Česká pojišťovna Mistrovství České republiky 2015

Česká pojišťovna Mistrovství České republiky ve šplhu na laně 2015 - Plakát

Rok 2015 je za námi, tedy z pohledu sezóny šplhu na laně. Jak celá sezóna vypadala, jste se mohli dočíst v reportech jednotlivých závodů, ale než se vrhneme na popis samotného MČR, rád bych právě uplynulou sezónu přiblížil pár řádky.

V číslech to vypadalo následovně: 8 velkých cen, dohromady 73 mužů, 11 seniorů, 18 žen a 37 dorostenců. Většina závodů měla nadstandardní účast a na vrcholech, jakými jsou Šplh schodištěm, Memoriál nebo Písek bylo závodníků několik desítek. Osobní rekordy padaly v průběhu sezóny jako na běžícím pásu a organizátorům MČR v Praze (ŠSK Palestra a Sokol Příbram) to mohlo naznačovat, že závod by opět mohl překonávat kvality předcházejících ročníků a všichni se zajisté shodneme, že pomyslná laťka je rok od roku výše. Nižší limit pro účast na MČR nějak nesnížil počty závodníků. Bohužel špatné načasování registrace některých závodníků u ČGF již počet závodníků snížila. Doufejme, že se poučili a příští rok bude již vše v naprostém pořádku.

Ženy a dorostenky

Pojďme se tedy společně podívat, jak vlastně letošní MČR ve šplhu na laně probíhalo. První kategorie žen a dorostenců, obě na 4,5 m dlouhém laně, slibovala zajímavé souboje mezi všemi závodníky a závodnicemi. V kategorii žen jsme čekali útok na ženský rekord v podání již bývalé šampionky Petry Růžičkové a vyzývatelky Veroniky Szabóové. Petra bohužel do Prahy dorazit nemohla a tak si titul s přehledem a novým osobním rekordem 5,41 s zajistila právě Veronika. Další závodnice byly již na hony vzdáleny tomuto času, nicméně i druhá Marcela Moláčková si s časem 6,46 s vytvořila nový osobní rekord. Třetí příčku opanovala mladičká Tereza Cibulková s časem 6,98 s. Za organizátory mohu zajisté vyjádřit díky, že se všechny dostavivší se ženy zúčastnily a doufáme, že je uvidíme i v příští sezóně, která již klepe na dveře.

Dorostenci

Stejně málo početná jako kategorie žen, kde se zúčastnilo pouhých 5 účastnic, se nakonec ukázala i kategorie dorostenců, kterých nakonec přijelo pouhých 7. Favorizovaný mladičký Matěj Cigl si posledním pokusem vytvořil nový osobní rekord a zajistil zlato. Jeho čas v hodnotě 3,19 s vyrazil snad každému dech a rekordman dorostenecké kategorie Karel Janda (o kterém se ještě později zmíním) zaprorokoval, že očekává brzké překonání vlastního rekordu právě Matějem. Druhá příčka patří Aleši Fišerovi, který také s výborným časem 3,29 s aktualizoval svůj osobní rekord. Aby tomu nebylo málo, i třetí příčka byla osobní rekordem Janu Trnkovi, který sice s časem 3,9 s trochu za oběma předchozími závodníky zaostával, ale osobní rekord je osobní rekord. Všem dorostencům také děkujeme, že dorazili a doufáme, že se s nimi budeme potkávat s některými již mezi muži a ostatními i v další sezóně ještě v kategorii dorostu.

Senioři

Seniorů dorazilo 6 a byli jsme svědky soubojů o každou příčku. Zlato bral také až posledním pokusem Ladislav Kubeček s časem 9,42 s jen těsně (přesněji o 0,06 s) před druhým Pavlem Coufalem. Bohužel ani jeden ze zmíněných seniorů nelezl zcela dle svých schopností, jelikož u obou víme, že umí lézt časy pod 9 sekund. Souboj o třetí příčku si zajistil s časem 11,07 s (také ze třetího kola) Jaroslav Novák. I seniorům děkujeme za jejich účast na MČR.

Muži

Česká pojišťovna Mistrovství České republiky 2015Kategorie mužů slibovala souboje o medailové příčky, ale bohužel tomu tak úplně nebylo. Oproti předcházejícím kategoriím začnu odzadu. Pro postup do finále a zajištění si dalších dvou pokusů bylo zapotřebí překonat čas 8 s rovných. To se podařilo 15 závodníkům. Než se budu věnovat těm, rád bych zmínil některé závodníky, kterým se postup nepodařil. Prvním zmíněným je David Beran, který si s časem 9,49 s vytvořil výrazný nový rekord. Dalším je Jiří Effenberger, který je bezesporu jedním ze dvou smolařů roku. Jirkovi se v prvním kole nepodařil úplně optimálně dohmat a v kole druhém dvakrát předčasně vystartoval a znemožnil si účast ve finále, do kterého by se zajisté 100% dostal. Další závodník je Vratislav Vorel, který si vytvořil nový osobní rekord, a jen těsně mu uteklo finále, na které také s časem 8,22 s, nedosáhl.

Před námi je tedy 15 nejrychlejších závodníků letošního MČR. Prvním (respektive patnáctým) je Václav Kraus. Ten si v každém kole zajistil účast ve finále a nejrychlejší pokus v hodnotě 7,81 s je i novým osobním rekordem. Gratulujeme!!! To Marek Pustaj mírně zklamal. Čas 7,74 s si lze obhájit snad jeho účastí na noční přípravě zázemí MČR a také táhlým zraněním ramene, se kterým se Marek potýkal. Jiří Kotlan s časem 7,65 s také spokojen být nemohl, ale Jiří je jeden ze spoluorganizátorů a věřím, že síly mu vzaly právě přípravy spojené s MČR. Václav Kotlan se přetahoval s Petrem Bílým o přední příčky. Václav s časem 7,42 s Petra porážel, ale ten ho posledním pokusem vyrovnal a protože Petr měl druhý čas rychlejší, 11. příčku bral Petr.

Česká pojišťovna Mistrovství České republiky 2015Již zbývalo jen 10 nejrychlejších a očekávaly se časy hluboko pod 7 sekund a velmi těsné souboje o medaile a každou jednotlivou příčku. Pravda je taková, že predikce a úvahy se často vůbec nenaplní a letošní TOP10 tomu jen napovídala. Smutné desáté místo je obrovským zklamáním pro Natanaela Měcháčka. Ten s tréninkovým rekordem 7,02 s očekával útok na čas 6,6 s a proto jeho nejrychlejší čas v hodnotě 7,12 s je jen smutným ohlédnutím za Natanaelovy snahy. Stejně jako Jiří Effenberger je smolařem závodu. To Martin Trnka je překvapením roku. V tréninku za 7,98 s (jen kousek za osobním rekordem) a na závodech nejdříve za 7,33, poté za 7,08 s a nakonec za 6,95 s! Zlepšení osobního rekordu téměř o sekundu a šplh na krásných 12 sáhů. Tento závodník by měl příští sezónu promlouvat do pořadí. Hlavní organizátor a muž, bez které bychom neměli většinu sponzorů ani atraktivní lokalitu již domácího OC Harfa, Ondřej Košťák se i přes nedostatek odpočinku, stres z předcházejících dnů a minimum vyšplhaných 8m lan ze sedu během celého roku dokázal vyhecovat k času 6,64 s. Od Ondry se nečekal čas tak hluboko pod 7 sekund a o to větší to je překvapení. Ondrovi již standardně nevychází forma na MČR, ale pevně věřím, že příští rok bude útočit na medaile. To Pavel Macháň lezl slovy jedné divačky jeden z nejhezčích šplhů, kdy to vypadalo, že se vůbec nenamáhá. Inu čas 6,58 s je nejen osobním rekordem, ale zároveň 7. časem letošního mistrovství. O pouhé 2 setiny sekundy byl ve svém prvním pokuse Martin Kubánek, který měl pouze dvě lana. Martin se potýkal s problémy předčasných startů a nedohmatů. Vzhledem k tomu, že jsme ho viděli letos jen na dvou závodech (oba v Brně) a na MČR, doufáme, že se příští rok bude účastnit pravidelněji. O Danielovi Martincovi toho padlo na stránkách světa šplhu mnoho a mnoho. Jeden z aspirantů na medaili. Přestože si Dan vyšplhal skvělý osobák v čase o setinku rychlejším než Martin, tedy 6,55 s, na medaili to zdaleka nestačilo, ale o Danovi je známo, že je dříč a určitě se bude snažit na letošní celkem povedenou polovinu sezóny navázat i příští rok. Již zmíněný Karel Janda (dorostenecký rekordman a mistr republiky) skončil opět na bramborové příčce. Stejně jako mnoho dalších závodníků si i on vytvořil osobní maximum s časem 6,47 s. Pokud jste dávali pozor, nezmínil jsem tři závodníky, Patrika Valuta, Tomáše Filipa a favorita Štěpána Muchku.

Muži – bronz

Česká pojišťovna Mistrovství České republiky 2015Věnuji tedy medailistům speciální odstavec a trochu více pozornosti. Patrik Valut si všechny cíle, které si stanovil, splnil, ať to bylo překonání Palestráckého rekordu na 14m tak šplh za 6,3x sekundy. Právě MČR mu bylo šťastným závodem a s časem 6,34 s (na 12 sáhů) se umístil na bronzové příčce. O Patrikovi jsem již v průběhu tohoto pololetí říkal, že bude útočit na bednu a on s falešnou skromností typu Sáádi Omera vše popíral.

Muži – stříbro

Stříbro neměl vůbec opanovat Tomáš Filip, který se polovinu sezóny trápil s táhlými zraněními paže, ale jak lze dle jeho časů zpozorovat, stále to v něm je. Jeho čas 6,25 s ze čtvrtého kola ho posunul právě před Patrika. U Tomáše je vidět obrovská chuť po dobrých časech a jeho výsledek je 100% zasloužený.

Muži – zlato

Zlato mohl letos získat jen jeden závodník, který všem již od začátku jasně naznačoval, že jeho čas na MČR bude legendární. Po odchodu do pomyslného šplhačského důchodu Aleše Nováka se novým fenoménem stal Štěpán Muchka. Ten celou sezónu lezl časy velmi blízko k 6 sekundové hranici a to co předvedl na MČR se opět zapíše do dějin. Jeho čas 5,64 s mění tabulky. Štěpán je inovátor tréninkových metod šplhu a k našemu prospěchu se o nové objevy rád podělí. Doufejme tedy, že i v příští sezóně se mu podaří překonat další mety, teď jen ty legendární v podobě Martina Masára nebo zcela nepřekonatelného Aleše Nováka.

Závěrem

Závěrem bych rád poděkoval všem závodníkům za jejich účast na MČR Česká pojišťovna ve šplhu na laně. Všem pomocníkům, kteří se podíleli na bezchybném závodě, moderátorům a fotografům, jejichž fotografie budou zajisté k dispozici ke zhlédnutí na našich stránkách, hlavnímu partnerovi České pojišťovně za zajištění cen a krásných barevných trik, Cirkusu Mlejn za dech vyrážející exhibici na závěr samotného závodu a stejně tak RVL13 street workouterům za silové cviky na začátku závodu. V neposlední řadě patří dík i společnosti Rock Empire za zapůjčení stanu pro zázemí a ČGF. Největší dík patří Galerii Harfa, která se stala již skutečně domáckým prostředím pro vrchol šplhačské sezóny a vychází nám i nadále vstříc v pořádání této sportovní akce. Poslední poděkování patří ještě jednou Ondřeji Košťákovi a Tomáši Filipovi, kteří se podíleli nejvíce právě na uskutečnění tohoto opět velmi zdařilého mistrovství.

Česká pojišťovna Mistrovství České republiky 2015

Budu se s Vámi těšit na dalších závodech již ve Varnsdorfu.

NM

Česká pojišťovna MČR 2015 – výsledky

Česká pojišťovna Mistrovství České republiky ve šplhu na laně 2015 – Výsledky

Fotogalerie akce

Autor: Martin Kozák.