Vyloženě athénské počasí nás čekalo v rámci oslav athénského šplhu na 14 metrů dlouhém laně. A nejen počasí bylo hlavním aktérem přehlídky krás. Závodníci jako vystřiženi z filmu, například 300: Bitva u Thermopyl, bojovali s přetížením zemské gravitace neméně statečně. Jak tento boj proběhl a kdo byl vítězem, nám sepsali sami organizátoři bitvy u Nového Města nad Metují… pardon, závodu ;-).

Nové Město nad Metují (14 metrů) 2019

Velká cena Nového Města nad Metují v athénském šplhu

V sobotu 29. června 2019 se za jasného horkého počasí konal na Husově náměstí v Novém Městě nad Metují již XV. ročník výjimečných závodů ve šplhu na 14 m dlouhém laně „Velká cena Nového Města nad Metují v athénském šplhu“. Záštitu nad tímto závodem pořádaným Tělocvičnou jednotou Sokol Nové Město nad Metují převzalo již tradičně město Nové Město nad Metují.

Zvláštní přání k úspěšnému průběhu závodů a hodně sil všem závodníkům z Hradce Králové na dálku zaslal Bedřich Lovák, jenž závod před lety inicioval a zakládal.

Letošní ročník byl díky iniciativě činovníků a organizátorů závodů v Praze a Příbrami něčím výjimečný – poprvé v historii byly časy zaznamenávány elektronickou časomírou!

Dívky a chlapci na 3m laně

V první části programu diváci viděli závody šesti dívek a dvou chlapců na třímetrovém laně. V chlapcích zvítězil Matěj Holan z klubu T.J. Sokol Dvůr Králové nad Labem s časem 6,97 s před Jakubem Schreiberem ze stejného oddílu.

V dívkách si vítězství odnesla Anežka Holanová z T.J. Sokol Dvůr Králové nad Labem s časem 5,54 s, která tímto porazila všechny své klubové kolegyně. Na druhém místě se s minimálním časovým odstupem umístila Tereza Doležalová z T.J. Sokol Náchod.

4,5m meta a dorostenci, dorostenky a ženy

Kategorii dorostenců naplnili tři závodníci, mezi dorostenky a ženy se zapsaly čtyři závodnice. Na laně dlouhém čtyři a půl metru vyhrál s přehledem Antonín Mostecký z klubu T.J. Sokol Dvůr Králové nad Labem s časem 5,84 s před Matějem Holanem a Jakubem Schreiberem ze stejného oddílu, kteří však ročníkem narození spadají do nižší kategorie a mají ještě čas nabírat zkušenosti. Za ženy se nejlépe umístila Veronika Szabóová z TJ. Sokola Poděbrady s časem 5,63 s. Následovala ji Anna Hurdálková z TJ. Sokol Náchod s pěkným časem 8,64 s a Anežka Holanová, která si účast vystřihla i nad rámec své kategorie.

4,5m veřejnost

Závodu pro veřejnost na čtyři a půl metru dlouhém laně se zúčastnilo 7 závodníků v pestrém zastoupení organizací i věkových kategorií. Zvítězil Josef Vrábel z klubu ASPV Nové Město nad Metují pěkným výkonem s časem 4,74 s následován Filipem Kondášem závodícím za Hasiče Náchod s časem 5,05 s. Stupně vítězů doplňoval Štefan Bartók z Náchoda s časem 6,45 s.
Na dalších místech skončil mladší člen rodiny Kubečkových Ladislav, za ním následoval Jaroslav Láska, jenž si úspěšně splnil vytčenou hranici 10 s a Pavel Dvořák s Alešem Balcarem, kteří zároveň zvládali podpořit organizaci závodu.

Athénský šplh na 14 metrů

Následně bylo vše přeskupeno na očekávanou kategorii 14 m. Přihlásilo se do ní čtrnáct závodníků, přičemž devět borců tuto extrémní výšku vyšplhalo. Z vítězství se radoval několikanásobný vítěz Štěpán Muchka z T.J. Sokol Mladá Boleslav, který jistým a vyrovnaným výkonem vyhrál v čase 15,29 s. Na druhém místě skončil Patrik Valut z klubu TJ. Sokol Praha-Libeň v čase 16,03 s, který druhým svižným výkonem předběhl Martina Vacka, jehož druhý výkon 16,65 s zaznamenal též zlepšení, nikoliv však takové, aby dramaticky ohrozilo Patrika.

Na pěkném čtvrtém místě se umístil Petr Geiger s časem 19,26 s, který vážil cestu z Prahy. Oproti tomu se na pátém místě umístil domácí závodník Martin Matěj, který si po roční pauze vystřihl závod s pěkným časem 20,23 s. Na dalším místě skončil Karel Janda, kterému při druhém pokusu pěkně zatrnulo, když Filip Šmejkal druhým pokusem téměř vyrovnal jeho čas. Za zmínku určitě stojí Ladislav Kubeček – stálice závodů, který se díky ročníku narození může dvojnásobně radovat ze svých výkonů, které jsou navíc řadu ročníků zpět časově neuvěřitelně stálé. Skupinu úspěšných lezců uzavírá Natanael Měcháček z ŠSK Palestra Praha, který si výhled na náměstí zasloužil soustředěným vydřeným pokusem. Další závodníci, kteří nevylezli, zaslouží též obdiv, protože odvážit se pokořit výšku 14 m je obdivuhodná záležitost.

Exhibičních 20 metrů

Aby závodníci neměli pocit, že ze sebe nevydali vše, byl uspořádán exhibiční závod na laně dlouhém 20 m. Zúčastnilo se ho prvních 7 závodníků hlavní kategorie. Jediným úspěšným závodníkem byl Štěpán Muchka, který v čase 34,54 s tuto extrémní výšku vyšplhal. Ostatních šest závodníků si alespoň prohlédlo náměstí z vlaštovčího pohledu z výšky dle svého výkonu. Nejblíže k cílové metě měl Patrik Valut, kterému chyběl necelý jeden metr.

Doprovodný program a poděkování

Program závodů obohatilo vystoupení taneční skupiny Shine and Shadows z DDM Nové Město nad Metují se skladbou Slepičky.

Díky všem závodníkům, kteří dorazili, naplnili všechny kategorie a vytvořili nádhernému náměstí nezapomenutelnou sportovní atmosféru. Zároveň velký dík do Příbrami za zapůjčení časomíry a do Prahy za zprostředkování.
Velký dík patří všem, kteří se podíleli na organizování závodu a odvedli v parném počasí skvělou práci.
Tento unikátní závod by se nemohl konat bez podpory dalších partnerů a sponzorů, kterým všem děkujeme. Akce se uskutečnila za finanční podpory Královéhradeckého kraje.

Za organizátory závodu Jan Král a Martin Mach.

Kompletní galerie závodu