Šplh na Olympiádě? To ještě ne, ovšem alespoň v Olympijském parku v Lipně nad Vltavou v rámci OH Rio 2016. Myslím, že mohu mluvit za každého závodníka, jsme moc rádi, že jsme měli možnost exhibovat právě tam.

Pravidelní čtenáři vědí, že závody pod širým nebem jsou vždy trochu ošemetné na výkonnost, která je dost často spojena s počasím. Špatné počasí (déšť, vítr, chladná teplota) většinou předznamenává horší časy.  Bohužel dobré počasí neznamená kvalitní časy, ale vězte, že sobota 13. srpna v Lipně nad Vltavou byla nějakým způsobem štědrá na kvalitní časy. Než si podrobněji povíme o některých závodnících, rád bych přiblížil, kde vlastně exhibiční závod probíhal.

OH Rio Lipno 2016To, že se v Riu v Brazílii konají Letní Olympijské hry, ví asi každý sportovní fanoušek. A právě v Lipně nad Vltavou je umístěn Olympijský park, kde mají návštěvníci možnost vyzkoušet velké množství různých nejen olympijských sportů. Díky píli Sokolů z Písku (děkujeme Stando) bylo našemu sportu umožněno zavěsit lano na centrální konstrukci s vlajkami a exhibičně si zazávodit. Lano sice bylo o 6cm kratší, ale to nevadí.

Přestože v pátek bylo počasí velmi chladné a větrné, sobota se probudila do letního dne, kdy slunce svítilo, ptáci zpívali, vítr jen lehce čechral vlasy. Idylické prostředí, připočteme-li desítky a desítky diváků, kteří se zastavili, aby viděli to, za co Československo mělo první zlatou medaili z OH.

Při lehké konverzaci s některými závodníci téměř všichni tvrdili, že netrénují a neměl jsem problém jejich výroky zpochybňovat. Tedy až do chvíle, než jsem slyšel časy, kterých někteří z nich dosáhli. Například takový Marek Pustaj v prvním čase zašplhal za neuvěřitelných 7,49s, což je jeho letošní nejlepší výkon! Nebo Vratislav Vorel s časem 8,09s, což je tuším i jeho osobní rekord. Nezlobte se na mě, ale takovýchto časů nelze bez tréninku snad dosahovat! Exhibice se zúčastnil i Filip Šmejkal, který s váhou lehce nad 90 kg dosahoval také skvělých časů na hranici osobního rekordu (shodný čas s Markem Pustajem – 7,49s).

Exhibice se zúčastnil i dorostenecký šampion Matěj Cigl, od kterého jsem osobně čekal časy již pod 7s, kterých jak z Brna víme, umí dosahovat. Přestože Lipno sedělo téměř všem, jemu zrovna ne a s časem 7,88s rozhodně spokojen být nemůže. Podívejme se ovšem na závodníky TOP 5, kde se děly neuvěřitelné věci.

OH Rio Lipno 2016Bývalý dorostenecký vítěz Pavel Macháň má rekord kolem 6,5 sekund a čekalo se, že i zde bude jasně útočit na medailové příčky. Bohužel mu asi tamější podmínky nesedly a s časem 7,04s mohl být asi spokojen. Jiný dorostenecký vítěz a rekordman na 4,5m dlouhém laně Karel Janda také neměl naladěno úplně optimálně, ale v posledním kole si s časem 6,85s zajistil bronz. Právě ve třetím kole předehnal Natanaela Měcháčka, který polovinu sezóny vynechal a soustředil se na jiné sporty. Nat mohl být s časem 6,94s nadmíru spokojen.

Že je Štěpán Muchka všestranný závodník a umí lézt k 6 sekundám téměř všude, jsem napsal již dříve, ale Lipno a čas 6,30s není úplně dobrá kombinace. Na zlato mu to ovšem ještě stačilo. Ne o moc, ale stačilo. Co totiž předvádí Ondra Košťák je něco nepochopitelného. Že se na posledních závodech dostal pod 6,5 sekundy, jste možná postřehli, ale co více, on v Lipně dal 6,45s a kvalitní letní příprava, kterou teď prochází, může naznačovat, že by se rád opět podíval na lano jen na chvilku, řekněme pod 6 sekund.

OH Rio Lipno 2016Dorostenecký závod měl již regulérní délku 4,5 metru a jednalo se téměř o klubový přebor závodníků ze Sokola Brno 1, kde pouze Jan Trnka je členem jiné jednoty. I zde byl čas vítězného Matěje Cigla velkým zklamáním, když o něm po některých závodech legenda šplhu Tomáš Filip prohlásil, že by mohl být prvním dorostencem, který vyšplhá pod 3 sekundy. Konečný čas 3,60s není z těch, kdy své oponenty drtil náskokem několika desetin. Zde mu již na záda o 0,04s dýchal Filip Řezníček a o 0,05s Adam Kovál.

Dorazily i dvě ženy, a to Veronika Szabóová, která s časem 5,60s s přehledem zvítězila nad Marcelou Moláčkovou s časem 6,45s.

Po závodě měli diváci a kolemjdoucí možnost si lano vyzkoušet a viděl jsem několik nadějných pokusů (i od žen). Doufejme tedy, že náš šplh zaujal další potenciální závodníky a na některých závodech se s nimi již potkáme v regulérním závodě na 8m a 4 pokusy.

Nat

Výsledky

Poznamenejme ještě jednu zásadní informaci. Tento závod byl uskutečněn primárně kvůli připomenutí tohoto dříve olympijského sportu. Že se tato propagace opravdu vydařila, svědčil i nebývalý zájem o vyzkoušení si a pokoření výšky 8 metrů. O ní se pokusilo úctyhodných 260 příchozích a nutno říci, že by se mezi nimi našli dobří potenciální závodníci.

Plakát závodu

OH Rio Lipno 2016 - Plakát