V neděli 25.2. proběhl ve sportovní hale Varnsdorf tradiční závod ve šplhu na laně. Letošní 22. ročník patřil opět k těm lépe obsazeným, velkou zásluhu na tom měl stejně jako v loňském roce Sokol Dvůr Králové, který dovezl prakticky polovinu startovního pole. Startovní listina tak byla bohatě obsazená od nejmladších žáků a žákyň až po vrcholnou kategorii nad 50 let.

KOMPLETNÍ VÝSLEDKY ZÁVODU

4,5 m – žákyně, dorostenky a ženy

Po krátkém úvodu byl zahájen závod kategoriemi na 4,5 m, což byl opět takový malý přebor Sokola Dvůr Králové. Pod lano jako první usedly žákyně, holky se s lanem praly statečně a byl vidět velký posun oproti minulému roku. Nejvíce úsilí ukázala na osmé příčce Natálie Řeháková, která se s lanem poprala třikrát po dvaceti vteřinách, nejlépe v čase 20,90s. Sedmá pozice patřila Evelíně Tauchmanové s časem 16,75s. Příčku šestou získala Ema Hažvová, nejlépe jí vyšel pokus z druhého kola, kdy si zapsala čas 14,99s. Pátou pozici obsadila Kristýna Bartošová s časem 12,93s. Nepopulární čtvrtou pozici pouze s těsným rozdílem za medailovou pozicí získala Nikola Šťastná, zapsala si čas 11,53s. Na bronzovou medaili si zapsala čas 11,37s Karolína Lukášová. Stříbrnou příčku získala Šárka Škarytková, která se oproti loňsku zlepšila o vice jak 5s. Vítězkou kategorie žákyň byla potom Anička Poloprudská, která se oproti loňsku zlepšila dokonce o 7s a jako jediná z žákyň si zapsala čas pod 10s a to s hodnotou 9,29s.

Jako další se představila kategorie ženy a dorostenky, kde se také představily pouze tři závodnice. Třetí místo získala Sára Gutmanová s časem 7,87s. O první dvě medailové pozice se přetahovaly Anežka Holanová s Janou Hurdálkovou, která konečné pořadí stanovila až posledním pokusem. Samozřejmě to bylo v její prospěch a s časem 5,65s tak brala zlatou medaili před Anežkou s časem 5,79s. Anežka jí to ale určitě brzy oplatí. Jako úvod ve vyšší kategorii to byl pěkný výkon, ale víme, že to umí i rychleji.

4,5 m - dorostenci a žáci

Spolu s žákyněmi pod lano usedli také zástupci žákovské kategorie. Tady se jednalo o pouhé formální rozdání medailí mezi tři zástupce této kategorie, stačilo si jen počkat, jak se rozdělí. Bronzovou příčku si zasloužil Jakub Poloprudský s časem 13,93s. Místo druhé získal Daniel Báča s časem 10,49s. První pozici získal suverénním výkonem Petr Zelenka s časem 7,47s.

Kategorii na 4,5m uzavřeli dorostenci, kteří si spravedlivě rozdělili jednotlivé pozice a poctivě drželi pořadí od začátku až do konce závodu. Čtvrtou pozici získal Matěj Holan s časem 5,91s. Na třetí místo stačil čas o sedm desetin lepší a to 5,21s, který si zapsal Tomáš Erban. Na místě druhém se dostaneme níže o dalších osm desetin na čas 4,41s, který si ve třetím kole zapsal Michal Lukáš. Vítěz dorostenecké kategorie byl potom Michal Zelenka, který s dostatečným náskokem udržel tuto pozici od samého začátku a nejlépe si zapsal v druhém kole čas 3,87s.

8 m - Muži a masters

Po velmi pěkném závodě na krátkém laně následovalo přestavení časomíry do výšky 8 m na hlavní mužské kategorie. Do závodu se jako první pustil zástupce Sokola České Budějovice, jediný zástupce kategorie masters Vlastík Růžička. Ten si udělal závod sám pro sebe a vybojoval cílenou metu 8 m v čase 24,94s.

Spolu s ním byla zahájena i hlavní mužská kategorie. Místo osmé Petr Vrána, který s velkým odhodláním vybojoval lano v čase 34,97s. Sedmou příčku obsadil Pavel Čambala, kdy si třemi časy v rozmezí 27 setin zapsal jako nejlepší čas 11s rovných ve druhém kole. Páté a šesté místo bylo ve znamení souboje bratrů Kotlanových, kdy si od prvního kola vedl lépe Václav, který se každým pokusem zlepšoval až na výsledných 8,20s. Jiří pak skončil šestý v těsném závěsu s časem 8,59s. Následoval souboj o třetí a čtvrtou příčku, který byl také od prvního kola nakloněn pouze na jednu stranu a to pro Jiřího Hoffmana, který uhájil třetí místo s časem 7,41s před čtvrtým Filipem Šmejkalem, který zůstal opět jen v těsném závěsu s časem 7,60s. Souboj o první a druhé místo se nesl v podobném duchu jako ty předcházející, jednostrannou nadvládou, kdy těsné vítězství uhájil a po loňské výhře i obhájil Adam Novotný s časem 6,09s, před druhým Martinem Vackem s časem 6,17s. Závod tedy pro první dva závodníky skončil podobně jako loňský rok, jen to bylo zhruba o 0,5s pomalejší, což na začátek sezóny není nic neobvyklého.

Na závěr bych chtěl poděkovat všem závodníkům za úspěšný start sezóny, organizačnímu týmu za pomoc a v neposlední řadě také našim tradičním sponzorům a partnerům, bez kterých by se to neobešlo. Jmenovitě se jedná o Varnsdorfské uzeniny, které věnovaly místní pochutiny, město Varnsdorf, Světšplhu za propagaci závodu a celý organizační tým, který tomu věnoval čas a energii.

Autor fotografií: Lukáš Hubálek