Podzimní počasí venku dává jasně najevo, že teplo už letos nebude a venku se šplhat nebude. Po zdařilé exhibici v Lipně nad Vltavou a následném závodě u bazénu v Libčicích u Prahy, se závody opět přesouvají do vyhřátých tělocvičen, k lanům zavěšených pod stropem – Písecký šplhavec 2016.

Písecký Sokol má již mnohaletou zkušenost s pořádáním závodům, však toto byl už 16. ročník. Hledám slova, čím bych tento ročník nějak definoval. Snad jen tím, že od některých závodníků se čekalo více a někteří/některé zase mile překvapili/překvapily.

VC Písecký šplhavec 2016Ženy a dorostenky

Začněme tedy od žen, kde se potkaly dokonce tři závodnice. Gabriela Markvartová, domácí závodnice, kterou jsme pod lanem nějakou dobu neviděli, potěšila časem 7,64 s. Větší překvapení a obří radost ovšem zavládla u Marcely Moláčkové, která se jako další žena (a není jich mnoho) úspěšně dostala pod hranici 6 sekund. Její čas se nakonec zastavil na hodnotě 5,98 s – gratulujeme! Vítězka byla jasná. Veronika Szabóová s přehledem vyšplhala za 5,69 s a naznačila, že na blížícím se MČR bychom měli očekávat útok na osobní rekord.

VC Písecký šplhavec 2016Dorostenci

Dorostenecká kategorie má jasného leadera, ale ten se na Písecký závod ještě nikdy nedostavil, a tak se o bednu prali jiní závodníci. Třetí příčku si s časem 4,75 s uzmul Daniel Szabó. O zlato se prali Marek Valut a Jan Trnka. Marek z mého pohledu doplácel na nejednoznačnost šplhu, kdy nevěděl jak vlastně lézt a jediný pokus, který mu vyšel se zastavil až na 3,92 s. Vím, že Marek má rozhodně na víc. Z tohoto je zřejmé, že zlato pro tento rok z Písku odváží dlouhoruký Jan Trnka, který na pouhých 6 sáhů v čase 3,81 s zvítězil. Uvidíme, jak dorostenci doladí formu do prosince a jaké časy od nich uvidíme tam. Osobně doufám, že se bude jednat o atraktivní a rychlý závod s časy hluboko pod 3,5 s u co nejvíce závodníků.

Muži – hlavní kategorie závodu

Kategorie mužů předpokládala útoky na bednu pod 7 sekund. Realita bohužel, i přes kvalitní podmínky (zejména rychlé a tenké lano ukotvené těsně nad 8m), byla někde jinde. Z celkového počtu 20 závodníků (z toho jeden senior – Martin Trávníček) se pouze 6 dostalo pod 8 sekund a pouze 2 pod 7 sekund. Tento počet je vzhledem k výkonům v Libčicích, nebo (na trochu kratším laně) exhibici v Lipně, trochu zarážející a alarmující. Pojďme ovšem na výkony těch nejlepších.

VC Písecký šplhavec 2016O tom, že se Ondra Košťák vrací do kdysi nabyté skvělé formy, všichni kolem našeho sportu ví. Ovšem to, že se mu i přes nemoc v Písku podaří zašplhat 6,24 s, čekal asi málokdo. Musím přiznat, že Ondrovi to skutečně lezlo náramně a doufám, že ho před MČR neskolí opět nějaká nemoc. Věřím, že útok na 6 sekundovou hranici by se opět mohl otřásat.

Druhý Patrik Valut mohl ze svého výkonu být skutečně zklamán. Je pravda, že na tento závod nějak zvláště neladil (v pátek si byl ještě lehce zatrénovat ve svém již domácím prostředí Lezecké stěny Holešovice), ale do Písku přijel s očekáváním trochu výše (alespoň časově). Více závodníků od Patrika očekávalo čas kolem 6,5 sekundy a ne konečných 6,7 s. Stejně jako jeho bratr (stříbrný v dorostenecké kategorii) Marek mi přišlo, že se s lanem hledá a nenachází optimální styl šplhu.

Bronzová příčka připadla na Tomáše Filipa. Tomu závod vyšel doslova na konečky prstů, ale s časem 7,19 s si s přehledem bronz zajistil. O Tomovi bych rád zmínil, že chodí tajně trénovat brzy ráno a tak si tajně myslím, že na MČR se opět bude snažit promluvit do konečného pořadí na bedně.

Kompletní výsledky závodu

Bramborová pozice trochu překvapivě připadla do klína lezecké legendě Vladimíru Kratochvílovi (kdysi vítězi dorostenecké kategorie). Vláďa lano nedržel v ruce několik měsíců a na to, že se svému osobnímu rekordu přiblížil na zlomeček sekundy, nemám snad ani co dodat. Opět jsme u něj mohli vidět šplh s neuvěřitelně dlouhými sáhy. Doufejme, že se ke šplhu opět vrátí trochu aktivněji a potkáme ho i v Praze na MČR.

VC Písecký šplhavec 2016Za Vláďou skončil Natanael Měcháček, kterému závod nevycházel dle jeho představ. Sice bez očekávání, ale s časem 7,48 s a obrovským množstvím sáhů, odjížděl tentokrát Nat z Písku zklamaný.

Tomáš Kohoušek, nalezený objev v Mladé Boleslavi měl obdobný problém jako Nat a čas 7,8 s to pouze dokazuje. Víme, že Tomáš umí lézt pod 7,5 s a těžko identifikovat, kde je tréninková chyba. Vzhledem k tomu, že jeho týmový kolega Štěpán Muchka ví jak naladit před závody, jsem přesvědčen, že Tomáš na MČR zaleze pod 7 sekund.

VC Písecký šplhavec 2016Rád bych zmínil i další závodníky, ale časy na 8 sekund nějak začínají postrádat atraktivitu a své místo v reportech. Je pravda, že mnoho závodníků se stále zlepšuje a je na nich vidět, že nabrali velkou sílu, ale v Písku to pod 8 sekund ještě nebylo. Doufám, že o nich budu moci napsat v reportu z dalšího závodu, kde svým výkonem již tuto metu 1m/1s překonají.

Pokud Písecký závod má naznačovat přibližnou formu k blížícímu se MČR, vypadá to, že by to mohly být velmi překvapivé závody. Nechci ovšem předbíhat, vrchol sezóny je až začátkem prosince a do té doby mají všichni dost času natrénovat.

Hodně štěstí.

VC Písecký šplhavec 2016

Písecký Šplhavec 2016 – plakát

VC Písecký šplhavec 2016 - plakát

VC Písecký šplhavec 2016 – plakát

Fotogalerie závodu

Autor fotografií: Adam Růžička