V sobotu 3. září jsme se opět sešli pod závodním lanem v příjemném prostředí horolezecké stěny Šutr Liberec. V celkem čtyřech kategoriích se nám představilo 20 závodníků a závodnic, kteří se postarali pěkný a svižný závod. Vše proběhlo bez technických komplikací k plné spokojenosti pořadatelů a zejména ke spokojenosti samotných závodníků, kterým zdejší pohodová atmosféra naprosto sedí.

KOMPLETNÍ VÝSLEDKY VC Šutr Liberec 2022

4,5 m – dorostenky a ženy

Pod krátké lano jako první usedla kategorie žen. Závod zahájila mladičká závodnice ze Sokola Žižkov Valerie Vitvarová, nejrychlejším pokusem se s lanem poprala nejlépe v čase 16,37 s hned v prvním kole. Bronzovou medaili si s dostatečnou rezervou na obě strany startovního pole pohlídala a zajistila Ráďa Hofmanová z libeňského Sokola v čase 10,67 s z druhého kola. Druhé místo brala Jana Hurdálková ve svém slabším průměru za 6,19 s. Druhé místo ji zůstalo i v celkovém žebříčku žen v tomto závodě. Zlatou medaili si přijela ukořistit zkušená závodnice Veronika Szabóová a tím vylepšila i ženské maximum tohoto závodu na hodnotu 5,67 s.

VC Šutr Liberec 2022

4,5 m – dorostenci

Společně s ženami na krátkém laně soupeřili dorostenci a jednalo se v podstatě o takový liberecký přebor Sokola Praha Libeň. První medailovou pozici si zajistil Petr Kříž s časem 5,20 s. Následující dvě místa si potom v pěkném souboji a s těsným rozdílem rozebrali Tomáš Ettel s nejlepším časem z třetího kola 3,68 s a Marek Novotný s časem 3,64 s z kola posledního.

VC Šutr Liberec 2022

8 m – Muži a masters

Následovalo přestavení časomíry pro hlavní kategorie na osmimetrovém laně. Do závodu se jako první vrhl Lubomír Jokel z kategorie Masters a stal se tak rovnou i vítězem své skromně obsazené kategorie v čase 13,09 s hned z prvního kola. Nutno podotknout že Luboš na závody dorazil trošku později, ráno si střihl ještě jeden běžecký závod.

VC Šutr Liberec 2022

Společně s veteránskou kategorií probíhal i závod mužů, který čítal dvanáct závodníků, a i když je do MČR ještě nějaký ten čas na trénink, tak by se závodníci měli zamyslet, protože hranice 6s nebyla tentokrát prolomena. Ale hezky od konce, místo dvanácté Pepa Kubišta, který bojuje s desetisekundovou hranicí, jak se dá, tentokrát postupným zlepšování v každém kole nakonec za 10,04 s. Rovnou se tedy posouváme pod desetisekundovou hranici na deváté až jedenácté místo. Jedenáctou pozici zaslouženě vybojoval Daniel Novotný s časem 9,83 s. Místo desáté obsadil Pavel Čambala, časomíra se mu nejrychleji zastavila ve třetím kole na hodnotě 9,73 s. Devátou pozici si hned časem z prvního a zároveň i druhého kola hlídal Ríša Kašpar s časem 9,35 s. Osmičku obsadil zkušený závodník z příbramského Sokola čerstvě dvojnásobný otec Jirka Kotlan s časem 8,47 s z druhého kola.

VC Šutr Liberec 2022

Sedmou pozici bral se svými nešťastnými pokusy Natanael Měcháček, téměř žádný pokus nevyšel úplně ideálně a výsledný čas 7,63 s byl spíš jen pro potvrzení účasti, Nat umí šplhat i o celou vteřinu lépe, tak snad příště ty dohmaty vyjdou zase tak jak mají. Šestou pozici kousek před Natem udržel vyrovnanými pokusy Honza Trnka s časem 7,50 s. Pátou pozici si ohlídal Filip Šmejkal ve svém běžném standardu za 7,20 s. Poslední čtyři místa byla pod 7s hranicí, nešťastná brambora putovala do Sokola Libeň, kdy Patrik Valut šplhal stabilní časy okolo 6,90 s, nakonec mu zůstal zapsaný čas z prvního kola s hodnotou 6,89 s. Souboj o druhou a třetí pozici byl celkem těsný, rozdíl 5 setin byl nakonec ve prospěch Adama Novotného, který obsadil druhou pozici v čase 6,46 s a ani jediným pokusem před sebe nepustil třetího Martina Trnku, který byl ale i tak maximálně spokojený se svým nejlepším časem v sezóně s hodnotou 6,51 s. Místo první byl potom závod sám pro sebe pro Martina Vacka. Martin se nenechal rozhodit lehkou indispozicí před závodem, ani defektem a hledáním pneuservisu těsně před začátkem samotného závodu a ukázal ostatním závodníkům opět záda, tentokrát „pouze“ za šest rovných ve druhém kole.

Děkuji všem partnerům, a hlavně celému realizačnímu týmu za hladký průběh závodu.

Jan Jarý

VC Šutr Liberec 2022