Ani covidové roky nezabránily konání Memoriálu Bedřicha Šupčíka. Díky tomu se nám v jednom roce sešla dvě významná výročí. V roce, kdy uplyne 100 let od první zlaté olympijské medaile pro Československo, pořádal Sokol Příbram jubilejní 30. ročník Memoriálu Bedřicha Šupčíka.

KOMPLETNÍ VÝSLEDKY ZÁVODU

4,5 m – dorostenci a žáci

Tento ročník byl více než vydařený. Před televizními kamerami a za účasti syna Bedřicha Šupčíka, Miroslava, se závodu zúčastnilo celkem 55 závodníků. Každý si odvezl domů pamětní skleněnou cenu jako připomínku tohoto závodu. Jak už je zvykem, závod zahájila kategorie dorostenců na laně dlouhém 4,5 metru. Systém soutěže dovoluje všem závodníkům předvést dva pokusy, a nejlepších osm po prvních dvou kolech má možnost vylepšit si svůj výkon ve finálovém kole. V něm se už nešplhá ve dvojici, ale závodník má pokus pouze pro sebe. Navíc si může vybrat lano, které mu vyhovuje více. Jedenáct dorostenců svedlo souboj o medailové pozice a byl to souboj velmi těsný. O třetím místě rozhodlo až porovnání druhých nejlepších časů v soutěži mezi Michalem Zelenkou ze Sokola Praha Libeň a Vojtou Konopáčem ze Sokola Brno I, kteří oba vyšplhali nejrychleji za 3,89 s. Až druhý nejlepší čas tedy rozhodl o třetím místě pro Michala a druhém místě pro Vojtu. Vítězem závodu se stal Marek Novotný ze Sokola Praha Libeň, který předvedl výkon 3,52 s a z Příbrami si odvezl pohár pro vítěze.

8 m – Masters

Muži nad 50 let, tedy kategorie Masters, měla čtyři závodníky. Vlastimil Růžička již oslavil 70. narozeniny a díky času 22,8 s obsadil čtvrté místo. Pohár pro třetí místo si odvezl Lubomír Jokel, který vyšplhal v čase 12,85 s. Pavel Trnka, tatínek Martina a Honzy Trnky, vyšplhal za 11,59 s a obsadil druhou příčku. Vítězem se stal Ludvík Cimburek závodící za CZexxx s konečným časem 9,40 s. V roce 1993 vyhrál nultý ročník Memoriálu také Ludvík Cimburek a opravdu se nejedná o shodu jmen, ale o toho samého muže! Před mnoha lety zvládl vyšplhat za 9,09 s. Dá se říci, že formu opravdu nezapomněl. Ludvík do Příbrami přivezl plaketu, kterou získal za vítězství na nultém ročníku. Současně byl jediným soutěžícím ve startovním poli, který závodil jak na nultém ročníku, tak i na tom letošním třicátém.

8 m – Muži

V mužské kategorii je opět systém soutěže nekompromisní. Nutí závodníky předvést ty nejlepší výkony již během prvních dvou kol závodu, protože do finále postupuje deset nejlepších závodníků po prvních dvou kolech. V tomto případě šlo tedy o každého čtvrtého závodníka v mužské kategorii na 8 m. Po skončení prvních dvou kol už bylo jasné, že čas potřebný pro vstup do finále byl neuvěřitelných 7,06 s. Ve finálovém kole byly k vidění skvělé výkony. Desátou příčku nakonec obsadil Bořivoj Bergmann s časem 6,99 s. Bořivoj se stal novým členem Klubu Bedřicha Šupčíka, gratulujeme. Asi největší radost ze všech závodníků měl devátý Honza Trnka, kterému se letos už konečně také podařilo vstoupit do Klubu. Po smolných minulých letech, kdy mu členství uniklo o pár setin, nenechal Honza nic náhodě a hned v prvním kole s časem 6,94 s dosáhl svého cíle. Bořivoj a Honza jsou tedy od roku 2024 novými členy Klubu, kam je možné se dostat pouze na Memoriálu překonáním vítězného Šupčíkova času z olympijských her, tedy 7,20 s. Shodný čas s Honzou dosáhl jeho bratr Martin Trnka, ale díky lepšímu druhému času obsadil 8. místo. Sedmé místo putovalo do Sokola Brno I Martinovi Řezníčkovi, který vyšplhal nejrychleji za 6,79 s. Šesté místo obsadil Patrik Valut, který v letošním roce slaví 40. narozeniny. Čas 6,50 s se mu povedl ve finálovém kole. Pátý Ondřej Klíč byl už velmi blízko šestisekundové hranici, nakonec vybojoval krásný čas 6,03 s. Čtvrté místo zůstalo v Příbrami díky Tomášovi Poučkovi, který zvládl vyšplhat za 5,93 s. Tomáš trénuje šplh asi tak třikrát za rok. Je otázkou, kam by se jeho výkonnost posunula, kdyby se šplhu věnoval naplno. Třetí místo po velmi napínavém souboji obsadil Martin Vacek s vynikajícím časem 5,67 s. Až ve finálovém kole si zajistil stříbrnou pozici Adam Novotný, závodící za Sokola Libeň, který si zapsal nejlepší výkon 5,63 s.

Matěj Cigl ze Sokola Brno I v závěru loňského roku překonal dlouholetý rekord (4,87 s) ve šplhu na 8 m dlouhém laně, který držel Aleš Novák od roku 2009. Matěj tedy vstupoval do závodu jako nejrychlejší muž historie, protože se mu podařilo na Mistrovství České republiky 2023 a na závodu Šplh schodištěm 2024 dosáhnout shodného času 4,83 s. Matěj avizoval, že se bude snažit tento čas na Memoriálu ještě vylepšit. A to se mu opravdu i povedlo! Ve druhém kole dosáhl času 4,82 s. To však nebylo vše. Vrchol Memoriálu přišel s Matějovým posledním pokusem a současně i posledním pokusem celého závodu. S neuvěřitelnou lehkostí došplhal k novému absolutnímu rekordu 4,65 s.

Díky všem účastníkům Memoriálu za vytvoření vynikající sportovní atmosféry, která vyvrcholila nejrychlejším časem historie.

Memoriál Bedřicha Šupčíka – Gymnastika a sportovní aerobik | Česká televize

Sto let od prvního olympijského zlata. Memoriál Bedřicha Šupčíka připomněl starou disciplínu | TN.cz

Jiří Kotlan
Sokol Příbram

Galerie fotografií Benedikta Renče