Velká Cena Šutr Liberec 2020

V sobotu 12. září jsme se sešli pod závodním lanem v příjemném prostředí horolezecké stěny Šutr Liberec na třetím ročníku zdejšího závodu. V celkem čtyřech kategoriích se nám představilo 30 závodníků a závodnic, kteří se postarali o pěkný a napínavý závod plný rekordů. Vše proběhlo bez komplikací k plné spokojenosti pořadatelů a zejména ke spokojenosti samotných závodníků.


4,5metrové ženy

Závod na krátkém laně zahájila kategorie žen. Šestou a sedmou pozici v kategorii si rozebraly závodnice Sokola Žižkov II Sára Gutmanová a Alexandra Remmer s časy 11,16s a 11,37s. Pátou pozici získala vyrovnanými pokusy v osobním rekordu Tereza Pavelcová ze Sokola České Budějovice s časem 8,89s. Nevděčnou čtvrtou pozici získala s drobným odstupem za medailovými pozicemi závodnice Sokolu Pardubice Ema Pospíšilová s časem 7,86s. Bronzovou příčku si v osobním rekordu zasloužila Kristýna Bartošová ze Sokola Praha Libeň v čase 7,70s. Mezi Libeňské závodnice se na stříbrnou pozici postavila Jana Hurdálková ze Sokola Dvůr Králové s časem 7,40s. Na stupínek nejvyšší opět z Libně a opět v osobním rekordu Markéta Kolářová s časem 6,62s.


Dorost na 4,5m laně

Následovala dorostenecká kategorie, které přinesla rychlý a vyrovnaný závod. Závodní pole uzavíral závodník Sokola Libeň Tomáš Ettel s časem 5,73s. Sedmou příčku jen těsně udržel s časem 5,69s Kryštof Vaner ze Sokola Příbram. Šestou pozici získal další příbramský závodník Filip Martinkovič s časem 5,22s. Páté místo opět jen s těsným dvou setinovým odstupem udržel Marek Novotný z Libeňského Sokola s časem 5,20s. Čtvrté místo obsadil opět závodník Příbrami Dan Zeisek s časem 4,22s. Na bronzové pozici se umístil v rámci tréninkové účasti Richard Kašpar ze Sokola České Budějovice v čase těsně nad čtyřmi vteřinami 4,03s. Následoval skok na 3,13s dalším příbramským závodníkem Tomášem Poučkem, který byl až do třetího kola průběžně vedoucím závodníkem.

Z nejvyššího stupínku ho sesadil až libeňský Adam Novotný, který po dvou neúspěšných kolech konečně ve třetím kole dohmátl v čase 3,05s, v kole posledním pak svou vedoucí pozici ještě utvrdil a odnesl si vítězství s časem 2,96s.


Mistři kategorie masters na 8 metrech

Následovalo přestavení časomíry pro hlavní kategorie na osmimetrovém laně. Do závodu se jako první vrhl Vlastimil Růžička z kategorie Masters, svým jediným platným, ale o to více ceněným pokusem v prvním kole, si zajistil bronzovou příčku s časem 22,73s. Stříbrnou pozici získal zástupce Sokola Pardubice Luboš Šikula s časem 14,23s. Zlato bral v tomto závodě, jako již několikrát, Lubomír Jokel ze ŠSK Palestra Praha s časem 13,10s.


To nejlepší na konec, aneb 8m kategorie mužů

Potom už následovala hlavní mužská kategorie. Ke své premiéře na osmi metrovém laně se pod lano usadil Adam Haufert reprezentující Lužické sedmistovky a s časem 14,96s si odnášel dvanáctou pozici. Následovali libeňští Daniel Novotný a Dan Unzeitig s časy 12,26 a 9,82s. Devítku si odnášel Matouš Kubíček ze Sokola Pardubice s časem 8,84s. Osmou pozici s časem rovných 8,0s obsadil zástupce Sokola Poděbrady Martin Szabó. Sedmou až pátou pozici si s časy 7,93s 7,65s a 7,48 rozebrali pánové Karel Janda, Jiří Kotlan a Filip Šmejkal. Nevděčnou čtvrtou bramborovou si s časem 6,98s odnášel Natanael Měcháček. Bronzovou pozici si uhlídal budějovický Martin Trnka s průměrným časem 6,79s. O nejlepší časy se stejně jako v Libčicích postarala dvojice Patrik Valut a Martin Vacek. Jeden ze závodníku se oproti minulému závodu trochu zhoršil, druhý naopak trochu zlepšil, pořadí ale zůstalo stejné. Druhou pozici získal časem 5,97s z prvního kola libeňský Patrik Valut. Na stupínek nejvyšší se potom postavil Martin Vacek ze Sokola Pardubice s vítězným časem 5,86s taktéž z prvního kola. Několikrát tak padl rekord závodu a při začátku podzimní části sezóny jsme viděli hodně rychlý a kvalitní závod.


Na závěr bych chtěl poděkovat všem partnerům, sponzorům a hlavně celému realizačnímu týmu za hladký průběh závodu. Závod byl podpořen firmou Regionální stavební s.r.o., časopisem Svět outdooru, Městským informačním centrem města Liberec a Horolezeckým centrem Šutr.

Jan Jarý

Kompletní fotogalerie | autor Lukáš Hubálek, @PhotoHubalek