Nuda v Brně

Že v Brně je nuda, alespoň dle aktivity organizátorů různých šplhačských akcí ze Sokola Brno 1, rozhodně není pravda! Po výtečné organizaci jarních závodů v OC Olympia a podzimních závodů při sportovním veletrhu SportLife, jsme tentokrát měli možnost vyrazit na hrad Špilberk, který je jednou z Brněnských dominant. A právě v krásném prostředí gotického hradu byla vystavena první zlatá olympijská medaile, kterou jak všichni správní fanoušci šplhu na laně ví, získal Bedřich Šupčík. No a jak jinak využít této unikátní příležitosti než uspořádat exhibici ve šplhu na laně?

Exhibice Špilberk 2019

Tak se tedy stalo, že se šest mužů, čtyři dorostenci a jedna žena potkali a ve třech kolech v netradičním prostoru soutěžila ve třech kolech na jednom laně. Lano nutno poznamenat nemělo obvyklých 8 metrů – ale kvůli prostorovému omezení „pouze“ 7,5. Což jak věřím, divákům a divačkám vlastně moc nevadilo.

Z těch zmíněných čtyřech dorostenců byl jednoznačně nejrychlejší Omar Dubec z organizátorské skupiny Sokolů Brno 1. Ten s hezkým časem 7,28 s své další bratry porazil o několik sekund. Druhý (z pohledu dorostenecké kategorie) skončil Ondřej Klíč s časem 8,51 s. Další dva dorostenci se na laně již trochu trápili, ale ti se nemají za co stydět. Jsou to mladíci s kariérou ještě před sebou, a tak tedy Jakubu Halíkovi a Pavlu Vrbasovi budu držet palce zejména na jejich obvyklé distanci 4,5 metru.

Exhibice Špilberk 2019

Ona zmíněná příchozí žena byla Veronika Szabóová. O té jsme již napsali mnoho a mnoho pochvalných textů a ani dnes tomu nemůže být jinak. Verča se pomalu dostala z táhlého zranění a zlehka začíná trénovat na blížící se MČR. O to větší úspěch je to, že ve všech třech pokusech šplhala celkem vyrovnané pokusy, kdy nejrychlejší z nich měl hodnotu 11,12 sekund. Verče přejeme zejména bezbolestné tréninky také na její obvyklé délce lana.

Exhibice Špilberk 2019

Mezi muži bylo celkem jasno. Než se dostanu k nejrychlejším, rád bych zmínil jednoho, a to Pavla Macháně. Právě on byl tváří této exhibice a jak jsem se ze zákulisních informací dozvěděl, je to právě jeho zásluha, a tak, než se o něm později zmíním, bych mu rád poděkoval – DĚKUJEME!

Exhibice Špilberk 2019

Ne úplně blízko to do Brna měl Příbramský sokol Pavel Čambala. Nejstarší závodník v poli se s lanem popasoval vyrovnanými pokusy, kdy nejrychlejší měl hodnotu 8,89 sekundy. Adam Kovál, který nás celou akcí provázel, a tudíž na výkon neměl tolik soustředění lano vyšplhal za 7,70 s. Nutno poznamenat, že jeho pokusy byly také velmi vyrovnané. Čtvrtou příčku bral jediný zástupce mimo sokolskou organizaci Natanael Měcháček. Ten se s nejlepším časem 6,69 s musel poklonit svému dobrému kamarádovi ze Sokola Vršovice. Třetímu Filipu Šmejkalovi, který ač na nezávodní délce vyšplhal asi nejrychleji, co jsme ho kdy mohli vidět. Jeho čas 6,50 s naznačuje, že by Filip mohl brzy i v závodě zašplhat pod magických sedm sekund. Velmi mu v tom držíme palce.

Již jeho jméno padlo. Pavel Macháň, tvář této akce, osoba, která si na poslední brněnské velké ceně zašplhala osobní rekord. Právě Pavel bral druhou příčku s krásným pokusem v časem 6,31 s. Konkrétně u Pavla můžeme být velmi zvědavi, jak vyladí formu do Prahy na MČR. Věřím, že podobný čas u něj právě na MČR budeme moci zaznamenat.

Jedno jméno bylo kdy poraženo pouze na 30m laně letos v Holandsku. Aleš Novák je legendou, historicky neporaženým závodníkem na 8 metrech a zároveň rekordmanem téměř všech kategorií. Zajímavé, že na 8 metrech umí šplhat pod 5,5 sekundy, na laně o pár desítek centimetrů kratším, mu pokusy tolik „netahaly“, ale jednoznačně všem dalším závodníkům uletěl. Jeho čas pro něj sice není nějak zvláštním, ale co by za něj jakýkoliv další závodník dal – 5,54 s. Otázkou zůstává, zda se Aleš ukáže na nějaké velké ceně, aby se mohl nominovat na MČR.

 

To jsou nejlepší výkony všech závodníků. Co je ovšem nutno poznamenat, exhibice se nemohla konat bez pomoci Sokolu Brno 1, Muzea města Brna a následných sponzorů – vinařství Regina Coeli (které dodalo vína všem zletilým závodníkům a tudíž věřím, že se stal oblíbeným sponzorem), kávovary Jura (které zase mě umožnily nabrat energii po cestě z Prahy, a tak jim konkrétně patří mé osobní díky) a pomoc města Brna. Budeme se těšit na další akci z rukou Brněnských Sokolů.

Nat

Exhibice Špilberk 2019 – výsledky

Exhibice Špilberk 2019

V rámci celé akce na Špilberku byla k vidění i historicky první zlatá medaile olympijských her naší Vlasti – tedy za šplh na laně od Bedřicha Šupčíka z Paříže roku ’24 – kterou zapůjčilo Národní muzeum v Praze. Bedřich zvítězil časem 7,2 s, což by se konkrétně v této akci řadilo tak nějak na chvost – tedy na páté místo ze sedmi. Až tak kvalitní je dnešní šplh na laně.

Exhibice Špilberk 2019 - Bedřich Šupčík - zlatá medaile OH Paříž 1924

Exhibice Špilberk 2019 – Bedřich Šupčík – zlatá medaile OH Paříž 1924