Vzájemná rivalita mezi Prahou a Brnem, která je po republice již úsměvná, ve šplhu vymizela. Alespoň z mé zkušenosti při jednání s lidmi ze Sokola Brno 1. Ačkoli jsem nebyl sám přítomen závodů v Brně, z výsledků a informací, které se ke mně dostaly, mohu usoudit následující. Brno dominuje šplhu.

Zejména na závodech na BVV, kde každoročně dorostenecký rekord padá pod výkony neuvěřitelného a dnes již legendárního Matěje Cigla (nový dorostenecký rekord – 2,74s). Velmi kvalitní příprava závodů a zajištění optimálních podmínek, snaha o neustálé zlepšování prostředí, to je asi cesta, jak šplh posouvat dále. A nebyl to jen neuvěřitelný (a nebojím se použít takovéhoto superlativu) výkon Matěje, který mohli diváci a závodníci v Brně vidět. V další kategorii na 4,5m totiž Petra Růžičková opět dokázala, že nemusí mít našplháno, aby dominovala kategorii žen. Bohužel se obávám toho, že se stane stejná situace jako v loňském roce a na MČR v Praze ji neuvidíme. Myslím, a věřím, že ne sám, že by bylo zajímavé sledovat souboj Petry a Verči o zlato a titul z MČR 2017.

 

Video Matěje Cigla a jeho nového dorosteneckého rekordu na 4,5m laně – 2,74 s

Závod plný překvapení – takové je Brno

Stejně jako v kategoriích na 4,5m dlouhém laně, i na 8m laně dominovala Morava. Tedy zejména výkon Aleše Nováka (sice pro něj průměrný čas). Pro pro ostatní ale stále čas z říše snů, vrátil tohoto rekordmana, o kterém bylo napsáno mnoho a mnoho, opět na přední příčku nominačního žebříčku. Okamžitě ho katapultoval na kandidáta další zlaté medaile a zisku putovního poháru. Ten je doposud v držení Ondřeje Košťáka, který letos titul obhajovat bohužel nemůže. Uvidíme, jak na Aleše zareagují Patrik Valut (s novým osobním rekordem v hodnotě rovných 6 sekund), mladý Martin Trnka (s časem 6,07s ze Schodiště) a Štěpán Muchka, kterého jste mohli vidět šplhat s řetězem s neuvěřitelnou lehkostí. Od dalších závodníků se asi neočekává útok na medaile, ale uvidíme, letošní forma závodníků je neuvěřitelná. A nebyl tomu jen Matěj Cigl, ze Sokola Brno 1, kde vychovávají samé mistry. I bývalý dorostenecký mistr Pavel Macháň se vrátil do TOP10 letošního roku.

Z informací, které se mi dostaly od účastníků to byl skutečně povedený a organizačně výborně zvládnutý závod. Z rukou Sokola Brno 1 o tom ani nemám pochyb. Již jen zbývají dvě otázky. Předvedou jejich závodníci podobné výkony na MČR v Praze? Kdy se můžeme těšit na MČR v rukou právě Brněnské odnože šplhu?

Nat

VC Memoriál Ladislava Váchy 2017 - plakát

VC Memoriál Ladislava Váchy 2017 – plakát