Již pár let tomu nebylo, kdy se objevila nová soutěž v nové (respektive staronové) lokalitě. Právě takoví nadšenci se našli v okolí dorosteneckého medailisty Jana Jarého v Liberci, kteří se rozhodli 9. 9. 2017 uspořádat 0. ročník závodu vtipně pojmenovaný Šutr Liberec ve stejnojmenném horolezeckém centru. O tom, jak takový závod vypadá se můžete dočíst níže.

Šutr Liberec 2017

Skupina kolem Honzy má se závody již zkušenosti. Můžeme je vídat ve Varnsdorfu, kam se závodníci mohou podívat zkraje roku v zimě. Nabyté zkušenosti se pokusili přesunout do atraktivnějšího místa a závod se jim zkrátka velmi povedl. Účast 12 závodníků ve hlavní kategorii, 5 dorostenců, 3 seniorů a dokonce jedné ženy má slova pouze podtrhuje.

Bohatá sponzorská účast a nějaká ta odměna pro každého závodníka není pro normální závody také zcela obvyklá. Nulové technické potíže, snaha zajistit závodníkům co nejlepší podmínky a potenciál vyšší fanouškovské kulisy přislibují kvalitní závod, který snad v dalších letech budeme pravidelně vídat.

Výkony závodníků jsou ovšem to, co každého čtenáře zajímá. Vzhledem k závodům v Libčicích se očekával souboj o medaile zejména mezi Štěpánem Muchkou a Patrikem Valutem a Karlem Jandou a Tomášem Kohouškem.

Hlavní kategorie

Právě toto jsou závodníci (krom Štěpána), kteří brali medaile v Libčicích. Tyto závody ovšem některým závodníkům vyšly nějak zázračně a některým zase úplně nesedly. Štěpán Muchka, který při nemoci s lanem trochu zápasil až v posledním kole uzmul zlato, na které je zvyklý. Jeho časy se pohybovaly nezvykle vysoko kolem 6,8 s. To dávalo unikátní šanci Patriku Valutovi, který chtěl Štěpána poprvé porazit a lezl rychleji. Osud tomu nechtěl ovšem jít úplně naproti a Štěpán se přes nemoc do 8 m vyškrábal v posledním kole za 6,53 s a o pouze 0,02 s se dostal před Patrika. Patrik trochu bojoval s počtem sáhů a závod mu nevycházel zcela dle představ. Jeho vyrovnaná forma ovšem nasvědčuje, že na MČR se připravuje velmi slibně.

Zmiňovanou dvojici Karla a Tomáše překvapil Natanael Měcháček, který polovinu sezóny předváděl nestabilní výkony. Karel v Libčicích lezl téměř v životní formě a při krásném technickém šplhu na 12 sáhů se čekal čas lepší. Bohužel 7,22 s na bronz nestačilo. Nat vyloženě nehezky vyšplhal za 7,15 s a vstup do 2. poloviny sezóny pro něj začal nejlepším časem sezóny. Tomáš Kohoušek překvapil na MČR 2016 neskutečným úletem na 4. příčku. Libčice nasvědčovaly, že se do formy vrací, ale Liberec asi není Tomášovo město. Jeho čas 7,36 s stačil pouze na páté místo.

Šestá příčka připadla na zkušeného Jirku Kotlana, kterému forma jde také nahoru a věříme, že na dalších závodech uvidíme útok pod 7 sekund. Vratislav Vorel na sedmé příčce také slibuje, že bychom ho brzy mohli vidět na časech kolem 7,5 s, jelikož k tomu mu chybí pouze dynamika. Síly na to Vráťa má dostatek. Marek Pustaj na osmém místě se potýká s motivační krizí a s časem 8,37 s mohl být asi spokojen. Zbytek závodního pole se pohyboval již nad 10s hranicí a jak je mým zvykem, bohužel se o těchto závodnících obvykle nezmiňuji. Díky 0. ročníku je zmíním a zároveň popřeji mnoho štěstí v dalších závodech a úspěchy již s časy pod 10 sekund – jmenovitě 9. Matouš Havrlík, 10. Matouš Lachman, 11. Pavel Čambala, 12. Ondřej Fojtík.

Pro zajímavost bych vložil informaci o doplňkových pokusech Patrika Valuta, který lano vyšplhal téměř na 9 sáhů!!!!!, Karel Janda na pohotových 10 sáhů, ale Tomáš v téměř normálním závodním výkonu na 12 sáhů (tím myslím bez jakéhokoli tahání a švihání těla).

Seniorská kategorie

Senioři to neměli nijak těžké. Nebyli jsme svědky žádného souboje. Zlato s přehledem a časem 9,98 s bral Pavel Coufal, který stříbrnému Jiřímu Horkému utekl o více jak sekundu. Jiřího čas 11,02 s zase o více jak sekundu utekl Vladimírovi Matoušovi s časem 12,48 s.

Dorci a žena

Dorostenci bez přítomnosti širší špičky jsou jasnou záležitostí pro Marka Valuta. Ten s pěknými vyrovnanými pokusy trochu laxně s časem 3,54 s bral zlato. Marek si dal i 8m lano, ale osobně jsem čekal čas pod 8 sekund. Stříbrný Adam Polinec časem 4,33 s také dává najevo, že by na MČR mohl jít pod čtyřsekundovou hranici. Bronzový Dan Unzeitig s časem 4,82 s byl zároveň poslední pod 5 sekund. Jediná zmiňovaná žena byla známá šplhačka Kateřina Strnadová (za svobodna Pilařová), která se k závodu nechala přemluvit a nakonec vylezla za pěkných 8,43 s (na čtyřletou pauze pěkné).

To je ze závodníků a kategorií vše. Rád bych touto cestou poděkoval všem organizátorům a Janovi Jarému zejména za uspořádání pěkného a ceny nabytého závodu v příjemném prostředí. Věřím a doufám, že příští rok bude tento závod již platným členem velkých cen, které jsou zároveň nominací na MČR. Bez štědrých sponzorů by to zajisté nešlo a obří dík patří i jim. Jmenovitě WoodSlack, Sulko, Zámecký dvůr Černousy, Kefin, Sipak, s.r.o., Decathlon Liberec, Adrenalinpoint, Regionální stavební, s.r.o., Statutární město Liberec a Horolezecké centrum Šutr Liberec, kde se krásný závod konal.

Za závodníky velký dík,

Nat

Šutr Liberec 2017 - plakát

Šutr Liberec 2017 – plakát