V sobotu 3. 3. 2018 se konala druhá letošní Velká cena ve šplhu na laně. V Sokole Pražském organizační tým vytvořil skvělé podmínky již pro 22. ročník Šplhu schodištěm. Prostředí, předurčeného pro dosahování výjimečných časů, chtělo letos na 8 metrech využít 22 mužů, 4 senioři a 1 master. Na 4,5 metrech se potom předvedlo 15 dorostenců a 2 ženy, respektive 1 žena + 1 dorostenka.

Ač v kategorii pro něžné pohlaví obě účastnice předvedly skvělé výkony, o vítězce minimálně od 1. kola nebylo pochyb. Veronika Szabóová sice trochu slevila z ženského rekordu, který stanovila na MČR 2017 v hodnotě 4,50 s, přesto lze říci, že pokračuje na vysoké výkonnostní vlně, když dosáhla znamenitého času 4,85 s. Druhá Eliška Koldová se Velké ceny účastnila vůbec poprvé, ale jejím nejlepším časem 8,38 s se může měřit i s mnohem zkušenějšími závodnicemi. Bohužel pro ni vyjma Verči, která je mezi ženami podobný fenomén jako Aleš Novák mezi muži.

15 Dorostenců na závodě je poměrně vysoký počet, zvlášť pokud vezmeme v úvahu, že někteří ostřílenější borci se začátkem tohoto roku přecházeli do kategorie Mužů, čímž také uvolnili místa na stupních vítězů pro přece jen o něco méně okoukané tváře a případně i nějaké to překvapení. To se ovšem netýká vítěze Marka Valuta, který si v této kategorii užívá svůj poslední rok a s časem 3,20 s nechal své soupeře poměrně daleko za sebou. Stejný ročník jako Marek jsou i stříbrný Vilém Chaura z Pardubic (4,24 s) a bronzový Dan Unzeitig ze Sokola Praha-Libeň (4,60 s).

Jak bylo řečeno již v úvodu, na 8 metrech se představilo celkem 27 závodníků, přičemž se organizátoři rozhodli vyhlašovat a ocenit i kategorie Seniorů a Masters. Mezi Seniory byl první Pavel Coufal s 8,67 s, druhý Jiří Horký s 10,01 s a třetí Vladimír Matouš s 11,16 s. V nové kategorii Masters byl i v druhém závodě sezóny jediný závodník, tentokrát Lubomír Jokel, který vyšplhal v na sebe poměrně pěkném čase 11,78 s.

Mezi Muži zvítězil Patrik Valut, který stejně jako Verča udržel formu po MČR, na které se každoročně snaží „vyladit“ snad všichni závodníci, a pokračuje ve skvělých výkonech. Tentokrát ho konkurence vyhnala ke zlatému času 6,19 s. Kdo nechodí na tréninky s Martinem Trnkou, mohl čekat souboj o první místo právě mezi ním a Patrikem. Nicméně Martin po MČR s tréninkem polevil, a přestože je stále hubený jako lunt, přibral i nějaké to kilo a dopřává si tak určitých výkonnostních prázdnin a na schodišti mu zase soupeři dopřáli pouze bramborovou medaili. Stříbro bral Štěpán Muchka, který formu z MČR sice udržel, ale v jeho případě bych jí označil spíše za výkonnostní stagnaci. Na druhou stranu, stagnaci na čase 6,32 s by asi většina z nás brala. Stupně vítězů uzavřel Jakub Nantl, který pokračuje závod od závodu ve zlepšování svého osobního rekordu, tentokrát časomíru zastavil na hodnotě 6,38 s.

Děkuji organizátorům závodu a těším se na ty další. Příště se uvidíme v Příbrami, kde už teď kluci jistě leští hranoly s podobiznou Bedřicha Šupčíka.