V sobotu 9. září jsme se opět sešli pod závodním lanem v příjemném prostředí horolezecké stěny Šutr Liberec. V celkem pěti kategoriích se nám na šestém ročníku představilo 22 závodníků a závodnic, kteří se postarali o pěkný a svižný závod. Vše proběhlo bez technických komplikací k plné spokojenosti pořadatelů a zejména ke spokojenosti samotných závodníků, kterým zdejší pohodová atmosféra naprosto vyhovuje.

KOMPLETNÍ VÝSLEDKY závodu

4,5 m – dorostenci a žáci

Pod krátké lano jako první usedla kategorie žáci. Časové rozestupy jednotlivých závodníku byly poměrně veliké, nicméně vidět další novou generaci pod lanem je více než pozitivní. Čtvrtou pozici získal zástupce nejpočetnějšího klubu z libeňského Sokola, a to sice Petr Ettel s nejlepším časem hned z prvního kola 12,85s. Bronzovou příčku udržel Vít Jokel s časy okolo 12s nakonec si zapsal 11,79s také hned z prvního kola. Potom následoval skok o čtyři vteřiny dolů na stříbrný čas 7,72s, který si zapsal Petr Zelenka. Vítěz kategorie Michal Zelenka poskočil ještě o další tři vteřiny dolů a neztratil by se rozhodne ani mezi staršími dorostenci, se kterými začne závodit příští rok, jeho vítězný pokus měl hodnotu 4,31s a dosáhl ho v posledním kole.

Současně se závodem žáků probíhal i závod dorostenecké kategorie, kde se jednalo o soukromý závod, v podstatě o takový liberecký přebor Sokola Praha Libeň. První medailovou pozici si zajistil Samuel Ptáček s časem 5,29s, kterého shodně dosáhl ve druhém i třetím kole. Stříbrnou pozici si zajistil Marek Novotný s časem 4,15s jen s těsnou ztrátou na první místo. Zlatou medaili od samého začátku hlídal Tomáš Ettel, kdy hned v prvním kole zašplhal čas 4,07s, v dalších kolech mu nevycházely dohmaty a v posledním pokusu se sice o setinku zlepšil, ale sám dobrovolně nahlásil tak malý dotek patou, že ho nepostřehl ani rozhodčí, takže si nechal zapsat čas z prvního kola jako vítězný. Oproti loňsku si na tomto závodě vyměnili pořadí a zhoršili časy, je nejvyšší čas začít ladit formu na blížící se mistrovství.

4,5 m – ženy

Závod na krátkém laně uzavírala kategorie žen, kde se jednalo o závod na druhém až čtvrtém místě a pak samostatnou vítězku. Na čtvrtém místě nakonec zůstala Leona Romanová s časem 8,02s, která se přetahovala o medailovou pozici s Markétou Kolářovou, ta si lepší čas zapsala ve třetím kole a měl hodnotu 7,94s. Místo druhé od samého začátku hlídala a uhlídala Sára Gutmanová. Svůj nejlepší pokus si zapsala také až ve třetím kole a měl hodnotu 7,82s. Příčku nejvyšší si užívala osamocená Jana Hurdálková, soupeřkám utekla o více než dvě vteřiny a také ona zapisovala vítězný čas ze třetího kola s hodnotou 5,76s, tímto si vylepšila své maximum na zdejším závodě a svou formu ještě potvrdila měřeným mimosoutěžním pokusem na 8m, který i s prohmatem cílového čidla měl pěknou hodnotu 16,64s.

8 m – Muži a masters

Následovalo přestavení časomíry pro hlavní kategorie na osmimetrovém laně. Do závodu se jako první vrhl neúnavný bojovník Vlastík Růžička z kategorie Masters, tentokrát se mu bohužel lano nepodařilo zdolat, ve dvou pokusech zakončil necelý metr pod cílovým čidlem. Hned za ním nastoupil Luboš Jokel a stal se tak rovnou i vítězem své skromně obsazené kategorie v čase 13,57s z druhého kola.

Společně s veteránskou kategorií probíhal i závod mužů, který čítal pouhých devět závodníků. Takže hezky od konce místo deváté Vojtěch Chaura v celkem vyrovnaných pokusech s nejlepším v druhém kole s hodnotou 11,71s. Místo osmé Matěj Petrovský o vteřinu lepší s časem 10,75s. Sedmou příčkou potvrdil svou stabilní formu Pavel Čambala, kdy s časem 9,48s téměř vyrovnal své letošní maximum. Šestou pozici získal oddílový kolega Jiří Kotlan, kdy hned v prvním kole zalezl čas 8,97s. Místo páté potom získal, a pro kvalifikaci na mistrovství úspěšně zalezl, Dan Martinec v čase 8,41s. Následují už jenom dva samostatné souboje, a to o bronzový stupínek, kdy to celou dobu lépe vycházelo pro Nata Měcháčka, kterého v posledním pokusu sesadil na místo čtvrté Filip Šmejkal, který si nakonec bronzovou příčku zasloužil s časem 7,55s. Nat byl jen o kousek horší s časem 7,61s. Pak následoval velký skok a souboj o první a druhou příčku, který celou dobu lépe vycházel pro Martina Vacka, jenom v těsném závěsu se držel celou dobu Adam Novotný. Martin zalezl při zahájení podzimní části sezóny svoje letošní maximum, a jak je vidět přípravu na vrchol sezóny bere velmi vážně a určitě můžeme čekat ještě nějaké zlepšení. Adam potom zalezl naopak v sezóně čas nejhorší, nicméně i tak velmi dobrý výkon s časem 5,79s. Uvidíme jak se dál bude vyvíjet podzimní část závodů s vrcholem na mistrovství, určitě můžeme čekat ještě zajímavé souboje.

Děkuji všem partnerům, a hlavně celému realizačnímu týmu za hladký průběh závodu.

Jan Jarý

Galerie fotografií