10.12.2016 se již popáté v řadě uskutečnilo Česká pojišťovna mistrovství České republiky ve šplhu na laně v atraktivním prostředí Galerie Harfa v pražských Vysočanech. Můžeme s radostí konstatovat, že letošní ročník se velice vydařil. Celý závod s naprosto mimořádnou účastí proběhl prakticky bez technických komplikací. Padlo obrovské množství osobních rekordů a také jeden rekord absolutní! Početní diváci mohli kromě napínavých soubojů na laně sledovat také vystoupení Brutal Brothers, streetworkouterů ze skupiny Revolution 13. Letos dokonce dvě vystoupení akrobatů na vertikálních šálách. Napřed synchronizované vystoupení dvojice Zuzka & Bára a v závěru sólové představení Tomáše Partla z Cirkusu Fluktus. Závod proběhl za podpory České gymnastické federace a materiální podporou organizaci závodu umožnil hlavní sponzor Česká Pojišťovna.

Nový ženský rekord – mistrovství jak se patří! (4,5m lano)

Závod začal kategorií žen. Jsou to právě 2 roky, co jsme na stejném místě viděli překonání absolutního ženského rekordu na 4,5metrovém laně v podání Petry Růžičkové za 5,19 s. Dnes jsme očekávali urputný útok na tuto hranici v podání velmi dobře připravené Veroniky Szabóové. Veronika ale hned v prvním kole šokovala dynamikou, jakou jsme u šplhající ženy ještě nikdy neviděli, a fantastickým novým ženským rekordem v čase 5,00 s. Dalo se očekávat, že v dalších kolech uvidíme zlepšení. Ve druhém kole Veronice nevyšly sáhy optimálně a krátkým dohmatem zastavila časomíru na hodnotě 5,03 s. Do posledního pokusu pak Verča vtrhla natolik odhodlaně, že vystartovala předčasně. Při opakovaném startu už trochu chyběly síly, přesto zalezla zase ve velmi podobném čase 5,04 s.

O další medailové příčky se podle očekávání utkaly Tereza CibulkováNatálií Moláčkovou. Úspěšnější nakonec byla Tereza. Vyrovnáním svého osobního rekordu 6,64 s vybojovala stříbrnou medaili, zatímco Natálie s časem 6,90 s bronzovou.

Veronika Szabóová a její nový ženský rekord na 4,5m laně – 5,00 sekund

 

Kategorie dorostenců – 0,08s rozdíl mezi prvními čtyřmi (4,5m lano)

Nečekaně vyrovnaný souboj se odehrál v kategorii dorostenců na 4,5metrovém laně. Podle nominačních časů se očekávalo jasné vítězství Matěje Cigla a velký boj mezi dalšími osmi nejlepšími o zbylé medaile. Závod se nakonec odehrál za podstatně dramatičtějších okolností a byli to diváci, kteří z toho těžili. Matěj Cigl se snažil o překonání svého osobního a zároveň absolutního dorosteneckého rekordu v hodnotě 2,99 s. Proto ale riskoval, vpadával do startu, snažil se šplhat frekvenčně na 6 sáhů a zkrácené sáhy dohánět skákaným dohmatem. Riskantní styl však tentokrát úspěch nepřinesl, a tak se Matějovi počítal zajišťovací pokus z prvního kola. Dokonce navíc z opakovaného pokusu po předčasném startu s nevýraznou hodnotou 3,28 s.

To otvíralo šanci hlavně pro Filipa Řezníčka a Honzu Trnku, kteří v prvním kole oba převedli krásný dlouhosáhový šplh zakončený gigantickým dohmatem. Dosáhli fantastických osobáků 3,31 a 3,32 s. V dalších kolech byli posílení jednak vidinou boje o první místo, jednak tlakem od závodníků na dalších pozicích, a předváděli pokusy na samé hranici vlastních možností. Ty však další zlepšení těsně nepřinesly, a tak nakonec o pořadí rozhodly časy z prvního kola. První 3 závodníci se srovnali v časech v rozsahu jen o 4 setin sekundy! Za zmínku rozhodně stojí i výkon čtvrtého Adama Kovála za 3,36 s a teprve šestnáctiletého Marka Valuta za 3,42 s. Marek má naději si letošní páté místo vylepšit ještě v dalších dvou ročnících mistrovství České Republiky.

Kategorie seniorů (8m lano)

V kategorii veteránů na osmimetrovém laně jsme stejně jako loni viděli vyrovnaný souboj Pavla Coufala a Ládi Kubečka. Úspěšnější byl nakonec stejně jako loni Láďa, letos již 54letý. S časem 9,44 s porazil svého o 11 let mladšího soupeře za 9,72 s. Třetí místo obsadil 52letý Luboš Jokel v čase 11,82 s.

Mužská hlavní kategorie – zrodil se nový král (8m lano)

Ačkoliv už první 3 kategorie nabídli strhující divácký zážitek, nikdo nepochyboval o tom, že ta hlavní část programu nastane až se zahájením kategorie mužů na osmimetrovém laně. A opravdu to tak bylo. Do kategorie nastoupilo celkem 33 závodníků. Výkony měly takovou kvalitu, že to úplně mění náhled na to, jaký výkon závodníka kvalifikuje do šplhačské elity. Vždyť celkem 11 závodníků šplhalo pod 7 s. Čas závodníka uprostřed výsledkové listiny (medián) má hodnotu 7,38 s a vítězný čas Bedřicha Šupčíka z Olympijských her v Paříži by na tomto závodě stačil jen na 15. místo!

Boj o zlato

Teď k vlastním soubojům. Podle kvalifikačních časů byl favoritem Štěpán Muchka z Mladé Boleslavi. Nikdo ovšem nepochyboval o tom, že letos se mu pokusí zavařit domácí Ondřej Košťák. Ondra je hlavním strůjcem pořádání tohoto Mistrovství v Harfě a paradoxně se mu na tomto domácím závodě v předchozích ročnících až kuriózně nedařilo. No a zatímco Štěpán si udržuje dlouhodobě vysokou výkonnost, Ondrova výkonnost významně kolísá. Letos se Ondra po několika slabších sezónách rozhodl zorganizovat si život tak, aby mohl tréninku a patřičné životosprávě věnovat maximum. Při jeho pracovním vytížení a při péči o sedmiměsíčního syna Teodora to ale vyžadovalo nepochybně obrovské úsilí.

Povedlo se, Ondřej dokázal poslední 4 měsíce zvládat týdně 5 tréninků na laně a zatímco v srpnu vážil 82 kg, dneska nastoupil se soutěžní hmotností 71,3 kg! A hned v prvním kole překonal svůj 5 let starý rekord 5,95 s a stanovil jeho novou hodnotu na 5,83 s. Štěpán lezl jako vždy skvěle, ale jeho vyrovnanými časy těsně pod 6 s Ondru jen povzbudil k dalším skvělým výkonům. Ve druhém kole Ondřej perfektně vpadnul do startu a plynulým šplhem na 13 sáhů zastavil časomíru na dalším osobáku 5,73 s! V dalších dvou kolech už se sice Ondra nezlepšil, ale každý z jeho čtyř pokusů by tentokrát stačil na vítězství. Štěpán se musel spokojit s druhým místem za krásných 5,91 s.

Vítězný pokus Ondřeje Košťáka a nový osobní rekord

O nové osobáky nebylo nouze

Ovšem dramatický byl vývoj i na dalších příčkách. Třetí skončil výborně připravený Patrik Valut. Ten si hned prvním pokusem zlepšil osobák na 6,13 s. Ten pak dále vylepšil na 6,06 s a v posledním kole dokonce na 6,05 s. Ovšem šokující bylo představení Tomáše Kohouška. Toho sice odborníci považovali za černého koně závodu, ale rychlost s jakou odstartoval svůj první pokus ostatním závodníkům vyrazila dech. Tomáš dohmátl v čase 6,22 s a ačkoliv už se v dalších kolech nezlepšil, obsadil čtvrté místo a zlepšil si osobák o 1,2 s. Spokojený byl určitě i pátý v pořadí Tomáš Filip za 6,25 s. Ten se sice stále potýká s dlouhodobým zraněním lokte, takže netrénuje úplně naplno, ale léčba zranění je celkem úspěšná. I když Tomáš oproti svému výkonnostnímu vrcholu trochu zpomalil, dokáže si souboje na laně užívat snad stejně dobře jako v minulosti boje o medaile.

Skvělé časy i na dalších příčkách

I šesté místo znamenalo dramatické prolomení osobního rekordu. Martin Trnka ho zlepšil dokonce třikrát, v posledním kole pak na 6,37 s. Tento dlouhoruký závodník patří k nemnoha, kteří dokážou osmimetrové lano zdolat na pouhých 11 sáhů, ovšem ukazuje se, že tento tahavý styl Martinovým časům nesvědčí tolik, jako o něco frekvenčnější styl dvanáctisáhový. Osobních rekordů dosáhli i sedmý a osmý, oba vyloženě frekvenční šplhači. Natanael Měcháček za 6,79 s a Jakub Nantl za 6,80 s. Smolařem závodu byl devátý Pavel Macháň, kterému skvěle odstartovaný třetí pokus pokazilo pochybení startéra. Pavel nechal vycukat natolik, že ani opravný, ani svůj čtvrtý pokus vůbec nedokončil. Musel se tak spokojit se svým nevýrazným časem 6,82 s ze druhého kola. Naopak ohromně spokojený byl desátý Petr Bílý. Třikrát si vylepšil osobní rekord. Ve svých 35 letech se poprvé dostal pod hranici 7 vteřin a sezónu zakončil časem 6,86 s.

Z dalších závodníků je nutné zmínit Martina Szabó, bratra nové rekordmanky ženské kategorie. Martin si zlepšil dosavadní osobák o skoro 1,7 s na 6,91 s. Po letech zašplhal skvěle Václav Kotlan7,11 s. A pod bájnou hranici 7,2 se poprvé dostal i Patrik Benáček za 7,19 s. Z ostatních závodníků zmíníme už jen čas 7,32 s v podání 89kilogramového kulturisty Filipa Šmejkala.

Závěrem gratulujeme všem účastníků Mistrovství ke skvělým výkonům. Děkujeme sponzorům a všem, kteří nám s organizací závodu pomohli. Těšíme se na setkání na dalších kvalitních závodech v sezóně 2017!

MF

ČP Mistrovství ČR 2016 a jeho plakát

ČP Mistrovství ČR ve šplhu na laně 2016

Fotogalerie Mistrovství

@PragueMan

Lucie Žemberyová (Ronnie.cz)

Martin Matěj