Z letošního Memoriálu Karla Hofmana dorazil komentář přímo od pořadatele, Honzy Jarého, který loňský rok dokázal přivést nový závod do Liberce. Jak se popral spolu s dalšími spolupořadateli s prvním kláním sezóny 2018, si můžete právě přečíst.

Po krátké zimní přestávce se v neděli 11. února rozběhla nová sezóna. Její zahájení proběhlo jako již tradičně ve Varnsdorfu v místní sportovní hale. Závod pro mnohé vzdálený na dalekém severu předem hlásil 21 registrovaných účastníků, což vypadalo na zdejší poměry na fajn obsazený závod, za předpokladu, že na místě se ještě také obvykle pár borců přihlásí. Bohužel tomu bylo právě naopak a z registrovaných závodníků se ještě vyškrtávalo. Konečné číslo tedy bylo 19 startujících ve všech vypsaných kategoriích. Vezmeme to tedy postupně od nejméně obsazených kategorií.

Dorostenec, Žena a Masters

Tři kategorie a tři závodníci, bohužel pro tento závod je celkem pravidlem, že se jedná především o závod v mužské kategorii. A zbylé kategorie jsou málokdy obsazeny více než je medailových pozic, většinou ani to ne.

Aby nebyly dohady, zda má přednost stáří anebo žena, začneme dorostencem na 4,5 m laně. Adam Polinec z Libčic bojoval s technickými chybami a až v posledním kole za 3,81 s dokázal, že si nepřijel pro první místo jen tak zadarmo.

Spolu s Adamem bojovala se stejnou délkou lana i Veronika Szabóová. Na zdejším závodě pravidelně jediná startující žena šplhala všechny čtyři pokusy pěkně čistě a vyrovnaně, výsledné časy se vešly do rozdílu 0,39 s. Její vítězný čas ze třetího kola měl hodnotu 5,35 s a doufáme, že v průběhu sezóny Verča opět naladí formu tak, aby mohla opětovně překonat nejlepší ženský čas. Za zmínku stojí i její dva mimosoutěžní pokusy na osmimetrovém laně, opět čistě a vyrovnaně za 13,39 a 13,65 s.

Poslední závodník, který měl kategorii sám pro sebe, byl Vlastimil Růžička ze Sokolu České Budějovice. Bohužel se mu tuto výhodu nepovedlo proměnit v medailové umístění v upravené seniorské kategorii na 8 m laně. Oba pokusy, do kterých nastoupil, končily shodně někde okolo šesti metrů.

Muži

Hlavní kategorii na osmimetrovém laně ovládl hned prvním pokusem Patrik Valut, svůj čas nakonec ještě ve třetím pokuse zlepšil na 6,22 s a zaostal tak za vrcholem předešlé sezóny pouze o dvě desetinky. Druhý, Jakub Nantl, to vzal opačným směrem a hned druhým pokusem stáhl oproti mistrovství pár setinek na nový osobní rekord v hodnotě 6,51 s. První dvě místa byla tedy celkem jednoznačně rozebrána hned od počátku závodu. Potom máme vteřinovou díru, kdy třetí průběžné místo celou dobu držel a nakonec i udržel Karel Janda s časem 7,49 s. V posledním pokuse se to ještě pokoušeli zvrátit Jirka Kotlan s Natem a skončili tak v těsném závěsu s časy 7,56 a 7,64 s. Poslední, kdo se ještě podíval pod hranici osmi vteřin, byl Václav Kotlan s časem 7,95 s. U bratrů Kotlanových se jedná dlouhodobě o standardní časy mezi 7-8 s, zato Natanael Měcháček umí i v trénincích zabrat mnohem lépe, osobně bych to svedl na chladnou halu a dlouho cestu. Těsně za hranicí osmi vteřin skončil na sedmém místě s časem 8,04 s Filip Šmejkal, tento čas z prvního kola už se mu později nepovedlo vylepšit. O osmou a devátou příčku svedli těsný souboj Vratislav Vorel s časem 8,44 s s Martinem Szabó za 8,49 s a první desítku pak s časem 9,47 s uzavřel Pavel Coufal. Na jedenáctém místě zůstal osamocený Matouš Havrlík s časem 10,40 s. Zajímavější byl souboj o dvanácté místo, který rozhodl až v posledním kole ve svůj prospěch Matouš Lachman s časem 10,90 s. O dvě setinky za ním skončil o dvaadvacet let starší Jiří Horký s časem 10,92 s. Čtrnácté a patnácté místo si pohlídali Tadeáš Holý a Vladimír Matouš s časy 11,30 a 11,59 s. Startovní pole mužské kategorie potom uzavřel Ondřej Fojtík s časem 17,72 s. Z domácího pořadatelského klubu se bohužel nikdo pod lano neposadil.

Děkujeme všem, kdo přispěli k realizaci 18. ročníku, mimo stálého organizačního týmu se jednalo o následující partnery: Adrenalin Point, 2P Kulichy, Lajny.cz, Varnsdorfské uzeniny, Sportměbaví.cz, JK Sped, WC Servis, Active Tour, Uhelný muž, Zámecký Dvůr Černousy, Světšplhu.cz, Woodslack festival, město Varnsdorf.

Díky všem za účast Honza

V rámci nového roku 2018, máme pro vás maličkou ochutnávku toho, co pro vás připravujeme, a to je interaktivní výsledky přímo na našem webu, bez nutnosti stahování věčných PDF souborů. Níže tedy najdete okno, ve kterém si můžete zvolit kategorii, nicméně nativně se zobrazuje kategorie mužů.

VC Memoriál Karla Hofmana 2018 - plakát

VC Memoriál Karla Hofmana 2018 – plakát