V sobotu 21. 5. 2016 se uskutečnil již 16. ročník závodu Modřanský Tarzan. Po několika letech se opět vydařilo počasí, které u venkovního závodu rozhoduje o tom, jestli bude povedený, či nikoliv asi tak z 80 %. A tak i přes určité organizační nedostatky (opět nás trošku pozlobila časomíra), můžeme závod prohlásit za víceméně zdařilý.

Muži a senioři

VC Modřanský Tarzan 2016VC Modřan začíná nestandardně hlavní kategorií na 8 m. V té se představilo 33 závodníků, z toho 2 senioři. Vzhledem ke zmíněným problémům s časomírou se šplhalo pouze na jednom laně, a tak vysoký počet účastníků hlavní kategorii maličko protáhl.

Když začnu od konce výsledkové listiny, tak za zmínku určitě stojí nováček, který se umístil na 27. místě – Dušan Pokorný, který začal trénovat v pražské Palestře začátkem roku, kdy udělal sotva pár přítahů na hrazdě. Kolegové z klubu mu pak stanovili na první pohled nějaký nereálný cíl a Dušan ho vždy brutálně převálcoval. Cíl na závod byl potom dolézt až k 8m metě, ale Dušanovi to opět bylo málo, a tak tam vylétl svým divokým stylem ve velmi pěkném čase 14,81 s. První závod znamená osobní rekord, kterými teď bude jistě pokračovat.

Vypadá to, že Tarzan je oblíbeným závodem Martina Piláta, který si dal naposled OR právě před rokem v Modřanech, nyní čas posunul z 12,78 na 12,50 s, což stačilo na 25. místo. Dalším, kdo si stanovil nový osobní rekord, byl Michal Kolář z Nového Města nad Metují na 24. místě, kterého na závodech také nevídáme dlouho, a který posunul dosavadních 14,06 s ze Schodiště 2016 na pěkných 12,46 s. OR si dal i Jirka Horký z Palestry (20. místo), který se oproti Libčicím 2015 zlepšil o 2 setinky sekundy na výsledných 11,33 s. Posledním závodníkem, který si zlepšil své osobní maximum, byl Tomáš Kohoušek z Mladé Boleslavi, který absolvoval teprve svůj 4. závod a zlepšil předešlých 9,03 s z Memoriálu Bedřicha Šupčíka 2016 na skvělých 7,52 s, čímž obsadil 8. místo.

VC Modřanský Tarzan 2016Potěšila také účast dvou borečků, které jsme na závodech neviděli už hodně dlouho, a museli se tak s lanem znovu sžívat. Jde o Jirku Tlamsu a Míru Kadlece z Palestry. Aby Mirek neměl návrat po pauze příliš snadný, tak pro jistotu ještě přibral pár kilo… svalů samozřejmě, které potřebuje na soutěže v kulturistice (kategorie physique). Ve šplhu mu však přece jen byly spíše na obtíž (čas 10,75 s a 18. místo). Jirka zase už asi 2 roky tuneluje naše východní sousedy a nemá přitom čas pořádně trénovat, takže s výsledným časem pod 10 s byl určitě spokojený – 9,96 s.

Vzhledem k tomu, že do Prahy dorazil i Štěpán Muchka, který momentálně závodům ve šplhu celkem suverénně vládne, o vítězi nebylo pochyb. Vítězný čas 6,06 s byl pro Štěpána možná trochu zklamáním, ale na venkovní závody se jedná o skvělý čas. Pro druhé místo si časem 6,58 s celkem s jistotou dolezl Patrik Valut, který stupně vítězů obsazuje stále častěji a pohodlněji. Třetí místo vcelku nečekaně obsadil Ondra Košťák, kterému nedávno přibyly otcovské povinnosti, a jemuž nezbývá příliš času na kvalitní trénink – 6,64 s. Kromě stupňů vítězů byly zajímavé souboje i na 4. až 7. místě, které ve výsledku dělilo pouhých 23 setin sekundy.

Dorostenci

V kategorii dorostenců se představilo 13 závodníků. V této kategorii vládne Matěj Cigl z Brna, který zvítězil i zde časem 3,43 s. Druhé místo obsadil Honza Trnka ze Sokola Nové Dvory s časem 3,70 s a třetí místo s časem 3,72 s Filip Řezníček opět z Brna, v současnosti největšího dodavatele mladých talentů.

Ženy a dorostenky

V kategorii žen se představily tři závodnice. Již zkušené matadorky, sestry Moláčkovy, obsadily první dvě místa. Marcela 6,65 s a Natálie 7,18 s. Třetí místo získala Barborka Krbcová (ročník 2005) ze Sokolu Hostivice pěkným časem 10,48 s, která si po třetím pokuse trochu spálila ruce při slézání (tedy spíš sjíždění) lana dolu. Snad na šplh kvůli nepříjemné zkušenosti nezanevře a my jí uvidíme na dalších kláních.

Kategorie žen a dorostenců byla kvůli povinným pauzám mezi koly ještě prokládána vyřazovačkou 8 nejlepších mužů, kterou vyhrál Ondra Košťák, který jako jediný pokořil na 4,5 m třísekundovou hranici – 2,95 s.

Organizátorům ale i samotným závodníkům děkuji za pěkný závod a těším se 4. 6. 2016 na Velkou Cenu Jižní Moravy v OC Olympia v Brně.

VC Modřanský Tarzan 2016

Plakát závodu VC Modřanský Tarzan 2016

Modřanský Tarzan 2016 - Plakát

Modřanský Tarzan 2016 – Plakát

 Fotogalerie – Modřanský Tarzan 2016 – ©Martin Kozák

Modřanský Tarzan pohledem skrz objektiv kamery