Tradiční podzimní závod v Písku se uskutečnil 14. 10. a byl poslední Velkou cenou před nadcházejícím Mistrovstvím ČR ve šplhu na laně, které se uskuteční 11. listopadu v Pardubicích. Jak probíhalo klání na krátkém i dlouhém laně a jak se letošní ročník vydařil z pohledu ředitele závodu S. Trávníčka?

Do Písku se sjelo 37 závodníků a závodnic, z nichž někteří usedli pod lano v naší sokolovně poprvé. To, že se ve šplhu objevují nové tváře, je příznivým signálem a snad i příslibem do budoucna tohoto sportu.

KOMPLETNÍ VÝSLEDKY závodu

4,5 m – žákyně, dorostenky a ženy

Oproti předchozím letům byla slabě obsazena kategorie žákyně, dorostenky, ženy – ve které zvítězila Karolína Pivničková z TJ Sokol Radotín (8,67 s) před Romanou Černěnkovou z TJ Sokol Brno I (11,95 s) a domácí Andreou Matoškovou (17,08 s). Vzhledem k rozdílům věkovým i výkonnostním žádné napínavé souboje v této sloučené kategorii mezi dívkami neproběhly.

4,5 m – dorostenci a žáci

Drama neprobíhalo ani v kategorii dorostenců, kde byl jasným favoritem Tomáš Ettel z TJ Sokol Praha Libeň, což potvrdil svým vítězstvím v krásném čase 3,59 s. Tomáš tak zkompletoval svoji sbírku drahocenných kovů z Píseckého šplhavce a potvrdil stoupající výkonnost a skvělou formu před MČR. Dalšími v pořadí byli Tomáš Trávníček (5,86 s) a Petr Kozák (10,26 s) oba startující za TJ Sokol Písek.

Díky početné výpravě z TJ Sokol Brno I jsme mohli letos poprvé v historii Píseckého šplhavce otevřít i samostatnou žákovskou kategorii. Velký dík patří trenérům, kteří chlapce na soutěže připravují a doprovázejí. Dosahované časy potvrzují dobrou úroveň i šíři budoucí šplhačské špičky. Souboj „o bednu“ nabídl napínavou podívanou. Zlatou medaili si odvezl do Brna Vojtěch Konopáč za dohmat v čase 4,14 s, stříbro bral Štěpán Hrůza ze stejného oddílu s časem 4,26 s a o setinu horší čas znamenal bronzovou medaili pro Michala Zelenku z Atom Kids Praha. Bez medaile zůstal dobře šplhající Jan Krtička i dalších 5 závodníků.

8 m – Muži a masters

Po společném vystoupení skupinové akrobacie v podání mužů a žen z formací Five Fellas a Fearless ze Sokola Písek se soutěž posunula k závodu na osmimetrovém laně. V kategorii Masters se do závodu zapojili Vlastimil Růžička z TJ Sokol České Budějovice (3. místo), Lubomír Jokel (ŠSK Palestra Praha) a Pavel Trnka (TJ Sokol České Budějovice). Po napínavých soubojích nakonec zvítězil Pavel Trnka v čase 13,20 s, který o pouhých 7 setin překonal čas Lubomírův. Chlapům přejeme další skvělé výkony!

Mezi 19 muži bylo hned po prvním kole jasné, že zlato si odveze Adam Novotný z TJ Sokol Praha Libeň, který jediný ze startovního pole dokázal zašplhat časy pod 6 vteřin. Adam loni získal v kategorii mužů bronz za čas 6,17 s, letos měl nejrychlejší dohmat ve třetím kole – 5,63 s. Do souboje o další medaile zasahovali svými výkony Martin Trnka (TJ Sokol České Budějovice), Natanael Měcháček (TJ Sokol Brno I), tradiční účastník Píseckého šplhavce Václav Kotlan (TJ Sokol Příbram) a Jiří Hoffman (TJ Sokol Kladno). Rychlejšími časy si v tomto klání sáhl pro stříbrnou medaili Martin Trnka (6,62 s), bronz si odvezl Natanael Měcháček (7,17 s), stejným časem – 7,55 s pak skončil i duel pro Vaška Kotlana a Jirku Hoffmana.

Mezi seniory potvrdil svoji výbornou výkonnost Pavel Čambala, si který na Píseckém šplhavce hned dvakrát vylepšil svůj osobní rekord. Zlato bral s časem 9,11 s, druhé až čtvrté místo obsadili místní závodníci Stanislav Trávníček (12,52 s), Tomáš Cendelín (13,00 s) a Martin Trávníček (15,76 s).

Další informace a fotogalerie ze závodu naleznete na webu Sokola Písek.

Všem závodníkům přejeme mnoho zdaru a radosti z dosahovaných výkonů a těšíme se na setkání při dalším ročníku Píseckého šplhavce 12.10. 2024!

Standa Trávníček

Galerie fotografií Jakuba Čudlého

Galerie fotografií Jakuba Koštela

Galerie fotografií Marka Matošky