoval z nich opravdové občany, kteří tak na něj dnes vzpomínají jako na svého Guru, kterým jistě náš Jarda byl a stále v našich srdcích je. Řeč je právě o Jardovi Novákovi, gymnastovi, který byl místním rodákem a řadu let členem Sokola Libčice z něhož se tak stala Legenda, nejen místní, která snad nikdy nezhasne.  Proto jsme se rozhodli jeho jméno zakomponovat do prestižního závodu ve šplhu na laně a na tyči, který sám Jarda Novák vymyslel a založil spolu se svým svěřencem. Tímto se snažíme uctít jeho památku spolu s jeho tehdejším idolem, panem Grunclem.

Samotný závod se konal v sobotu 25.8. o libčickém posvícení. Snad všichni jsme měli obavy z počasí, které se nakonec po pátečním dešti umoudřilo a přineslo nám mračný, ale za to příjemný den, téměř ideální k porovnání sil snad všech možných věkových kategorií na tyči i na laně.

Do kategorie žákyň 0 nastoupily 3 závodnice, které se popraly na 3m tyči. Z toho na bronz si sáhla Anna Křenková ze Sokola Libčice n. Vlt., druhá dohmátla její stájová kolegyně Štěpánka Štrosová a na místo nejvyšší se dostala Barborka Křenová z TJ Sokol Dvůr Králové nad Labem.

V kategorii žáků 0 se přihlásili jen dva borci a tak tato bitva byla dosti rychlá. Na místě druhém se nám ukázal Vojtěch Křenek a první příčku si vybojoval Jan Hřebejk. Oba borci nastoupili za Sokol Libčice n. Vlt.

Kategorie žákyně 1 a hned 10 závodnic, z toho 5 libčických a 5 Dvorských královen se porvalo o stupně nejvyšší, na které bohužel libčické borky nedosáhly. Na třímetrové tyči se tak udál pořádný souboj. Zde stupně vítězů a třetí příčka patřící Berenice Válkové. Druhé místo uzmula Kateřina Schreiberová a na zlato dohmátla Anežka Holanová, která svým časem doslova šokovala celé závodní i společenské pole.

Žáci 1 se ve své kategorii také slušně vyrojili a to hned s osmi kusy. Do 3 metrové výšky železné tyče si  k bronzové medaili došplhal Jakub Náměstek ze Sokola Libčice, na stříbro si dosáhl jediný Dvorský král v kategorii a to Matěj Holan. Na zlatou pak s přehledem vyletěl jak mistr šplhu Petr Kolář, závodící za Sokol Libčice.

Číslo 5 zažilo kategorii žákyň 2 a opět jen dva rozličné týmy. Tentokrát se libčická elitní peruť na 4,5 metrové tyči probojovala před 3 Dvorské královny a na třetí příčku se dostala dvorská Josefína Šturmová. Na druhou příčku vylezla Adéla Houšková a pro zlatou medaili si tentokrát přilétla Nikola Bezděková.

Zato na straně žáků 2 se ukázaly 3 odlišné stáje a hned 7 hřebců, kteří si na tyči dlouhé 4,5 metrů poměřili své síly. Jako třetí dokončil závod Lukáš Berka ze Sokola Hlubočepy, za Libčice vybojoval stříbro Vojtěch Kolář, který jen těsně ustanul za vítězným Filipem Berkou ze stáje Hlubočepy.

Další kategorií na 4,5 metrové tyči byla žákyně 3, která však zaznamenala pokles na dvě závodnice, sobě místem dosti vzdálené. Veronika Esterková z Brna nakonec podlehla a získala stříbro, avšak Tereza Ševčíková za Sokol Žižkov předvedla neobvykle rychlý šplh a uzmula Verče cenné zlato.

Tak jako holky, tak i kluci byli jen dva v kategorii žáci 3 na tyči dlouhé 4,5m. Jako druhý se do takové výšky podíval Jaroslav Kortán ze Sokola Dvův Králové a uzmul tak stříbro. Zlato vzal za své Adam Racek ze Sokola Libčice a právem se zaradoval na stupních vítězů.

V kategorii žáci 4 nastopili dva chlapci, kteří se nejspíš dosti znají, neboť jsou oba ze stejného klubu. Sokol Dvůr Králové nad Labem tak pohltil celé startovní pole a výkony to byly více než těsné a druhý Antonín Mostecký zaostal za svým kolegou jen o reakční čtyři setinky sekundy. První se stal s úsměvem na tváři Ondřej Schreiber.

Své obsazení žákyně 4 bohužel neměly, o to více se však přihlásilo žákyň na lano dlouhé 3m. Na této délce lana pokořilo své síly hned 8 závodnic. Mezi tři nejúspěšnější se dostala i domácí Nikola Bezděková, která tak obsadila třetí příčku. Na druhou pozici se probojovala Tereza Ševčíková ze Sokola Žižkov a zlato brala Anežka Holanová ze Sokola Dvůr Králové.

Žáci na 3 metry lana nechtěli nikterak zaostat za holkami a tak se jich přihlásilo hned deset. Bronz si odnesl  Ondřej Schreiber ze Sokola Dvůr Králové, ke stříbru se prodral Michael Vítek a zlato uzmul Antonín Mostecký též se Sokola Dvůr Králové.

Po žácích a žákyních přišla na scénu jen krátká vložka, kde se ukázali kluci z místního Sokola. Předvedli svůj um z Parkouru, kde nechyběly ani double frontflipy a 540-ky ve frontu. Samozřejmostí se ukázaly např. cviky zvané kong přes bednu, speed wall, dash a bacflipy ve všech modifikacích, avšak double u backa chyběl. Dodatečně klukům děkujeme za jejich odhodlání a odvahu, která se zde počítá za zlato!

Toť vše k žákovským kategoriím a postupné stoupání k těm hlavním.

Dorostenky, kterých je jinde na závodech dosti pomálu, se k nám snad zázrakem dostaly a nastoupilo jich hned šest ze čtyř Sokolských oddílů. Na šestém místě stanula Sára Kleckerová ze Sokola Žižkov, která bohužel na 4,5m nedosáhla, za to jí ale patří obrovský potlesk, neboť projevila velkou odvahu a  svou bojovnost. Na místě pátém se objevila týmová kolegyně Sáry a časem 15,16s si tak ověřila, že na to má. Čtvrté místo a Veronika Esterková z Brna s časem 13,40s ukázala jak se šplhá na Moravě. K bronzové příčce si došplhala Anežka Holanová ze Sokola Dvůr Králové a připsala si tak čas 11,27s. Na druhou příčku se podívala borkyně ze Sokola Náchod Jana Hurdálková a čas 8,93s, který asi Janču úplně neuspokojil, ale stříbro zde promluvilo za vše. Sestra z Náchoda, tentokrát Anna Hurdálková si svým vyrovnaným šplhem a povedeným výkonem dolétla ke zlatu a čas 7,16s je jejím slušným zápisem.

Dorostenců se vyrojilo tento rok na chlup stejně jako dorostenek. Šest nastoupených borců si to rozdalo v souboji na 4,5m laně, které se houpalo pod širým nebem. Sokol Praha Libeň, Marek Novotný a čas 7,56s přinesl tomuto sokolovi šestou příčku. Na pátou pozici se podíval sokol ze Dvora Králového, Antonín Mostecký s časem 6,01s.

Čtvrtá pozice a místní, bramborový David Lamich si došplhal pro svůj podprůměrný čas 5,49s. Tento závodník má opravdu na víc a sám to moc dobře ví. Bohužel měl ale o prázdninách jiné plány a tak se na tréninku před závody ani jednou neukázal. Zato na třetí příčce stanul Adam Novotný ze Sokola Libeň, který svůj trénink nepodcenil a odnesl si tak bronz s časem 4,73s. O první místo se strhla bitva, kterou jsme všichni tak trochu očekávali a se zatajeným dechem sledovali jak dopadne poslední pokus domácího Adama Polince, který sice odešel z bitvy jako poražený a odnesl si stříbro, ale za to s kvalitním časem 3,47s a jeho novým osobním rekordem. Ke zlatu se dostal pečlivými tréninky, nabušený Marek Valut ze Sokola Praha Libeň, jehož hned první pokus zajistil Markovi vítězství. Tento závodník disponuje stejně jako Adam Polinec na svůj věk velikou silou, jenže právě trénink dělá šampiony a tak jsme všichni zvědaví kdo tím šampionem na MČR vlastně bude.

Asi všichni pak byli nejvíce zvědaví na hlavní kategorii. V tomto případě se dostavilo 11 urostlých mužů, kteří poměřili své síly mezi sebou na osmi metrovém laně se třemi dalšími veterány, ve svém oboru šplhající v kategorii masters. Z počátku se šplhalo zároveň na dvou lanech, ale jak tomu většinou u venkovních závodů bývá, tak jako na potvoru přestalo fungovat jedno z dohmatových čidel. Technická četa tak ihned zareagovala a během malé chvilky se závod opět rozjel, ale tentokrát už jen na jednom laně. Díky trošku menšímu počtu závodníků se ale šplh o mnoho neprotáhl a diváci pomohli neskutečné atmosféře, která hnala všechny přítomné šplhouny úžasnou rychlostí vzhůru.

Kategorie masters a třetí místo připadlo Vlastimilu Růžičkovi ze stáje Sokola Českých Budějovic, který však jen kousek ustanul pod 8m a bohužel si nepřipsal žádný čas. Stříbrný se ukázal srdnatý Luboš Šikula ze Sokola Pardubice a se svým výkonem 13,80s byl nejspíše spokojen. Šlachovitý borec Lubomír Jokel, šplhající za ŠSK Palestra Praha si odnesl povedeným šplhem čas 13,10s a zlato ho přívitalo s otevřenou náručí.

V mužích se na 11. příčku s časem 13,46s dostal Ondřej Fojtík ze Sokola Praha Libeň. K 10. místu si cestu udělal Václav Kučera a připsal si čas 13,20s. 9. místo a za školní sportovní klub Praha šplhající Tomáš Stejskal se vrátil po dlouhé době ke šplhu a připsal si čas 12,26s. Osmičku bral borec ze Sokola Libeň, Josef kubišta a jeho povedený pokus mu přinesl čas 11,36s. Oblíbená sedmička pro tentokrát potkala Martina Křenu ze Sokola Poděbrady, který se trochu trápil a nakonec si připsal výsledný čas 10,48s.

K šesté pozici se probojoval borec ze Sokola Mladá Boleslav, který umí být hodně rychlý a zvládá časy hodně hluboko pod 7 sekund, dnes se ale po delší tréninkové pauze vrátil na závody a připsal si 7,89s.

Další pokus pod 8 sekund a jeho tvůrce Martin Szabó ze Sokola Poděbrady si tak odvezl pěkné 5. místo s časem 7,40s. Digitální časomíra ukázala jen o dvě setinky rychlejší čas a Natanael Měcháček tak v tomto vyčerpávajícím souboji s Martinem vyhrál a do svého deníčku si tak mohl nakreslit bramboru a připsat si k ní 7,38s. Stupně nejvyšší a s nimi přišli i časy pod 7s. Úžasné souboje si vybrali svou daň na kterou dojel mladý, za to ale pořádně nabitý Martin Vacek šplhající za Sokol Libčice.  Martin si bronz více než zaslouženě uzmul s časem 6,87s a byl lehce zklamán s výsledným časem, za který by se lec kdo nemusel stydět.  Jediný místní rodák v mužské kategorii se porval o úplný vrchol bedny s nemilosrdným libeňským trhačem. Jenže nelítostný souboj už byl od prvního kola jasný a tak se na druhou pozici s vyprášeným kožichem dostal usmívající se Karel Janda a velice spokojený s výsledným časem 6,61s, na setinku přesně jako minulý rok. Nejvyšší příčku a zasloužené zlato si uzmul Patrik Valut ze Sokola Libeň, když svými výkony všem vytřel zrak a kvalitních 6,30s bylo na světě. Patrik se neustále zrychluje a je vidět jeho tvrdá práce v tréninku a skvělá regenerace, doufejme, že toto zrychlující tempo se ho bude nadále držet a my uvidíme u tohoto závodníka časy hluboko pod 6s na MČR.

Více informací naleznete v tabulce s výsledky.

Všem moc děkujeme za účast, že jste Vy závodníci i diváci dorazili k nám a blahopřejeme všem závodníkům za jejich skvělé výkony. Příští rok se na Vás budeme těšit.

 

Šplhu zdar!

 

Odbor všestrannosti a šplhu Libčice n. Vlt.

Novákův a Grunclův memoriál - Libčice 2018 - Plakát