Letošního ročníku se účastnilo 22 mužů, 2 masters (nad 50 let), 7 dorostenců, 8 žáků, 5 žen včetně dorostenek a 7 žákyň (celkem 51 závodníků) z 17 sportovních jednot či klubů, z nichž většinu tvořili sokolské jednoty. Nejvíce závodníků a to 18 přijelo ze Sokola Brno I, 8 závodníků ze Sokola Libeň a 4 závodníci ze Sokola Libčice nad Vltavou.

KOMPLETNÍ VÝSLEDKY ZÁVODU

4,5 m – dorostenci a žáci

V kategorii žáci, která byla letos po loňských zkušenostech s množstvím závodící mládeže vypsána poprvé, si 1. místo vybojoval Matyáš Gult časem 4,20 s, 2. místo Jan Holzmann časem 4,90 s a 3. místo Václav Adámek časem 5,47 s. Všichni 3 závodníci jsou ze TJ Sokol Brno I. Tato jednota vyslala na Schodiště v těchto obou mládežnických kategoriích 9 závodníků, což svědčí o vynikající práci s mládeží v této jednotě. Chvála a dík patří jejich cvičiteli Robertu Šimíkovi.

V kategorii dorostenci vyhrál Marek Novotný ze TJ Sokol Praha Libeň, časem 3,41 s. Druhý byl Vojtěch Konopáč ze TJ Sokol Brno I. časem 3,92. Bronz si vybojoval časem jen o 5 setin s horším Jan Krtička z TJ Sokol Brno I.

4,5 m - žákyně, dorostenky a ženy

Poprvé se v letošním roce vyhlašovala i kategorie žákyň. Zvítězila Viktorie Rajnyšová časem 10,78 z TJ Sokol Libčice nad Vltavou. Druhá byla Alžběta Dvořáková z TJ Sokol Brno I. časem 11,83 s a třetí Romana Černěnková ze Sokol Brno I časem 11,93 s.
Sedm letošních závodnic zasedlo pod lano ve Schodišti poprvé a tím získalo pamětní medaili.
Všem závodníkům děkujeme za účast a přejeme jim další úspěchy nejen na sportovním poli.

Do kategorie žen a dorostenek se nechala postaršit Anežka Holanová z TJ Sokol Dvůr Králové nad Labem. Anežka po prvních dvou kolech vedla, ale ve třetím kole ji časem 5,47 s předstihla loňská vítězka Jana Hurdálková z TJ Sokol Dvůr Králové. Jana si tímto časem opět vybojovala první místo. Anežka časem 6,48 s, který vybojovala také ve třetím kole, obsadila 2. místo. Bronzovou medaili si vybojovala Markéta Kolářová ze TJ Sokol Praha – Libeň časem 6,48 s. Jana i Markéta si svůj čas oproti loňskému roku vylepšily.

8 m - Muži

Vítězem nejprestižnější kategorie (muži) se stal Matěj Cigl ze Sokola Brno I. časem 4,83 s. Matěj si prakticky vybojoval 1. místo již v prvním kole a to časem 4,86 s. Proto si mohl dovolit jít v následujících kolech naplno a zariskovat, což se mu ve druhém a třetím kole vymstilo nedohmátnutím na cílové čidlo. Do čtvrtého kola se Matěj zkoncentroval a podařilo se mu vyšplhat vítězný čas. Matěj tímto výkonem vyrovnal svůj čas z prosincového mistrovství ČR 2023. Tento neuvěřitelný čas jej katapultoval nejen do čela žebříčku ve Schodišti, ale i do absolutního čela historického žebříčku šplhu. Svým letošním výkonem sesadil na druhé místo 16 let starý rekord Schodiště, jehož držitelem je Aleš Novák ze Sokola Šternberk a poprvé tak překonal hranici pod 5 s.

Druhé místo si vybojoval časem 5,67 s vloni bronzový Adam Novotný ze Sokola Praha Libeň.
Bronzový byl časem 5,73 s Martin Vacek ze Sokola Libčice nad Vltavou.
V mužské kategorii bylo ve Schodišti překonáno 6 osobních rekordů. Těmito závodníky jsou Adam Novotný, Ondřej Klíč, Bořivoj Bergmann, Pavel Čambala, Jakub Pálek a Aleš Tetur. Úžasné zlepšení, neboli skokan roku ve Schodišti předvedl Bořivoj Bergmann, který z loňského 76. místa letos doskočil na 33. místo a dále Aleš Tetur, který z 231. místa skočil na 203. místo.

Šplh Schodištěm 2013

Celkem prvních 5 borců překonalo zlatý čas 7,2 s Bedřicha Šupčíka z Pařížské olympiády v roce 1924. A to kromě medailových borců ještě čtvrtý Ondřej Klíč z TJ Sokol Brno I. a Martin Trnka z TJ Sokol České Budějovice. Průměrný čas v kategorii muži 8 m byl 9,48 s, což řadí letošní závod do horní poloviny všech závodů ve Schodišti. Pod 8 m lano usedli poprvé ve schodišti také 4 noví muži, včetně Matěje Cígla, kteří získali pamětní medaile u příležitosti 1. vyšplhání ve Schodišti, i když u Matěje by se spíše jednalo o start rakety.
Závod přinesl i velmi vyrovnaný souboj sourozeneckých dvojic a to bratří Trnků ze Sokola České Budějovice a bratří Kotlanů ze Sokola Příbram. Vašek Kotlan byl jedním ze dvou nejstarších závodníků (oba narozeni 1983) v kategorii muži a současně i z přítomných závodníků patřil se svými 19 starty ve Schodišti k nejčastěji startujícím borcům. U Vaška je zajímavé, že jeho první start ve Schodišti, v dávném mládí, byl časem 11,08 s jeho nejhorším. Od roku 2007 dosahuje výborné vyrovnané časy mezi 7,01 a 8,13 s. Druhým nejstarším v kategorii muži byl Marek Pustaj z ŠSK Palestra. Počet startů ve Schodišti 18 a čas byl vždy pod 10 s.

8 m - Masters

V kategorii masters se přihlásili 2 závodníci. Časem 9,22 s vyhrál osobním rekordem ve schodišti nestárnoucí Ludvík Cimburek z Czexxx, ročník narození 1969. Ludvík každým svým startem ve Schodišti překonává svůj osobák z minulého startu. Budeme mu držet palce, ať se daří i nadále. Druhý skončil časem 13,43 s letos šedesátiletý Lubomír Jokel ze ŠSK Palestra. Opět gratulace a ať mu forma a zdraví stále drží.