9.12.2017 již posedmé v řadě vyvrcholila šplhačská sezóna závodem mistrovství republiky v Galerii Harfa v Praze Vysočanech. Po sezóně plné napínavých soubojů mezi muži na 8m laně i průlomových rekordů dorostenců a žen na 4,5metrovém laně mohli diváci čekat opravdu zajímavou podívanou. Závodníci se zase mohli těšit na skvělou diváckou kulisu, silně motivační prostředí a perfektně připravené lano.

Díky zdařilé spolupráci organizačního týmu složeného ze členů ŠSK Palestra a Sokolu Příbram a podpoře hlavního sponzora Česká pojišťovna a.s. se vše povedlo a mistrovství bylo velice důstojným zakončením sezóny. Diváci mohli kromě šplhu shlédnout i představení workouterů ze skupin ERS work out a RVL13COM street workout a vystoupení Elišky Brtnické, akrobatky na šále z Cirkusu Mlejn.

Rozloučení Matěje Cigla s dorosteneckou kategorií

Matěj Cigl je nepochybně nejvýznamnějším dorosteneckým závodníkem našeho sportu. Do závodů ve šplhu vstoupil již jako dvanáctiletý, v šestnácti se stal poprvé dorosteneckým mistrem republiky. V roce 2016 pak dokázal vytvořit dorostenecký rekord na 4,5metrovém laně v čase 2,99 s. Jak se blížil konec jeho působení na krátkém laně, napnul všechny síly k dalšímu zlepšení a v listopadu 2017 na velké ceně Sport Life stanovil hodnotu nového dorosteneckého rekordu na fantastických 2,74 s.

Matěj nastoupil ke své derniéře velmi odvážně a první pokus pokazil předčasným startem a následným nedohmatem. Při druhém pokusu se k obrovskému překvapení diváků situace opakovala. Mezitím se na čele závodu usadila silná skupina vedená Honzou Trnkou za 3,18, Martinem Vackem za 3,27 a Markem Valutem za 3,29.

Ve třetím kole ale Martin Vacek zaútočil. Tento výborně rychlostně disponovaný dorostenec pokusem na 8 hmatů dohmátl v čase 3,15 s. Marek Valut reagoval krásným pokusem.  Ani jeho nový osobní rekord 3,24 ale na Martina nestačil. Stejně tak Honza Trnka se se svým posledním dorosteneckým pokusem v životě za 3,19 zařadil až těsně za Martina.

První, či poslední? To je tenká milimetrová hranice

Matěj Cigl nastoupil k poslednímu pokusu velmi odhodlaně. Ve startovní poloze se dlouho soustředil. Vystartoval suverénně a předvedl svůj poslední pokus na krátkém laně, charakteristiky precizní a zakončený obrovským skákaným dohmatem. Obecenstvo i ostatní závodníci zůstali oněměle zírat. Matěj totiž opět těsně nedohmátl a bez jediného změřeného času se kuriózně zařadil na poslední příčku. Pro Matěje je to dost smutné rozloučení s kategorií, kterou po léta téměř symbolizoval. Přejme mu, aby v příští sezóně zažil o to veselejší start mezi muži.

Stupně vítězů tak Matěj velkoryse poskytl pro Martina Vacka, Honzu Trnku a Marka Valuta. Ti všichni dokončili závod v osobních rekordech.

Szabóová přepisuje historické žebříčky, předvedla mistrovství na laně

Loňská vítězka Veronika Szabóová ze Sokolu Poděbrady je od roku 2016 držitelkou ženského rekordu. Ten stanovila na loňském mistrovství republiky na hodnotu rovných 5,00 s. Na nedávné velké ceně Písecký šplhavec ale hodnotu rekordu posunula na 4,85 s. Před mistrovstvím republiky se Veronika soustředila na zlepšení dohmatů. Zahájením spolupráce s nutričním poradcem Martinem Trnkou investovala úsilí i do vyladění závodní hmotnosti. Výsledky se dostavily. Verča předvedla tři naprosto perfektní pokusy, z nichž ten druhý zůstane zřejmě nadlouho zapsán v tabulkách jako historický rekord v ženské kategorii a má opět kulatou hodnotu 4,50 s.

Tím byl poněkud upozaděn skvělý výkon Terezy Cibulkové. Ta závod dokončila s nejlepším časem 6,25 s, třetí pak skončila Veronika Esterková za 9,10 s.

Coufal po třech letech opět mistrem mezi veterány

Ve veteránské kategorii na osmimetrovém laně se očekával tradiční souboj mezi Pavlem Coufalem a o 14 let starším Láďou Kubečkem. Pavel potvrdil stabilní formu časem 8,98 s, s přehledem vyhrál a po dvouleté pauze se opět stal mistrem republiky. Do souboje s Láďou se troufale pustil silně namotivovaný palestrák Jirka Horký. Ten si již v prvním kole poupravil hodnotu osobáku na 9,97. Ve druhém kole ho vylepšil na 9,76. Když Láďa Kubeček v posledním kole dosáhl svého nejlepšího času 9,77, Jirka v posledním kole zariskoval a osobák stlačil dokonce na 9,53 s.

Aleš Novák „překvapivým“ mistrem republiky

Jen jedinkrát v historii dokázal Aleš Novák svým vítězstvím překvapit, a to v roce 2005, kdy se MČR konalo poprvé v Praze. Tenkrát v nové sportovní hale DDM Modřany předvedl podobné představení jako dnes Matěj Cigl. Vlastně jediným rozdílem bylo, že Aleš nakonec v posledním pokuse dohmátl. Časem 6,28 s tak vybojoval jako osmnáctiletý nováček mužské kategorie titul mistra republiky. Od té doby nikdy nepřekvapil a až do roku 2014 vždy minimálně přesvědčivě, obvykle však spíše drtivě, zvítězil.

Po Alešově ukončení kariéry v roce 2014 následovaly 2 ročníky, během kterých byly souboje o titul dramatičtější. Po úžasných soubojích je získali Štěpán Muchka a Ondřej Košťák. Letos začátkem podzimu už se zase spekulovalo. Kdo že letos bude mít šanci na titul? Dva měsíce před termínem mistrovství překvapil Aleš podruhé. Už jen tím, že se objevil na velké ceně v Brněnské Olympii, nikoho nenechal na pochybách o tom, že letošním mistrem bude zase on. V Olympii zašplhal za 6,20 s, o měsíc později zkompletoval kvalifikační kvótu druhým závodem, tentokrát už za přesvědčivých 5,74 s.

V sobotním závodě jsme viděli takového Aleše, jakého ho pamatujeme z minulosti. Tedy daleko silnějšího, rychlejšího a dlouhohmatějšího, než jací jsou všichni ostatní uchazeči o medaile. Oproti dřívějšku sice měl poněkud nevyrovnanou délku hmatů a také mu nevycházely jeho na milimetr trefené dohmaty, ale hnedka v prvním kole si časem 5,49 na 11 hmatů zajistil vítězství. To každým následujícím pokusem potvrdil a opět suverénně vyhrál časem 5,30 s ze druhého kola.

Za Alešem se bojovalo o setinky a druhé místo

O zbývající medaile se strhl souboj mezi Patrikem Valutem, Štěpánem Muchkou, Martinem Trnkou a Tomášem Kohouškem. V prvních dvou kolech se nejlépe prezentoval Patrik Valut, ten novým osobákem 5,89 prolomil bájnou hranici 6 vteřin. Vytvořil si solidní náskok před Martinem Trnkou s jeho novým osobním rekordem 6,01. Nadějně ale šplhal i Tomáš Kohoušek rovněž s novým osobním rekordem 6,11. Štěpán Muchka se dnes neprezentoval v obvyklé pohodě a s časem 6,40 zůstával docela daleko od medailových bojů.

Bylo zřejmé, že ty nejtvrdší boje o medaile se uskuteční až ve finálových kolech

V prvním Tomáš Kohoušek prohmátl, zato Martin Trnka napodobil svého oddílového parťáka Patrika a také poprvé v životě prolomil hranici 6 vteřin, a to časem 5,99 s. Patrik opět potvrdil jistou převahu, ale časem 5,94 svůj náskok nenavýšil. O to napínavější bylo kolo poslední. Tomáš Kohoušek krásným časem 6,10 opět zlepšil svůj osobák, ale do medailového boje jím nezasáhl.

Martin Trnka je známý tím, že při dobré formě se obvykle zlepšuje až do posledního kola a dneska svůj den měl zcela nepochybně. Do posledního kola navíc nastupoval s vědomím 3x zlepšeného osobního rekordu a jistého bronzu. Nebylo pochyb o tom, že v této situaci v posledním kole bude riskovat. Martin poslední pokus zalezl na hranici svých možností. Kratším, ale velmi svižným, dohmatem zastavil časomíru na hodnotě 5,83 s. Patrik Valut se nenechal vykolejit a i v posledním kole zašplhal skvěle, ale ani čtvrtý pokus v řadě pod 6, tentokrát 5,91, nestačil a musel se spokojit se třetí příčkou.

Čtvrtý byl tedy už tradičně Tomáš Kohoušek (6,10), Pátý Štěpán Muchka. Tento dlouhodobě stabilní závodník si dneska vybral časem 6,38 slabší den. O páté místo se bojovalo do posledního kola a vybojoval ho nakonec Martin Kubánek ze Šternberka, když v posledním kole zašplhal za 6,59 a jen o setinky porazil dvojici Brňanů Jakuba Nantla a Pavla Macháně za 6,60 a 6,65 s. O deváté a desáté místo si to rozdali rovněž kluboví parťáci Martin Matěj a Jan Král ze Sokolu Nové Město nad Metují s výslednými časy 6,70 a 6,81 s.

Na letošním mistrovství republiky nastala unikátní situace, kdy časy těsně pod 7 sekund nestačily na první desítku. Proto zmíním i výkony následujících tří závodníků. Martin Szabó, starší bratr ženské rekordmanky, si opět po roce vylepšil osobák, a to na 6,83 s. Karel Janda z Libčic nastoupil s poraněným krčním obratlem. Přesto dokázal potvrdit příslušnost k první výkonnostní třídě a vybojoval čas 6,87. A pod 7 se vešel s novým osobákem i Filip Řezníček z Brna za 6,93.

Dlužno poznamenat, že nálada mistrovského dne byla prodchnuta vzpomínkami na Jardu Nováka z Libčic, který minulý týden odešel. Jarda Novák byl nestorem Libčické gymnastiky. Byl to člověk, který dokázal v Libčickém Sokole udržet příslovečnou prvorepublikovou sokolskou tradici až do současné doby a vlastnoručně vychovat tři generace gymnastů. Mezi nimi například Karla Jandu nebo svého syna Petra Nováka, který byl dlouholetým reprezentantem České republiky ve sportovní gymnastice. Bylo nám velkou poctou, že jsme se mohli po skončení závodu zúčastnit tryzny na jeho počest konané v libčické sokolovně. Tryzny ve velmi uctivé, nikoliv však truchlivé atmosféře. Vzpomínkového posezení v přátelském prostředí, které v Libčicích Jarda Novák vybudoval, a na kterém se jeho odchovanci bavili právě tak skvěle, jak je to Jarda Novák naučil.

Závěrem gratulujeme úspěšným závodníkům. Děkujeme sponzorům a protagonistům doprovodných akcí. Také všem, kteří pomáhali při samotné organizaci letošního mistrovství republiky ve šplhu na laně.

MF

Kompletní záznam ČP MČR 2017 – 4hodinová podívaná

Díky ČGF se nám podařilo zprostředkovat úžasnou atmosféru klání do všem mobilních telefonů, tabletů, počítačů, či televizí, které disponují možností přehrávat videa nejpopulárnějšího portálu YouTube. Děkujeme za to a věříme, že se to stane tradicí, protože sledující byli ku příkladu i z Lucemburska.

Fotogalerie nejlepšího sportovního fotografa, Martina Kozáka

Česká pojišťovna Mistrovství ČR ve šplhu na laně 2017 - plakát

Česká pojišťovna Mistrovství ČR ve šplhu na laně 2017 – plakát