V sobotu 4.3. se konal již 21. ročník Šplhu schodištěm. Na závodě byly tradičně skvělé podmínky pro dobré výkony, motivační a přátelská atmosféra. Přes absenci několika favoritů byly k vidění i špičkové výkony. Svůj závod si vedli duo Trnka & Trnka, ovšem nepředjímejme.

Dorostenci – Trnka poprvé

Kategorie dorostenců byla mimořádně obsazena především díky účasti osmi závodníků ze ŠSK Česká Třebová. Zdá se, že ve Východních Čechách se díky aktivitě nadšeného tělocvikáře Petra Doseděla rozvíjí nová nadějná líheň našeho sportu. Ovšem o první místo se rozhodovalo mezi starými známými tvářemi Markem Valutem a Honzou Trnkou. Marek netakticky riskoval a první kolo projel pro předčasný start. Zatímco Honza se dostal do vedení zajišťovákem za 3,48 a již mohl riskovat. Markovi Valutovi se nakonec dobře podařil až pokus ve čtvrtém kole za 3,49 s. To Honza Trnka ze tří riskantních pokusů vytěžil nejlepší čas v hodnotě 3,32 s. S tím zaostal jen o jednu setinu sekundy za svým osobním rekordem a přesvědčivě vyhrál.

Třetí místo vybojoval nejzdatnější závodník ŠSK Česká Třebová Michal Herynek s časem 4,42 s. Vzhledem k tomu, že je to jeho debut na velké ceně a že je ročník narození 2002, věřme, že o něm budeme během následujících sezón slýchat v souvislosti s ještě lepšími časy, stejně jako o jeho oddílových souputnících.

Ženy a dorostenky

V kategorii žen a dorostenek startovaly tři závodnice. Rozdělení pozic bylo bohužel zřejmé již po prvním kole a žádný boj se nekonal. Zvítězila Veronika Szabóová za 5,89 s. Druhá skončila Tereza Pavelcová za 9,21 s a třetí pozici obsadila Veronika Esterková za 14,93 s.

Muži – hlavní kategorie a Trnka po druhé

VC Šplh schodištěm 2017 - Trnka & TrnkaV kategorii mužů se při absenci dlouhodobých rivalů Muchky a Košťáka dal očekávat souboj starších bratrů dvou nejlepších dorostenců dnešního závodu. To se potvrdilo již po zajišťovacích pokusech. V prvním kole, kdy se do vedení dostal Martin Trnka za 6,61 s těsně pronásledovaný Patrikem Valutem za 6,70 s. Ve druhém kole se Patrikovi podařilo na okamžik dostat do vedení časem 6,43.

Vzápětí už ale Martin začal šplhat naplno a časem 6,28 s se vrátil do vedení. Zároveň si splnil sen v podobě překonání osobního rekordu Michala Fejgla. Člověka, který Martina před 5 lety přivedl ke šplhu tím, že mu nastínil cestu, jak se pomocí šplhu dostat na medicínu bez přijímacích zkoušek. Jsou to 3 týdny, co Martin bez slitování smetl z cesty patologii, vůbec nejobtížnější zkoušku studia. Dneska se stejně bezohledně zachoval i ke svým soupeřům na laně.

Martin dnes lezl všechny pokusy na 12 hmatů, ale zatímco v prvních dvou pokusech jednotlivé hmaty zbytečně protahoval a pak musel zkracovat dohmat, ve třetím zavčasu nadrobil a dohmátl za 6,14 s. V posledním pokusu se Martinovi podařilo trefit optimální délku hmatů od začátku. Opět dokázal dohmátnout v osobáku, tentokrát za 6,07 s a po vítězství svého mladšího bratra v dorostencích dokončil korunovaci dynastie Trnkovců. Patrik Valut se už od druhého kola nezlepšil, takže bral stříbro za 6,43 s.

Zatímco o třetí místo se strhl nebývalý souboj mezi třemi velice vyrovnanými soupeři Patrikem Benáčkem, Tomášem Kohouškem a Václavem Kotlanem. Ve druhém kole se na medailovou pozici probojoval Patrik s časem 7,06 s. Ovšem ve třetím kole se před něj prorval Tomáš za 7,05 s. V posledním kole, dlužno dodat, že za veliké podpory diváků i přítomných závodníků, se povedlo Vencovi významně odskočit od časů, které šplhá posledních několik let, a po dohmatu za 7,02 s pro sebe urvat vůbec první životní medaili na Šplhu schodištěm. Až šestý skončil Karel Janda, který momentálně prodělává výkonnostní krizi. Zlí jazykové o něm říkají, že si snahou o co nejdelší hmaty pokazil techniku šplhu. Sedmý pak skončil Jirka Kotlan s celkem standardním výkonem 7,42 s. Hned v závěsu za ním olbřímí gymnasta Filip Šmejkal za 7,49 s.

Na devátém a desátém místě pak skončili závodníci, kteří by měli podle loňských výsledků útočit na medaile. Ale protože Martin Szabó se rozhodl sezónu zasvětit triatlonu a Petr Bílý se rozhodl veškeré životní úsilí investovat do vlastní fyzické krásy, dokončili závod s poměrně výraznými časy 7,59 a 7,88 s.

Senioři

Velkou událostí závodu byl přestup dvou závodníků do kategorie seniorů. Jirka Horký si svou premiéru obrovsky užil. Lezl s velkou lehkostí a hned v prvním závodě pro sebe vybojoval novým osobním rekordem za 9,99 s premiérové vítězství v kategorii. Jirka se dlouhodobě zlepšuje. Zdá se, že kdyby trochu “vyhubnul”, mohl by v dalších závodech zatápět i tahounům veteránské kategorie Pavlovi Coufalovu a Láďovi Kubečkovi. O další místa v kategorii se poprali druhý „mladý senior“ Vláďa MatoušLuboš Jokel s časy 11,90 a 12,23 s.

Z ostatních závodníků stojí za zmínku ještě účast Tomáše Duchoně, špičkového závodníka v boulderingu, který skončil s časem 11,57 za 22. místě.

Děkujeme organizátorům a těšme se na setkání za 2 týdny na Mamoriálu Bedřicha Šupcíka v Příbrami.