Jaro nečekaně bylo na pár dní přeskočeno letním počasím a někteří závodníci si řekli, že než si toho počasí užívat kdesi venku, pojedou podpořit organizátory z Brna na jejich závod, který se již tradičně koná v prostorách OC Olympia v Brně u sjezdu na Bratislavu.

O tomto závodě je známo to, že někdy se jedná o zcela perfektní závod, kterému nic nechybí a někdy je to závod trochu chudší, ale co je vždy jisté je to, že se organizátoři snaží zajistit pro závodníky co nejlepší podmínky jak pro šplh samotný, tak zázemí pro převlečení a odložení věcí, za což jim skládám poklonu.

Pojďme se společně podívat, jací borci tedy nebyli venku, ale jeli do Brna. Drtivá většina jich přijela z Brna přímo, nebo z blízkého okolí, ale mohli jsme vidět i borce z dalekého Maďarska, Slovenska nebo Prahy či Příbrami (ze všech zmíněných destinací po jednom závodníkovi v hlavní mužské kategorii). Než se k nim dostaneme, je potřeba nahlédnout na v Brně vždy bohatě obsazené kategorie žáků, dorostenců a žen (dívek v tomto případě). Kategorie žáků nám představila žáky ve věku od 12ti do 15ti a opanoval ji Bořivoj Bergmann s časem 4,85.

 Za ním Ondřej Klíč s časem těsně nad 5 sekund a to 5,01 s a bronz o desetinku později bral Omar Dubec. Zbylých osm závodníků bylo pomalejších než 5 sekund. Kategorie dorostenců nám letos vůbec poprvé nenabídla čas pod 4 sekundy a je to mírným zklamáním. Sice těsně nad hranicí 4 sekund, ale přeci jen, zlato bral s časem 4,02 s Filip Kotek. S ním sváděl dlouho souboj Petr Horák, který jen o 0,02 s bral stříbro. O bronz zase bojoval Pavel Marek (4,35 s) s Matoušem Kubíčkem (4,40 s) a Janem Chmelařem (4,43 s). Jak můžete vidět, byly to napínavé souboje na hranici jedné desetiny. Ženy (chcete-li kvůli věku dívky) jsme mohli vidět rovnou čtyři. Nejrychlejší a závodníkům známá Tereza Cibulková opanovala závod s časem 7,78 s. Druhá Veronika Esterková s časem 8,77 s (letos teprve 13letá) porazila třetí Anetu Pechovou, která brala čas 10,23 s. Poslední, ale zase nejmladší, a to teprve 10letá Anna Cibulková si zaslouží obdiv všech, že na lano nejen vyšplhala, ale navíc za neuvěřitelný čas 19,17 s.

Nastal čas přesunout časomíru o pár metrů výše. V tomto mezičase jsme mohli vidět z mého pohledu velmi atraktivní workoutové představení borců z Barstyle Brno. Ti jak na hrazdě, tak na zemi ukazovali neuvěřitelné silové představení.

Lehce diskutabilní kategorie Masters (pro méně znalé muži nad 50 let) měla opět slabé zastoupení, a to dvou borců. Jedním z nich Vlastimil Růžička, který jak pevně věřím já i ostatní závodníci, se k metě 8 metrů letos dopracuje. Každý závod je to blíže a blíže! Držíme palce. Druhým byl István Szörényi z Maďarska (který dorazil i se synem). Druhý zmíněný se k časomíře nakonec došplhal. Bohužel mu čidlo nesepnulo dohmat, a tak se musíme spokojit s ručním měřením 36 s rovných.

Než se vrhnu na hlavní kategorii, nemohu si dovolit další slova chvály na organizátory. Ti nejen zajistili zmíněné kvalitní zázemí, ale také živý přenos celého závodu na YouTube kanálu a zajímavé ceny pro všechny účastníky závodu (plus atraktivní skleněné „poháry“ pro vítěze jednotlivých kategorií).

Je čas na muže a těm již nekonečně dlouhou dobu dominuje (nepočítám-li krátký výpadek ze závodění) Aleš Novák. U toho jsme vůbec poprvé snad mohli vidět tzv. výtuh. Tedy abyste mě nechápali špatně, u Aleše to znamenalo mírné zpomalení asi u 9. sáhu a následný nekonečný dohmat na 11. sáh. A čas? Na hranici šesti sekund. Dokonce Aleš sám prohlásil, že asi bude lézt na sáhů 12, což ovšem ve 3. a 4. kole nedodržel a standardně lezl na svých unikátních 11 sáhů a časy hluboko pod šest sekund. Jeho nejlepší pokus v hodnotě 5,80 s sice nebyl z jeho nejrychlejších, ale i přesto se jedná o výkon zcela mimo tabulky a jakékoliv porovnání s ostatními závodníky. Druhé místo bral zřejmě největší talent šplh vůbec a věřím, že následovník výkonů zmiňovaného Aleše. Matěj Cigl, závodník, který umí lézt neuvěřitelně, ale také umí zcela závody pokazit (viz jeho poslední MČR) se v Brně standardně ukazuje ve skvělé formě. Ani tento závod tomu nebylo jinak a mohli jsme vidět sice šplh, který mu ne úplně sedl (co se týče optimálního počtu hmatů na laně), ale za to perfektní rychlost a dynamiku. Matějův konečný čas 6,25 s zcela jasně říká, že letos by mohl být vůbec nejmladším členem klubu závodníků pod 6 sekund. Uvidíme, zda na konci roku dojde na má slova. Třetí místo bral s trochou nadsázky „borec 1. čtvrtletí 2018“ Jakub Nantl. Ten se nám zatím na všech závodech ukazoval ve skvělé dynamické formě a jeho časy to jen potvrzovaly. Závod v Brně Jakub údajně úplně neřešil a jeho čas 6,86 s na něj lze již považovat za podprůměrný. Další závodník z Moravy, která na tomto závodě zcela dominovala, byl Filip Řezníček, vysoký závodník s dlouhýma rukama, který lano lezl na krásných 12 sáhů, vyšplhal za čas 6,97 s. Je zcela jasné, že až tento závodník dostane do šplhu dynamiku, mohl by to být závodník svou technikou velmi podobný stříbrnému medailistovi z MČR Martinu Trnkovi. Pátá příčka připadla na zástupce Prahy, který ovšem hlavní město nereprezentoval úplně hrdě. Natanaelu Měcháčkovi nevyšel ani jeden pokus. Mohl tedy být spokojen s časem 7,44 s a s tím, že šestému (dalšímu moravskému zástupci) Adamu Koválovi neumožnil ho porazit. Adam pěknými pokusy vyšplhal za 7,54 s a stejně jako u ostatních zástupců Brna nemám vůbec pochyby, že časy pod 7 sekund jsou pouze otázkou času. Naší zahraniční účast z Maďarska v kategorii Masters jste již poznali, je na řadě poznat mladšího účastníka Zoltana Szörényi. Ten se zjevil z čista jasna a jeho výkon 7,70 s mu stačil i na to, aby porazil zkušeného Jiřího Kotlana (posledního zástupce Čech) s časem 7,86 s. Tím jsme skončili se závodníky pod 8 sekund a na další se prosím podívejte na výsledky.

Rád bych tímto poděkoval organizátorům a celému realizačnímu týmu, jejich práce se velmi povedla a závodu vlastně nebylo co vytknout. Možná maličké popíchnutí bych směřoval k moderátorovi, který dynamický šplh moderoval velmi klidně a na můj vkus příliš klidně. Ale toť vše. Děkuji i všem sponzorům, kteří umožnili, aby všichni závodníci dostali alespoň nějakou věcnou cenu (a letos snad vůbec po prvé jsme dostali i třička):

město Brno, AZ fitness, Mívalt, Hervis, Intersport, ScanQuilt, víno Soukop, víno Trpělka & Oulehla, Bílá sport – realita, Norma Group.

Můžeme se jen těšit, jaký bude závod na BVV na podzim.

Nat