Před necelými dvěma týdny proběhl závod na téměř dvojnásobné délce lana, než jsou diváci zvyklí po celý zbytek sezóny, tedy i na MČR. Jednalo se opět o 14 metrů s odkazem na olympijskou historii.

My vám ale dlužíme ještě nějaké to povídání i s kompletními výsledky. Tentokrát nám sepsal komentář sám starosta tamního Sokola, pan Martin Mach. Nechme tedy promluvit jeho řádky o uplynuvším klání. Kompletní výsledky jsou k nahlédnutí pod textem níže.

V neděli 25. června 2017 se konal v areálu sokolovny v Novém Městě nad Metují již XIII. ročník výjimečných závodů ve šplhu na čtrnáctimetrovém laně „Velká cena Nového Města nad Metují v athénském šplhu“. Záštitu nad tímto závodem pořádaným Tělocvičnou jednotou Sokol Nové Město nad Metují převzalo město Nové Město nad Metují.

Za jasného až polojasného počasí vidělo početné publikum dvacet závodníků, kteří úspěšně nebo méně úspěšně zkoušeli vyšplhat bez přírazu po laně do výšky 14 m. Jedenáct borců tuto extrémní výšku vyšplhalo. Z vítězství se opět radoval několikanásobný vítěz Štěpán Muchka z T.J. Sokola Mladá Boleslav, který vyhrál výborným výkonem v čase 15,54s. Na druhé místo se v druhém kole vyhoupl Tomáš Kohoušek také z klubu T.J. Sokola Mladá Boleslav v perfektním čase 16,28s, na třetím místě se vyrovnaným výkonem 16,31s umístil Jan Král z domácího klubu T.J. Sokol Nové Město nad Metují.

Přestože se všichni závodníci potýkali s občasnými nárazy větru a teplým až dusným počasím, dosáhlo dalších 8 závodníků kýžené mety ve výšce 14 m v časech lepších nebo srovnatelných s olympijským výkonem z roku 1896 v Athénách. Velké uznání zaslouží také závodníci v druhé polovině startovního pole. Ti se pod heslem „není důležité vyhrát, ale zúčastnit se“ nebáli utkat s extrémní vytčenou výškou.

V první části programu diváci viděli závody dívek a chlapců na třímetrovém laně, která se těšila relativně velké účasti. Mezi chlapci zvítězil Antonín Mostecký z klubu TJ. Sokol Dvůr Králové nad Labem s časem 4,91s, další umístění na stupních vítězů patřilo Jaroslavu Kortanovi a Ondřeji Schreiberovi, všichni z oddílu Sokol Dvůr Králové nad Labem.

V dívčí kategorii zvítězila Kateřina Hemelíková z T.J. Sokol Náchod s časem 7s. Druhá se umístila Anežka Holanová ze Sokola Dvůr Králové nad Labem a bronzová skončila Barbora Ficencová ze Sokola Náchod. Závody dorostenců na laně dlouhém čtyři a půl metru vyhrál Marek Valut z klubu Palestra Praha ve výborném čase 3,97s. Druhý s časem 4,65s skončil Pavel Marek Sokol Brno 1, třetím místem se může pochlubit Michal Sirko ze Sokola Police nad Metují.V kategorii dorostenky nejrychleji vyšplhala na stejně dlouhém laně (4,5m) Anna Hurdálková v čase 7,55s, další skončili Jana Hurdálková a Michaela Adamů, všichni ze Sokola Náchod.

V závodech pro veřejnost na 4,5 metru dlouhém laně zvítězil Josef Vrábel z klubu ASPV Nového Města nad Metují s časem 5,14s. Na druhém místě nezaostával Vít Šnopl s časem 5,23s z TJ Sokol. Na třetí stupínek se probojoval Jan Rýdlo s krásným časem 5,85s z ASPV, všichni z Nového Města nad Metují.

Na závěr závodu proběhlo slavnostní zasazení lípy v areálu sokolovny, a to na počest řecké olympiády z roku 1896, kde se sportovní disciplína šplh na laně bez přírazu v délce 14m objevila poprvé a díky kterým mohla vzniknout myšlenka na založení závodů právě v této podobě. S časem 23,45s tehdy zvítězil domácí závodník Nikos Andriakopoulos.

Tento unikátní závod by se nemohl konat bez podpory dalších partnerů a sponzorů, kterým všem srdečně děkujeme. Akce se uskutečnila za finanční podpory Královéhradeckého kraje.

Ing. Martin Mach, starosta T.J. Sokol Nové Město nad Metují a ředitel závodu