MISTROVSTVÍ ČR ŽÁKYŇ A ŽÁKŮ 2021

V Brně se konal závod, který je tradičně již třídenní. V pátek je na programu přebor ZŠ a SŠ, v sobotu Memoriál Ladislava Váchy a neděle je zakončena závodem příchozích. To vše v rámci festivalu sportu – Sport Life!. Po loňské absenci letos konečně přibylo i sobotní MČR žactva. Kdo že jsou novopečení mistři těchto nejmladších kategorií si pojďme podrobně rozebrat níže…

Žáci – 4,5 m

Náš sport se v minulé sezóně rozrostl o novou kategorii žáků a žákyň. Bohužel covidová sezóna 2020 byla ochuzena o svůj vrchol a tak se žáci nemohli ukázat v tom nejlepším. Vlastně sezóna 2021 byla s touto kategorií ve svých plenkách a potácela se s mírnými “porodními bolestmi”. Nicméně díky organizátorům ze Sokola Brno 1 a tomu, že se v atraktivních prostorách BVV mohla konat velká sportovní akce Sport Life!, jsme mohli letos poznat nového šampiona této kategorie. A o zlato to byl souboj skutečně divácky velmi atraktivní. Pojďme se společně podívat na to, jací závodníci a jak úspěšní vlastně byli.

Začnu soubojem o bronz. Tam se mezi sebou popotahovali závodníci ze Sokola Brno 1 a to sice Václav Blažík a Ivo Čapák. Ač Ivo nastavil laťku o bronz svým prvním pokusem na hodnotu 5,72 s, Václav bojoval a každým kolem se zlepšoval. Po čtvrtém kole a rozdílu pouhých 0,09 s bylo ovšem jasno, že Ivo svým nejlepším pokusem 5,72 s porazí, a získá tedy bronz, Václava s jeho časem 5,81 s.

Souboj o zlato nabízel dokonce ještě atraktivnější duel. Marek Novotný a Tomáš Ettel ze Sokola Libeň se v průběhu sezóny prali o každou setinku. Obvykle vyhrával právě Marek z rodinného klanu Novotných. Nicméně Tomáš v Brně nastavil laťku svými pokusy nesmírně vysoko. Marek na Tomášův čas 3,40 s neměl dlouho odpověď a otázkou pro historiky může být, zda, kdyby Tomáš neměl technické potíže s časomírou ve svém třetím kole, by vyšplhal ještě rychleji.
Nicméně historie je otázkou minulosti a současnost nám praví, že Marek se zkoncentroval do posledního pokusu a překonal se k čase v hodnotě 3,38 s. Jak jste mohli číst o pár řádků výše, mezi závodníky byl rozdíl 0,09 s. Ovšem mezi Tomášem a Markem byl rozdíl doslova mrknutí – 0,02 s. Marek Novotný je tedy novopečeným šampionem v kategorii žáků a k tomu mu blahopřejeme. Mírným zadostiučiněním pro Tomáše může být výrazně lepší výkon na 8m laně, které si po závodě oba závodníci z Libně zkusili.

Těšíme se na všechny zmíněné závodníky v kategorii na stejně dlouhém laně, ale o kategorii věkově výše a všem účastníkům MČR žáků gratulujeme.

Žákyně – 4,5 m

Je úžasné, že žákyň se na MČR ukázalo dokonce více než žáků (!). U všech závodnic je naprosto skvělé, že se jim podařilo bez potíží zvládnout 4,5 metru bez přírazu. Nejen z toho máme radost, ale i z toho, že máme u našeho sportu velké množství talentovaných sportovkyň. Jak se dařilo čtyřem nejlepším se dozvíte na následujících řádcích.

Čtvrtou příčku s obrovským přehledem získala Mariya Kudybyn ze Sokola Žižkov II. Její výkon v hodnotě 9,59 s je úžasný a věřím, že tato mladá závodnice má potenciál dosáhnout lepších výkonů. Bronz připadl Lucii Mrázové ze Sokola Brno 1 v pěkném výkonu v hodnotě 8,77 s. Ta se každým výkonem zlepšovala a je vidět, že je potřeba našplhat více lan a čas bude ještě níže. Stříbrná příčka zůstala také v Brně u Julie Najdekrové. Tato mladičká závodnice dosáhla úžasného výkonu v hodnotě 8,13 s. Obří gratulace!

Zlato s přehledem a osobním rekordem putuje poprvé u žaček do Dvora Králové za Anežkou Holanovou. Od této závodnice se v budoucnosti našeho sportu neočekává nic menšího než útoky na rekordy. V Brně vyšplhala v čase 6,63 s. Anežce i všem zmíněným děvčatům velmi gratulujeme k jejich výkonům a těšíme se na dalších závodech.

VC MEMORIÁL LADISLAVA VÁCHY

Po uskutečnění mistrovství žactva nám ovšem cívka čidla zůstala stále ve 4,5m. Konaly se totiž ještě závody dorostenců a žen/dorostenek. A v obou kategoriích bylo hodně o co stát. V reportu se zaměřím pouze na medailové příčky zmíněných kategorií, ale věřte, že i o další příčky bylo hodně o co stát.

Dorostenci – 4,5 m

Omar Dubec je závodník, který jak svou konstitucí, tak svými výkony v posilovně rozhodně nepůsobí na svůj věk. Po prvním kole to vypadalo, že mu závod v Brně nesedne, ale nakonec se vyhecoval a skvělým výkonem s magickými trojkami – 3,33 s bral bronz. O zlato se bojuje ovšem trochu níže. Ondřej Klíč si po pátečním vítězství mezi středoškoláky jel zabojovat i v sobotu. Jeho pokusy nebyly úplně z jeho nejlepších, ale konečný čas 3,12 s alespoň naznačil, že je skutečně jedním z nejrychlejších závodníků na 4,5 m (jehož osobní čas skutečně patří mezi ty vůbec nejrychlejší). Můžeme se pouze těšit na to, co nám předvede v příští sezóně na osmi metrech.

To vůbec nejzajímavější se odehrálo pod taktovkou Adama Novotného. Adam v létě v Libčicích vylepšil světový rekord a uzmul tuto příčku legendárnímu Matěji Ciglovi. Výkon skutečně úžasný. Nicméně nejsou malé cíle pro Adama Novotného. Jeho cíl byl překonání svého vlastního rekordu a za ním si silně šel a dosáhl. Jeho nový světový rekord v hodnotě 2,59 s zašplhal v Brně dokonce na setinu shodně nadvakrát. Zcela úžasný výkon a zápis do historie ještě tučnějším písmem, než doposud byl. Obří gratulace a těšíme se i na Adama na 8 metrů.

Dorostenky a ženy – 4,5 m

Markéta Kolářová trénuje s borci ze Sokola Libeň a je to na její výkonnosti znát. Přestože si zatím nedala osobní rekord (zmiňuji zatím, protože věřím, že letos bude mít ještě příležitost), v Brně brala s pěkným časem 6,81 s bronz. Stříbro trochu překvapivě brala Jana Hurdálková ze Sokola Libčice n. Vltavou. Proč překvapivě se dozvíte za pár řádků. Janča se bohužel v posledních týdnech potýkala s lehkými zdravotními problémy a přestože jí vycházely sáhy hezky, dynamika tentokrát chyběla. I přesto blahopřejeme za čas 6 sekund rovných.

Stejně jako u dorostu, kde o zlaté příčce bylo jasno, stejně tomu bylo i u žen/dorostenek. O to větší překvapení totiž, že tuto závodnici nikdo neznal. Jistá Ema Galeová totiž dělá horolezení a o šplhu se víceméně dozvěděla před pár týdny (a na její technice a stylu to bylo znát). Jenže na to se nehraje a když v prvním kole dosáhla času 5,07 s, závodníci šplhu znalí a ostřílení pouze tupě zírali, co se to sakra děje a kdo tato slečna je. Do následujících kol jí byly dány nějaké ty tipy od zkušenějších závodníků a Ema dosáhla neuvěřitelného času 4,75 s. Co naplat, že je to druhá nejrychlejší žena historie. Pokud bude tato závodnice trénovat trochu šplh a naučí se dohmatávat dříve, startovat rychleji, atp., je pouze otázkou, jakých výkonů můžeme být svědky. Jo, aby to nebylo málo, je ze Sokola Brno 1 a skutečně by mě zajímalo, čím tamější závodníky dopují!

Velká gratulace!!!

Muži – 8 m

Skončily úžasné výkony na 4,5 metrech a čidlo šlo výše. V očekávání výkonů republikové špičky se zaměřím na závodníky pouze pod deset sekund. Některá jména pro Vás možná budou překvapením, ale o tom náš sport je a to je přeci krásné.

Například Marek Pustaj z kdysi dominující Palestry. Tento závodník si jel pro druhý nominační závod a jeho cíl byl pod 11 sekund, aby se na MČR vůbec nominoval. O to větší překvapení bylo zlepšování v jednotlivých kolech a finální čas hluboko pod deset sekund – 9,64 s. Nebo Marek Matoška ze Sokola Písek. Protože závodníky z Písku tak často nevídáme. Jeho nejlepší letošní čas 9,47 s a zlepšení oproti písku o více jak půl sekundy značí, že zde roste forma. Mírné zklamání jsme mohli vidět u Davida Molinaro z Libně. Tento závodník se potýká s tím, že mu klesla forma, ale z osobní zkušenosti mohu říci, že se to vše zúročí a věřím, že to na dalších závodech vyjde výrazně lépe a rychleji. Skvělý výkon jsme ovšem viděli u Daniela Novotného, který se každým závodem zlepšoval. Ani Brno nepřerušilo tuto “šňůru” a čas 9,42 s je pěkný další osobák. Ondřeje Srba (taktéž z Libně) úplně neznám a nemohu k němu podat více informací. Snad s výkonem 9,10 s byl spokojen a budu rád za další zákulisní informace, abych mohl příště referovat lépe. To, že se Adam Kovál závodu zúčastnil je super. Sice z Brna, takže to neměl daleko. Nicméně jeho výkon nebyl rozhodně zlý a čas 8,77 s je také letošním nejlepším a již se přibližuje magické rychlosti 1 m/s. Adam Odcházel je dalším závodníkem o kterém nic nevím, ale jedná se o dalšího z líhně Sokola Brno 1, o kterých víme, že jsou velmi rychlými závodníky na laně bez přírazu. Jiří Kotlan je téměř kmetem našeho sportu, u kterého jde už snad o pár dekád. Jeho výkonnost již nepatří mezi nejlepší, ale radost mějme z toho, že u šplhu stále je a má velmi vyrovnanou výkonnost trvající roky a roky. Pod osm sekund je to už skutečně celkem rychlé. A v těchto vodách figurují jen ti nejrychlejší z nás. Například Filip Šmejkal, který už nám letos dokázal, že umí i o sekundu níže. Nicméně shodou různých okolností Brno Filipovi nepřálo a musel se spokojit s časem 7,91 s. To Karel Janda si z Brna odvezl nejen radost, ale i nejlepší výkon za posledních pár let. Jeho výkon v hodnotě 7,66 s naznačuje výrazný nárůst formy. Těšme se, co u Karla ještě brzy uvidíme, protože věřím, že časy brzy budou začínat ještě nižší číslovkou.

U čtyř nejrychlejších se opět trochu rozepíšu, protože tam zavítal trochu nezvyklý návštěvník. Natanael Měcháček (nový předseda výkonného výboru našeho sportu) se stará o mnoho aktivit okolo šplhu, o kterých možná nevíte. Ale zároveň se snaží být stále aktivním účastníkem velkých cen a bojovat o přední příčky. Medaile se ovšem rozdávají stále níže a níže, a o to těžší to pro něj je. Velkým překvapením tedy bylo to, že část závodu se skutečně na medailové pozici nacházel. Svým výkonem v hodnotě 6,42 s totiž byl medaili blízko. Nicméně bylo jen otázkou času, než Tomáš Pouček z Příbrami vyleze rychleji. Tomáš je závodník, který je letos velmi vysoko nasazeným. Na domácím závodě si vyšplhal osobák pod šest sekund (NEUVĚŘITELNÉ) a po zbytek sezóny se pohyboval kolem medailových příček. Zde se sice každým časem zrychlovat, ale až čtvrté kolo stálo za to a časem 6,06 s naznačil Natovi jasně, že je potřeba makat víc. Souboj o zlato. Tolikrát zmiňovaná fráze v tomto článku.

Dva závodníci, jejichž křestní jméno začíná písmenem “M”, dva závodníci ročníku 1999. Jeden díky totálnímu vyhoření na MČR získal na úkor druhého zlato v dorostu. Martin vs. Matěj, dva různorodí lidé a zcela jiné somatotypy. Oba s osobními rekordy hluboko pod šest sekund. Taková dominance v podání těchto dvou závodníků.

S Martinem posledních pár týdnů velmi pečlivě trénujeme a mám tudíž celkem úplnou představu toho, čeho je schopen. To u Matěje je to velká neznámá. Martin Vacek si nově v tréninku dal pěkný čas 6 sekund rovných. Vzhledem k tomu, že jeho potenciál na závodě je někde kolem 5,50 s, byla otázka, jak mu sedne Brno. No, trochu po rozcvičení a zahřátí na optimální teplotu vychladl. Chyboval a pral se s lanem. Takže ač to není nejlepší výkon, jeho finální čas 5,73 s i s velkým množstvím chyb naznačil, že brzy můžeme očekávat skutečně velmi rychlých (tedy ještě rychlejších) výkonů. Těšme se na to!!!

Jak jsem psal, Matěj Cigl je velká otázka, ale když se mi podařilo zjistit, jakých tréninkových časů Matěj dosahuje, trochu naprázdno jsem polknul. Matěj je skutečně talent, kterého není rovno. Po jeho posledním závodě (také v Brně) jsme všichni zírali s jakou lehkostí šplhá. Ono to skutečně vypadá jako kdyby ho někdo táhnul vzhůru. A to ne jen tak, ale skutečně šíleně rychle. Jeho nový osobní rekord, také v ne úplně podařeném pokuse, má hodnotu 5,46 s a jak to vypadá, když mu to sedne, otázka je, zda čas bude začínat pětkou. Neuvěřitelné a Matěji, skutečně doufáme, že Ti to brzy vyjde!

Masters – 8 m

V kategorii nejzasloužilejších šplhounů bylo jasno již od přihlášek, protože víme, že Ladislav Kubeček je na tom výkonnostně lépe jak Luboš Šikula. Láďa si dal víceméně průměrný čas, a to konkrétních 10,22 s. Že má tento závodník i v tomto věku dostatek sil naznačuje, že všechny jeho čtyři pokusy se vešly do 0,63 s. Luboš si dal na jeho poměry vcelku kvalitní čas (ano, osobní rekord z roku 2012 je již krapet vousatý a o několik sekund horší, ale upřímně řečeno asi nečekáme jeho atakování). Naposledy lepší čas (a to jen o pár setin sekundy) měl v roce 2018 v Písku – 13,80 s. Tentokrát se časomíra zastavila na hodnotě 13,95 s.

Než skončím, věnujme prosím pár řádků organizátorům a všem těm, kteří se závodem pomáhali (tedy i rozhodčí). Sokol Brno 1 nám skutečně připravil skvělý závod. Jediná škoda je, že současná situace nám neumožnila větší účast diváků v pavilonu P na BVV. Díky a budeme se na vás těšit (snad v Praze) na dalším závodě. Případně další sezóně.

Nat

VC Memoriál Ladislava Váchy + MČR žáků a žákyň 2021 - plakát