Ač to podle počasí nevypadalo, sezóna se nám definitivně přesunula pod střechy, tedy do své podzimní části před MČR v Praze.
A v Brně nám připravili velmi netradiční prostředí kulturního centra, kde diváci i závodníci byli nakonec svědky skutečně nevídaných výkonů některých závodníků.
Nebyl jsem sice osobně přítomen prvnímu (nultému) kolu, kdy došlo k závažným technickým potížím. Ty se naštěstí podařilo organizátorům odstranit a první kolo (tentokrát už přítomen) mohlo začít bez potíží.

4,5 m – žákyně a žáci – mládí vpřed

Brno je a vždy bylo baštou velkého počtu mladých závodnic a závodníků. Letos, dle slov jedné z hlavních pořadatelek, tato kategorie během léta trochu zaspala na vavřínech a bylo jich jen pár, co se závodu zúčastnili. I přesto bych rád představil následující závodnice.

Julie Najadekrová (2015), Lucie Mrázová (2006) a Klára Kolevová (2009). Zejména Julie (ano, pouhých 10 let) vyšplhala v úžasném výkonu 9,17 sekund. O pět let starší Lucie za také pěkných 9,70 s a Klára za 14,32 sekundy. Zmiňuji to pouze proto, že většině obdobně starých žáků vyfoukly vítr z plachet. Takže doufám, že o těchto mladých závodnicích brzy budu moci napsat další pozitivní zprávy.

Velká cena Jižní Moravy 2021

Žáci mají také talentované závodníky. Přestože pro nás tato kategorie je trochu v pilotním režimu (teprve v loňské velmi omezené sezóně jsme ji vytvořili a letos by poprvé měla mít své mistrovství), můžeme vidět také pěkné výkony a zajímavé souboje.

Žákovskou kategorii vyhrál Václav Blažík (2006) ve slušném náskoku oproti Ivo Čapákovi (také 2006). Václav v nejlepším čase 5,72 a Ivo 6,67 s. Bronz s velkým odstupem uhájil Vojtěch Konopáč (2008). Nutno poznamenat, že všichni žáci byli z Brna.

Do žákovské kategorie spadají i mladí a již ostřílení závodníci z Pražské Libně – Marek Novotný a Tomáš Ettel. Ti se ovšem přihlásili do vyšší věkové kategorie.

Velká cena Jižní Moravy 2021

4,5 m – dorostenky a ženy

Délka lana zůstává, kategorie i pohlaví se mění. Ženy a dorostenky, kterých jsme na laně viděli šest a pouze pět jich závod zdárně zvládlo.

Zlato s přehledem uhájila Jana Hurdálková. Ta se již “usídlila” na hranici šesti sekund a věřím, že na dalším závodě (ve Dvoře Králové nad Labem) bude mít natrénováno i odpočato opět na čas pod šest sekund. Tentokrát za hezkých 6,14 s.

Druhá závodnice Tereza Cibulková, kterou “šplhačtí pamětníci” mohou pamatovat z předchozích závodů. Tato závodnice šplh vyměnila za jiný velmi dynamický sport, ve kterém patří mezi úplnou českou (nejsem si jist tou světovou) špičku a to sice lezení na rychlost (na stěně – pro zajímavost jiný bývalý šplhač v tomto sportu dosáhl úplných světových úspěchů a patřil mezi trenérskou skupinu našeho Olympionika Adama Ondry – Libor Hroza mladší – jeho osobní rekord je stále na pěkné úrovni, tak se podívejte sami do historických žebříčků). Její čas 7,33 s je daleko za jejím potenciálem, který nepochybuji, může být pod šest sekund. Ale ke stříbru gratulujeme. Bronzová Leona Romanová je pro mě novou tváří šplhu a nevím úplně, jestli čas 9,65 s je pro ní dostačující. Uvidíme na dalších závodech.

Ještě zmíním Sáru Gutmanovou, která lehce vyhořela a čas 13,25 s je skutečně zklamáním, protože tato závodnice má také potenciál mnohem níže (nebo výše).

Velká cena Jižní Moravy 2021

4,5 m – dorostenci

Poslední kategorií na 4,5 metrech jsou dorostenci.

Zde jsme si zvykli na souboje mezi Adamem Novotným a Ondrou Klíčem. Ten si na závody začal vozit povolený doping (chápejte partnerku) a zřejmě mu to sedí. Adam s přehledem a velmi vyrovnanými pokusy zvítězil s časem 2,83 s. Ondra nemohl najít takovou pohodu a rytmus jako na minulých závodech, ale čas na hranici 3 sekund – 3,12 s rozhodně nepatří mezi špatné, ale na Adama to nestačí. Bronz uzmul obří dorostenec Omar Dubec (ročník 2005) s časem 3,69 s a uzavřel závodníky pod 4 sekundy. Poslední řádky této kategorie věnuji dříve zmíněným borcům z Pražské Libně – Markovi Novotnému (čas 4,21 s) a Tomáši Ettelovi (čas 4,47 s).

Velká cena Jižní Moravy 2021

8 m – Muži a masters

Čidlo jako vždy bylo přesunuto o několik metrů výše a začala podívaná.

Vezmu to tentokrát trochu odzadu, tedy pouze závodníky pod deset sekund, abyste si všichni pěkně počkali na to, čeho jsme byli se spadnutými čelistmi svědky.

Jiří Effenberger, který se mnou kdysi bojoval o bronz na MČR v dorostu šplh trochu opustil a přestože jsme ho na závodech v Brně vídali, nebyl aktivním účastníkem. Tentokrát se nechal přemluvit (těžko říci, zda atraktivní slečnou, která nám předváděla vzdušnou akrobacii nebo jinými kamarády) a sedl v civilním oblečení pod lano. Když jsme na něj houkli, zda nemá něco v kapsách, vyndal z nich klíče. Takový pohodový přístup Jirka má. A výkon to bez tréninku nebyl vůbec špatný – 9,81 s bez trénování. Karel Janda se pomalu, ale velmi jistě blíží pomyslné rychlosti 1m/s a s časem 8,08 s už skutečně chybí jen pár mrknutí (nebo zhubnutí pár kg? nebo pohodová nálada před závodem – sám nevím). Za Karlem se umístil nový mistr akademických her pro rok 2021 na laně 8 m dlouhém – Filip Šmejkal. Ten na závod v Brně moc netrénoval a bylo to znát. Dynamika a pohoda tentokrát chyběla a s časem 7,57 s rozhodně (podle mě) být spokojen nemůže (když má osobní rekord z letoška pod 7 sekund). Natanael Měcháček na trénink vůbec neměl v posledních několika týdnech čas a s časem (tragickým) 7,35 s tedy mohl asi být spokojen (o to méně spokojen je s tím, že nemá ani jednu fotografii od organizátorů).

Velká cena Jižní Moravy 2021

Pojďme opustit lůzry nad sedm sekund a podívejme se na špičkové výkony.

Filip Řezníček je závodník od kterého osobně mám velká očekávání (viděl jsem ho šplhat na promo akci v Brně a to bylo něco). Tento vysoký a dlouhoruký závodník lezl na hranici osobního rekordu (přiznejme si, tedy i on to přiznal, že ten dohmat si nevěřil, ale píplo to) s časem 6,73 s. Rád bych zmínil Filipovo totální vyhoření ve třetím kole, kdy myslel zřejmě na fanynky nebo oběd a úplně zapomněl vystartovat a to jsem ještě neviděl.

Jdeme na medailové příčky. Tu celkem v průměrném výkonu (a bez tréninku) s bronzem bral Tomáš Pouček. Ten se také trochu pocitově hledá, ale hledá se s rychlými časy. Z Brna bral pro něj průměrný výkon 6,39 s. Prý ale začnou v Příbrami trénovat (to mi říkali ale i bratři Kotlani), tak jsem zvědav, co nám ještě letos kluci předvedou.

Velká cena Jižní Moravy 2021

To nejlepší si nechávám nakonec.

Máme tu rekordmana na 14 metrů a dominantního závodníka této sezóny, aspiranta na titul MČR, Martina Vacka. Tento závodník se zkrátka uhnízdil pod šesti sekundami (tam, kde jeho partnerka hnízdí lehce nad, Martin lehce pod). Na Martinovi jsme mohli vidět únavu a ohromné vypětí sil s každým šplhem. Však i jeho čas na hranici osobního rekordu nebyl špatný. Jenže to by tu neměl a nesměl být organizátor závodu. Bývalý dorostenecký rekordman a mnoho dalších superlativů – Matěj Cigl.

První kolo

Matěj sedl pod lano a pro nás nepochopitelně (s technickou chybou) za 5,79 s. To jsme si jako říkali “co to ***** je?”. Martin sedl pod lano a 5,76 s.

Druhé kolo

Martin sedá pod lano a letí, je unavený a opět úžasný čas 5,79 s, zatímco Matěj chybuje a nedolézá.

Třetí kolo

Matěj Cigl pod lanem, neuvěřitelné zrychlení. Úplný prohmat, kdy nechytá lano. Ale co, zmátoří se a dolézá v nepochopitelném čase 6,24 s (a ten prohmat skutečně byl takový, že téměř zastavil). To si ťukáme na čelo a vzpomínáme na Matěje a jeho MČR v dorostu, kdy nedolezl ani jeden pokus. Martin Vacek sedá, ale nevychází mu sáhy (za to měl pěkné zrychlení v první části lana) a čas pro něj tréninkový 6,64 s.

Poslední kolo

Matěj usedá, soustředí se. Jedno pípnutí, druhé a třetí a jede. Není to tak rychlý pokus, je vidět, že leze trochu na jistotu. Ale co, jistota v podání Matěje Cigla se zastavila na čase 5,63 s a 4. nejrychlejší člověk historie je na světě (před ním pouze Martin Trnka – 5,60, Martin Masár – 5,58 a Aleš Novák – 4,87 sekund). Jak řekl jeden kamarád, ten šplh vypadal, jako když ho někdo táhnul nahoru.
Martin Vacek má ale závody pod tlakem rád a tak usedá. Uvědomuje si, že 5,63 s je možná mimo jeho současné schopnosti, ale nehodlá se vzdát. Letí, ale opět nevyšly sáhy (znovu velmi rychlá spodní část lana) a čas 5,89 s.

Takové souboje byly totiž mezi nejlepšími dvěma závodníky sezóny Matějem Ciglem a Martinem Vackem. Postavami zcela odlišnými závodníky. Oběma děkujeme za podívanou a gratulujeme k úžasným výkonům.

Závodu se zúčastnil také, tak trochu osamělý, Peter Greguš, jež jako jediný spadal do kategorie Masters. Ten se nakonec zapsal do historie tohoto závodu pouze jediným časem, a to 11,67 s, jeho novým osobákem.

Velká cena Jižní Moravy 2021

Chcete-li vidět, jak to vypadalo okem fotografa, skočte na FB Šplh na laně Brno.

A na závěr je potřeba poděkovat sponzorům, kteří pomohli ke skvělému závodu a kvalitnímu zázemí: Sokol Brno I, OUR MOTION media, KC Babylon Brno, Jihomoravský Kraj, Domum Development, Grig, Vinařství Trpělka & Oulehla, Streamio.cz

Nat

Velká cena Jižní Moravy 2021 - plakát

Galerie fotografií