Tento závod konající se na dvou lanech se v minulých letech potýkal s technickými obtížemi a komplikacemi s jeho realizací. V roce 2021 při svém 21. ročníku vše fungovalo skvěle a na nově zrekonstruované konstrukci jsme mohli vidět několik úžasných výkonů na všech délkách lana.

4,5 m – dorostenci a žáci

Na 4,5m se nám představili dva zástupci kategorie Žáci, které mezi sebou dělilo pouhých 0,18 s a to Ryan Briki (ročník 2010!!!) s časem 12,61 a Arnold Ševčík (ročník 2015!!!). Nepamatuji tak mladé závodníky vyšplhat lano a tudíž obří respekt a klobouk dolů za jejich úžasné výkony.

Dorostenců se přijelo představit do Prahy osm. O vítězi se rozhodovalo mezi dominantním Adamem Novotným z Libně a talentovaným Ondřejem Klíčem z Brna. Adam s dalším časem pod 3 sekundy bral zlato a Ondra s novým osobním rekordem 3,09 stříbro. Bronz s těsným náskokem 0,07 s bral Dan Zeisek z Příbrami.

VC Modřanský Tarzan 2021

4,5 m – žákyně, dorostenky a ženy

Z něžné stránky našeho sportu to v Žákyních byl souboj mezi dvěma zástupkyněmi Sokola Dvůr Králové n. Labem. Anežka Holanová, ostřílená závodnice s přehledem v čase 7,60 s brala zlato a Kateřinu Schreiberovou nechala daleko za sebou na stříbrné příčce.

I ve vyšší kategorii žen/dorostenek byly pouze dvě uchazečky o medaile. Dominantní rekordmanka Veronika Szabóová šplh odsunula trochu na vedlejší kolej v přípravě na mistrovství světa ve streetworkout freestyle, na kterém ji držíme palce. Přesto její čas 5,17 s nelze brát za špatný. Druhá Jana Hurdálková si co závod zlepšuje své rekordy a na Tarzanovi jí chybělo skutečně pouze velmi málo pro zápis mezi závodnice, jejichž rekordy jsou pod hranicí 6 sekund. Výsledný čas 6,05 s značí, že bychom již brzy měli očekávat čas začínající pětkou. Takže gratulujeme k dalšímu rekordu.

VC Modřanský Tarzan 2021

8 m – Muži a masters

Hlavní mety jsou ovšem v našem sportu v osmi metrech. Dovolím si začít pár závodníky, kteří jsou pro tento závod důležití, ač jejich aktuální výkonnost nepatří mezi nejlepší.

Filip Tomáš je ředitelem závodu a funkcionářem našeho sportu. Pevně doufám, že nalezne čas na tréninky a chybějící motivaci a ve zbytku sezóny o něm uslyšíme s časy pod 9 sekund. Velmi překvapivě Tarzana vyšplhal s časem 9,75 s. Jan Trnka je smolařem sezóny 2021 (tedy prvních dvou závodů). Na Memoriál měl natrénováno na hranol a nevyšlo to. Pak se potýkal s nemocemi a lehkými zraněními a ejhle, Tarzan za 9,57 s. Ondřej Košťák je jediným závodníkem, kterého naleznete ve všech výsledkových listinách tohoto závodu. V posledních letech se však jeho rodičovské a pracovní povinnosti podepsaly na jeho aktuální formě a s časem 9,29 s mohl být asi spokojen.

VC Modřanský Tarzan 2021

Karel Janda je bývalý dorostenecký rekordman, ale v posledních letech jeho nejlepší forma jaksi hledá návrat k časům, na které jsme u něj byli zvyklí. Na Tarzanovi se podobně jako na Memoriálu trochu trápil a nejlepší čas 8,69 s rozhodně nepatří mezi ty lepší. Držím palce k naladění na další závody a časy pod 8 sekund. Jiří Kotlan se na Tarzanovi také trápil. Ono těch trápících se závodníků bylo vlastně hodně. Jeho nejlepší čas v hodnotě 8,60 s ze čtvrtého kola také není nic k radosti a jásání. Daniel Martinec jako jeden z organizátorů závod vůbec absolvovat nechtěl. Nakonec pod tlakem kamarádů nastoupil a nemalým překvapením vyšplhal v čase 8,48 s. Otázka, jak mu morálka vydrží v následujících důležitých měsících. Natanael Měcháček závod již tradičně moderuje a přestože měl natrénováno na čas pod 7 sekund, trápil se každým kolem a až v posledním kole se dostal pod 8 sekund. Jeho čas 7,93 s je skutečně tragický. Filip Šmejkal, miláček žen a dobrý kamarád si na Memoriálu zašplhal osobák pod sedm, ale Tarzan mu také vůbec nesedl. S téměř o sekundu horším časem bral šestou příčku v čase 7,83 s. To o Filipu Řezníčkovi ještě uslyšíme, dejte na mě. Ten si až v posledním kole zašplhal normálně a to za 6,82 s. Jeho osobní rekord je ovšem o pár setinek níže.

VC Modřanský Tarzan 2021

Patrik Valut, novopečený otec, se musel po dlouhé době smířit s tím, že na medaili nedosáhl. Jeho čas 6,63 s není vůbec zlý, ale to by nesměl dorazit jiný novopečený tatínek. O něm za chvíli.

Nebyl jím třetí Tomáš Pouček, který všem nečekaně na Memoriálu vyfoukl rybník pod 6 sekund. Na Tarzanovi to byl u něj již průměrný čas 6,36 s. Gratulujeme k další medaili.
Tím dříve zmíněným tatínkem je Štěpán Muchka. Ten přijel a velmi nečekaně zašplhal 6,34 s a bral stříbro. Jestli tedy otcovství vypadá tak, jak nám předvedli Štěpán s Patrikem, možná budu uvažovat nad vlastní rodinou. Zlato je již standardní záležitostí nejrychlejšího člověka na 14 m a to tedy Martina Vacka. Tomu vyšel jen jeden pokus, ale za to v hodnotě 6,09 s.
VC Modřanský Tarzan 2021

Tarzana se přijelo zúčastnit také trio z kategorie Masters. Moc soubojů jsme ovšem mezi těmito závodníky neviděli, protože každý si jede svou ligu. Dlouholetý závodník a veterán Lubomír Jokel nakonec stlačil čas pod 15s metu nejtěsnějším možným způsobem, a to v čase 14,99 s. Jako druhý v této zasloužilé kategorii se umístil Peter Greguš v novém osobním rekordu 11,88 s. Suverénní zlato bral Ludvík Cimburek hezkým časem 9,90 s.

VC Modřanský Tarzan 2021

Všem sponzorům děkujeme za to, že i v takto nelehké situaci bylo možné tento krásný závod pod otevřeným nebem uskutečnit a hlavně závodníkům, bez kterých by nebyl závod závodem. Dále děkujeme panu Luboši Tomanovi za poskytnutí fotografií, které pořídil během závodu.

Nat

VC Modřanský Tarzan 2021 - Plakát

Galerie fotografií Luboše Tomana