XXIII. ročníku Šplhu schodištěm konaného 9.3.2019 v T.J. Sokol Pražský

Letošního komentáře tohoto dlouhověkého klání se ujal ředitel závodu Jiří Poes, a to tak trochu statisticky. I když se říká, že “statistika nuda je”, v tomto případě se jedná o zajímavé porovnání, které v ostatních závodech nemají obdoby.

Zúčastnilo se 24 mužů, 14 dorostenců a 8 žen (celkem 46 závodníků) ze 14 sportovních jednot či klubů a 2 nezařazení závodníci. T.J. Sokol Praha Libeň 10 závodníků, ŠSK Palestra Praha 7 závodníků, T.J. Sokol Žižkov II 6 závodníků a T.J. Sokol Dejvice a T.J. Sokol Příbram shodně po 5 závodnících.

Po několika minulých ročnících, kdy technika fungovala 100% a zajistila hladký průběh závodu, letos „konečně“ ukázala, že to tak nemusí být vždy. Hned při startu první závodnice se zjistila porucha cívky. Avšak díky profesionální elektrotechnické zdatnosti některých závodníků, kteří se ujali opravy, se podařilo dohmatové zařízení oživit. Díky šikovnosti těchto závodníků pak závod již pokračoval bez technických problémů časomíry. Pouze vypadlo ozvučení závodu, a tak rozhodčí u lana Pavel Niezgodzký vše skvěle odhlásil ústně. Také díky.

Překonáno bylo 5 mužských osobních rekordů v závodě Šplhu schodištěm v kategorii muži (Patrik Valut, Natanael Měcháček, Jan Trnka (ten překonal i svůj osobní rekord), Ondřej Fojtík a Tomáš Stejskal (ŠSK Palestra)). V závodě žen překonala svůj rekord ve Schodišti Marcela Říhová z ŠSK Palestra Praha, která startovala v našem závodě naposledy v roce 2015 ještě pod dívčím jménem Moláčková. Mezitím se stihla vdát a stát se maminkou. Gratulujeme.

Vítězem v kategorii muži se stal podruhé za sebou Patrik Valut startující za T.J. Sokol Praha Libeň časem 6,11 s. Tímto časem se dělí Patrik s Tomášem Filipem (ŠSK Palestra) o 6 – 7 místo v historickém žebříčku ŠS. Druhý byl jeho bratr Marek Valut (T.J. Sokol Praha Libeň), který z dorostenecké kategorie (vloni vítěz) letos vstoupil do kategorie mužů časem 6,48 s a třetí místo vybojoval Natanael Měcháček z ŠSK Palestra Praha časem 6,81 s.

V celkovém pořadí Šplhu schodištěm se svým letošním výkonem posunuli dopředu tito závodníci:

Natanael Měcháček o 9 míst, Jan Trnka (ŠSK Palestra) o 38 míst a nejvíce si polepšil Ondřej Fojtík (T.J. Sokol Libeň) o 59 míst. Zbylí 2 závodníci, kteří si zalezli osobák, zůstali v celkovém pořadí na stejném místě.

Prvních 5 mužů překonalo čas Bedřicha Šupčíka 7,20 s. Průměrný čas v kategorii muži 8 m byl 9,59 s, což je sedmý nejrychlejší průměrný čas ve schodišti. Pokud by se do průměrného času nezapočetl čas obdivuhodného 66letého Vlastimila Růžičky (25,58 s) (T.J. Sokol České Budějovice), jednalo by se průměrem 8,86 s o druhý nejrychlejší závod v historii schodiště.

Vlasta Růžička je třetím nejstarším závodníkem ve Schodišti. Absolutně nejstarším je Luboš Kopecký, který lano vyšplhal ještě ve svých 76 letech. Druhým je zakladatel Schodiště Bedřich Lovák, který šplhal ve svých 71 letech.

Na start letošního závodu se postavilo i 5 mužů v kategorii senior (nad 40 let) a to Pavel Coufal, Petr Kulovaný, Pavel Čambala, Vladimír Matouš a Jiří Horký. Jediným závodníkem v kategorii masters byl Vlastimil Růžička. Tyto 2 kategorie Sokol Pražský však nevyhlašuje samostatně jako závodní.

Závod dorostenců na 4,5 m vyhrál Pouček Tomáš z T.J. Sokol Příbram časem 3,60 s. Tomáš je nováček ve schodišti a platí pro něj heslo přišel, viděl a zvítězil. Druhý byl Novotný Adam z T.J. Sokol Libeň časem 3,83 s a třetí místo vybojoval Kubíček Matouš z ŠSK Česká Třebová časem 4,04 s. Adam i Matouš se již vloni účastnili našeho závodu.

Závod žen a dorostenek na 4,5 m vyhrála současná nejlepší závodnice a úřadující mistryně ČR Veronika Szabóová z T.J. Sokol Poděbrady časem 5,26 s. Druhé místo vybojovala Marcela Říhová ze ŠSK Palestra Praha časem 6,90 s. Třetí místo obsadila Sára Kleckerová z T.J. Sokol Žižkov časem 8,12 s.

O probíhající generační výměně svědčí i 8 nových závodníků v kategorii muži a 6 v kategorii ženy a dorostenky. O to je obdivuhodnější, že někteří závodníci se k nám pravidelně vracejí a závodí. V letošním startovním poli má nejvíce startů Václav Kotlan (T.J. Sokol Příbram) a to 17. Je o pouhé 1 místo za Michalem Fejglem (ŠSK Palestra), který je závodníkem s absolutně nejvyšším počtem startů.  S počtem 14 startů ve Schodišti jsou to dále Jiří Kotlan (T.J. Sokol Příbram) a Marek Pustaj (ŠSK Palestra). U dorostenců počet nových závodníků není statisticky evidován.

Všem závodníkům děkujeme za účast a přejeme jim další úspěchy nejen na sportovním poli.

Jiří Poes