Tradiční podzimní závod v Písku se uskutečnil 15. 10. a byl poslední Velkou cenou před nadcházejícím Mistrovstvím ČR ve šplhu na laně, které se uskuteční 5. listopadu v Brně. Jak probíhalo klání na krátkém i dlouhém laně a jak se letošní ročník vydařil z pohledu ředitele závodu S. Trávníčka?

Mile nás překvapila vyšší účast závodníků, kteří si do Písku přijeli poměřit své síly. Závod potvrdil stoupající formu a tak lze očekávat na Mistrovství republiky zajímavé výkony.

4,5 m – ženy a dorostenky

Do soutěže na 4,5 metru dlouhém laně nastoupilo ve sloučené kategorii 5 dorostenek, 2 žákyně a 2 ženy. Na čele závodu bojovaly o čtvrté a třetí místo Sára Gutmanová z TJ Sokol Žižkov II a Leona Romanová reprezentující TJ Sokol Brno I, které se ve druhém kole podařilo vyšplhat za 8,36, čímž se až do konce soutěže udržela na 3. místě. V boji o další cenné kovy se představila v premiérovém startu na Píseckém šplhavci Markéta Kolářová z TJ Sokol Praha Libeň a loňská „stříbrná“ Jana Hurdálková z TJ Sokol Libčice nad Vltavou. Obě závodnice předváděly kvalitní vyrovnané výkony ve všech kolech, ty nejlepší časy však padly opět v kole druhém. Markéta Kolářová brala stříbro za 7,38 a Jana Hurdálková zvítězila v čase 6,36, což je o 63 setin lepší čas, než v loňském ročníku soutěže. Všem závodnicím gratulujeme a těšíme se na shledání v dalším ročníku Píseckého šplhavce.

4,5 m – dorostenci a žáci

V kategorii žáků a dorostenců se představilo 10 startujících, pro některé z nich to byla první závodnická zkušenost. Vysokou úroveň startovního pole naznačuje fakt, že 8 startujících zašplhalo časy pod 5 sekund. Stupně vítězů opanovala trojice závodníků TJ Sokol Praha Libeň a potvrdila kvality svého klubu. Bronzovou medaili si doslova vydrápl v posledním pokusu Viktor Šmejkal, který s časem 4,20 o 7 setin předčil nejlepší prvokolový pokus Martina Ludvy z TJ Sokol Brno I a připravil ho o třetí příčku v soutěži. Poměrně vyrovnané pokusy předváděl Tomáš Ettel, který si po loňském bronzu z Písku odvezl stříbrnou medaili za 3,88. Vítěz klání, Marek Novotný, dosáhl maxima ve druhém kole, kdy dohmátl v čase 3,73 a nikdo další už tento čas nepřekonal. Další pokusy Markovi už příliš nevycházely, o to více se mohl radovat ze zlata, kterým nahradil loňskou nepopulární „bramborovou sklizeň“.

8 m – Muži a masters

Po vystoupení párové akrobacie v podání dorostenek Sokola Písek se soutěž posunula k závodu na osmimetrovém laně. V kategorii Masters se do závodu zapojil pouze Luboš Šikula reprezentující TJ Sokol Pardubice, který svým časem 17,14 potvrdil výbornou výkonnost a úspěšně navázal na svoji účast v Píseckém šplhavci z roku 2017.

Mezi 22 muži bylo hned po prvním kole jasné, že čelo závodu opanují opět „mlaďoši“, se kterými dokázal z pátého místa držet krok pouze Patrik Valut, který – pokud by dosáhl výsledků jako v loňském ročníku (2. místo s časem 6,09 s) – mohl pomýšlet na stupně vítězů. Jak však další kola ukázala, časy závodníků na čele závodu lehce zaostávaly za jejich loňskými výkony, což se promítlo do konečného pořadí. Třetí místo obsadil nováček v dospělácké kategorii – Adam Novotný z TJ Sokol Praha Libeň, který již v loňském ročníku Píseckého šplhavce svým vítězným časem (2,88!) na laně 4,5 m dlouhém ukázal, že bude platným členem výkonnostní špičky i v kategorii mužů. To potvrdil i svým letošním výkonem „na osmičce“, kdy vyšplhal ve třetím kole v čase 6,17 a Tomáš Pouček, který je v současnosti nejrychlejším lezcem TJ Sokol Příbram, se musel spokojit se svým výkonem 6,29 pouze se čtvrtou příčkou. Oproti loňskému bronzu tedy vyšel z letošního klání bez cenného kovu, stejně jako již zmiňovaný Patrik Valut z TJ Sokol Praha Libeň. Souboj o první a druhé místo nabídl časy pod 6 sekund, které předvedl ve 3. a 4. kole loňský vítěz Píseckého šplhavce Martin Vacek z TJ Sokol Libčice nad Vltavou a Matěj Cígl z TJ Sokol Brno I, který si svými výkony 5,21 a 5,17 dokázal podržet dostatečný náskok po celou dobu soutěže. V konečném porovnání nejlepších výkonů byl Matěj o 78 setin rychlejší a odvezl si z Velké ceny titul Písecký šplhavec 2022.

Mezi seniory potvrdil svoji výkonnost Ondřej Košťák z ŠSK Palestry Praha, který se svým nejrychlejším pokusem 8,64 obsadil celkové 9. místo v soutěži a dále Pavel Čambala ze Sokola Příbram, kterého jeho výkon 9,76 zařadil na 12. pozici v celkové výsledkové listině. Třetím v pořadí mezi seniory byl Jiří Horký z ŠSK Palestry Praha s časem 12,31.

Všem sponzorům srdečně děkujeme za podporu závodu a závodníkům přejeme mnoho zdaru a radosti z dosahovaných výkonů!

Staník

VC Písecký šplhavec 2022 - plakát

Kompletní galerie fotografií