Již v loňském roce jsme se měli těšit na nový závod ve Dvoře Králové nad Labe, ale situace ovlivněna covidovými potížemi nám toto potěšení odložila až na rok 2021, kdy až na podzim, první neděli října, jsme měli možnost na závody vyrazit. O to větší jsme měli očekávání, protože nadšení organizátoři nám naznačovali úžasný a perfektně připravený závod. Bohužel ne vše dopadlo podle očekávání. Věnujte tedy prosím pár minut svého času čtením tohoto komentáře, kde se krom výkonů závodníků ve všech kategoriích, které v našem sportu jsou, ve zkratce podíváme i na zajímavé novinky, ale i na porodní bolesti, se kterými jsme se v neděli 3. října museli potýkat.

4,5 m – žačky a žáci – nejmladší drobotina

Žákyně

Organizátoři se netají tím, že jejich fokus je zejména k nejmladším závodníkům a závodnicím a tak tomu i odpovídaly různé doplňkové kategorie na tyči i kratší délce lana. Do “hlavních” kategorií na 4,5m laně se ovšem nebáli žáci a žákyně přihlásit. Nutno poznamenat, že mnozí z nich lano vyšplhali poprvé, a o to větší respekt a obdiv si od nás zaslouží.
V žákyních je Anežka Holanová již známým jménem a v novém osobním rekordu si v čase 7,20 s zajistila s přehledem zlato (a dopředu mohu prozradit, že i mezi žáky by měla medaili). Jsem osobně zvědav, zda u šplhu vydrží a jakých časů u ní budeme svědky, doufám, že rychlých. Stříbro brala Kateřina Schreiberová s časem 12,76 s a bronz připadl Karolíně Lukášové (všechny tři domácí závodnice, aby to bylo jasné) za čas 15,68 s.
Ze žaček bych rád ještě zmínil mladičkou (ročník 2013) Valerii Vytvarovou z Prahy – Žižkov.

Velká cena Podkrkonoší 2021

Žáci

Mezi žáky nebylo pochyb o prvních dvou příčkách v souboji pražských rivalů Markovi Novotném a Tomáši Ettelovi. Marek, ač se zlomenou nohou s přehledem v čase 4,26 s porazil Tomáše a jeho 4,87 s. Bronz za čas 7,41 s připadl na Rostislava Vacka (SOŠ Úpice). Jsem zvědav, zda tohoto mladíka uvidíme i ve zbytku sezóny nebo v příští sezóně.
I zde zmíním nejmladšího závodníka, a to Petra Zelenku z Atom Kids Praha a jeho super čas 10,13 s.
Všem žákům a žákyním osobně gratuluji k pěkným výkonům a u mnohých zejména za úspěšný souboj se sebou samotnými. Máte můj obdiv a držím vám palce i v dalších závodech.

Po nekonečném vyhlašování různých kategorií žactva konečně došlo na závod dorostu a žen/dorostenek. Tam jsme se trochu nečekaně v první kole mohli podívat nejdříve na nejrychlejší závodníky a posupně klesali s časy dolů. Že se jedná o nezvyklý přístup? Ano, ale nevadí.

4,5 m – dorostenci

Oproti minulé sezóně letos Adam Novotný nemá konkurenci. Leze suverénně na šest sáhů s časy hluboko pod 3 sekundy a každý jeho závod je pouze soubojem s časem. Tento závod mu ovšem vyšel jen prvním kolem. To ovšem na rychlosti a čase 2,86 s nic nemění na tom, že je dominantním závodníkem na 4,5 m (a netají se tím, že by příští rok rád šel na 8 m stejně jako Tomáš Pouček pod 6 sekund). Budeme mu k tomu držet palce.
Stříbro si musel s nepovedeným pokusem 3,65 s zajišťovat posledním kolem Ondřej Klíč. Ten se svou přítelkyní byli dost překvapení, co se s Ondrou dělo. Nicméně věřím, že to byl pouze malý výpadek a na dalších závodech Ondra bude opět útočit na čas pod 3 sekundy.
Bronz v lepším čase než ze žákovské kategorie získal Marek Novotný (Adamův mladší bratr) s časem 4,11 s, který i zde porazil Tomáše a jeho 4,21 s.

Velká cena Podkrkonoší 2021

4,5 m – dorostenky a ženy

Veronika Szabóová je favoritkou na další titul (čert ví kolikátý v pořadí) a trochu se v prvním kole prala s lanem. Naštěstí zkušeně upravila šplh a s časem 4,91 s naznačila, že medaile zlatá letos bude opět pod 5 sekundami. Kdysi domácí Jana Hurdálková je aspirantkou na stříbro. Její stabilita pod 6 sekundami to jasně naznačuje a utvrzuje. Stejně jako Verča se trochu hledala, ale naštěstí dala jeden pěkný pokus za 5,88 s. Annu Hurdálkovou (ano, sestry) jsme již dlouho neviděli, ale to nevadí. Anna šplhat nezapomněla a trochu se štěstím si uzmula bronz za 7,55 s oproti bramborové Markétě Kolářové s časem 7,68 s.
Ještě zmíním mladičkou Sáru Gutmannovou z Prahy – Žižkov a jejím osobním rekordem 9,66 s. Gratulujeme.

Velká cena Podkrkonoší 2021

Než bylo lano uzpůsobeno na závod v hlavní kategorii na 8 m, uběhlo několik desítek minut.
Závodníci se zahřáli, místního DJ jsme požádali, aby nám nehrál hudbu, když se připravujeme na start, protože jednak neslyšíme startovní pípání a pak nevíme, pokud jsme vystartovali předčasně. Naštěstí nám vyšel vstříc, ale to, že mohl hrát trochu dynamičtější hudbu si nemohu neodpustit zmínit.

8 m – Muži a masters

Masters

Ladislav Kubeček byl závodník, který přišel se zjištěním, opět nezvyklé řešení, že jen co zmáčkne startovní tlačítko, okamžitě následují tři zvukové signály, znamenající start. Žádný prostoj, nic, okamžitě se šplhá. Toto řešení je nezvyklé kvůli tomu, že startér na měřícím kufříku na nic nečekal a tímto způsobem nejednoho závodníka poslal do stresu ještě před začátkem samotného pokusu. Prosím, vážení organizátoři. Závodník zmáčkne tlačítko, vám se rozsvítí, že je připraven a pak mu teprve pokus odstartujte. Děkuji 🙂
Toto rozhození se bohužel opakovalo ve všech pokusech a Ladislav se svým výkonem spokojen nebyl – čas 10,08 s tomu skutečně napovídá. Luboše Šikulu jsme letos (stejně jako Ladislava) viděli prvně a jeho 14,74 s také nepatří mezi nejlepší časy.

Velká cena Podkrkonoší 2021

Muži

Při absenci Matěje Cigla bylo o vítězi jasno. Jeden z pomocníků organizátorům Martin Vacek vede skutečně velmi zodpovědný trénink s jasným cílem – MČR 2021. Už první lano naznačilo, že to bude rychlý závod. Druhé a třetí kolo v téměř shodných časech. Oba v Martinových osobních rekordech, tedy druhé kolo je nový osobák v hodnotě 5,65 s. Obří gratulace a příslib skvělého času na MČR.
Druhý s přehledem a bez větších potíží v průměrném čase Patrik Valut. Jeho ambice jsou rozhodně mnohem níže. Na jeho obhajobu na to asi nemá tolik pomyšlení 🙂 – tentokrát čas 6,34 s.
Bronz byl povinností při absenci rychlejších závodníků pro Natanaela Měcháčka. Ten se potýká s únavou, ale Filip Šmejkal ho vyhecoval alespoň k času 7,05 s. Filip Šmejkal na čtvrté příčce se nápadně přibližuje hranici Šupčíkova času stále častěji a častěji. Otázka, zda se mu podaří překonat hranici sedmi sekund i na dalších závodech nebo to letos zůstane pouze u MBŠ. Další závodník byl Davide Molinaro, který se trápil na MBŠ. Zde nám předvedl, že umí pod devět sekund a v ne zcela povedeném výkonu si zašplhal osobní rekord 8,85 s. Gratulujeme a držíme palce do tréninku, protože potenciál pod 8 sekund tam zajisté je! Dan Unzeitig je dlouhý závodník, kterého jsme dlouho neviděli. Zde se nám ukázal v čase 9,61 s a porazil těsně Pavla Čambalu s osobním rekordem 9,68 s, kterému tímto také gratulujeme. To je ze závodníků pod 10 sekund vše.

Velká cena Podkrkonoší 2021

Mohl bych-li posledním řádkem požádat organizátory a jejich moderátora, dejte nám vědět, kdo se má kdy připravovat, někdy byl trochu šok, když bylo změněno pořadí a my s tím nepočítali 🙂

Jinak bych rád organizátorům rád poděkoval za nový závod. Ač s porodními bolestmi, vše nakonec dobře dopadlo a všichni to zvládli.

Nat

Velká cena Podkrkonoší 2021

Galerie fotografií