Po vydařeném prosincovém Mistrovství ČR 2018 byla v kalendáři sice krátká, ale pravidelná zimní přestávka. Tu si několik závodníku zkrátilo výletem do Holandska na „otevřené mistrovství světa“, kde se pořádal závod na 5/8/30 m. Početná česká výprava zde vysbírala téměř všechny přední příčky. Domácí sezóna začala následně 16. února na tradičním zahájení závodního kolotoče ve sportovní hale Varnsdorf. Letošní 19. ročník dopadl na jedničku, z pohledu pořadatele na jedničku s hvězdičkou. Závod proběhl bez technických komplikací, bez jediného zranění a skoro dle plánovaného časového harmonogramu, ale co je nejdůležitější, byl bohatě obsazen závodníky všech kategorií a několika nováčky.

4,5m lano – dorostenci, dorostenky a ženy

Po krátkém úvodu byl zahájen závod kategorií dorostenci na 4,5 m. Zde si celkem spravedlivě rozebrali jednotlivé příčky tři závodníci. Třetí pozici obsadil jediný odvážný člen organizačního týmu, a to domácí Adam Haufert s časem 10,07 s, kterého dosáhl hned v prvním pokusu. Druhé místo si celkem s přehledem pohlídal Filip Martinkovič ze Sokola Příbram. Se svými vyrovnanými pokusy okolo 7 s nakonec dohmátl nejlépe v čase 6,98 s. O vítězi dorostenecké kategorie nebylo pochyb hned od prvních pokusů. První místo suverénně obsadil Jan Kožuškanič z Gymnázia Rumburk s časem 4,79 s. Takže co medailové umístění, to o třídu lepší čas. Mezi prvním a třetím místem byl rozdíl přes 5 s. Pro porovnání v mužské kategorii je na medailových pozicích rozdíl pouhé 0,03 s, ale k tomu se hned dostaneme.

VC Memoriál Karla Hofmana 2019

Souběžně s dorostenci probíhal i závod kategorie žen. Letos jsme mohli oslavit malý historický úspěch. Tolik holek, dokonce více než dorostenců, ještě ve Varnsdorfu nezávodilo. S trochou nadsázky by se dalo říci, že přijela Verča a pak probíhal závod od druhého místa dál. Protože druhé až čtvrté místo se naskládali téměř do sekundového rozmezí a i když se holky o pozice moc nepřetahovaly, byl to pěkný vyrovnaný závod.

Nevděčnou bramborovou pozici obsadila Jana Hurdálková ze Sokola Dvůr Králové s časem 10,41 s. Medailovou pozici si udržela a třetí místo tak obsadila Vendula Ryšavá z AC Česká Lípa v čase 10,09 s. Její netradiční technika nohou sounož ukazuje jisté rezervy v časech pouze zjednodušením techniky. Stříbrnou pozici si pohlídala Sára Kleckerová ze Sokola Žižkov II a s časy pod 10 s i bez problému uhájila. Nakonec s vítězným časem 9,35 s. Pak následoval čtyřsekundový odstup a první místo ve svém samostatném závodě s přehledem obsadila Veronika Szabóová v horším standardu 5,52 s.

3 pozice stupně vítězů hlavní kategorie a 3 setiny rozdílu – 8 m

Po svižném závodě na krátkém laně následovalo přestavení časomíry do výšky 8 m na hlavní mužskou kategorii. Zde se představilo 18 závodníků, z čehož byly 2 Senioři.

Závodníci zadních pozic

Výsledkovou listinu uzavřel s časem 13,18 s Michal Suchý ze Sokola Mladá Boleslav. O jedenáct setin lepší sedmnáctou pozici vybojoval Michal Vopelka ze Sokola Vršovice v čase 13,07 s. Následoval příbramský Pavel Čambala, druhý mezi seniory, šestnáctý celkově s vyrovnanými časy téměř ve všech kolech, nakonec nejlépe vyšplhal za 12,80 s. O příčku lépe se umístil Jan Pivoňka z Gymnázia Rumburk s drobnými technickými chybami s časem 12,44 s. Jeho tréninkový kolega s přehledem vyhrál dorosteneckou kategorii, doufáme, že kluci trochu poladí techniku a uvidíme je pak i na dalších závodech a v mnohem lepších časech. Čtrnáctou pozici od začátku až do konce závodu držel Ondřej Fojtík ze Sokola Libeň s časem 11,75 s. Poslední čas, který se zastavil nad hodnotou deseti vteřin, zašplhal v pěkných vyrovnaných pokusech Jiří Horký z Palestry. Celková třináctka a první mezi seniory s časem 10,47 s.

VC Memoriál Karla Hofmana 2019

Časy s jednocifernou vteřinovkou

Svou premiéru v mužské kategorii v čase 9,81 s absolvoval na dvanáctce Dan Unzeitig ze Sokola Libeň, loňský dorostenecký vicemistr. S lanem se popral statečně a své pokusy naskládal do rozmezí necelých tří desetin. Na jedenáctém místě si svou úplně první premiéru pod závodním lanem odbyl Jan Karko z Horolezeckého oddílu Mimoň. Silově velmi dobře vybavený závodník, který pokud dopracuje techniku, může útočit na mnohem lepší časy. Ještě bych rád podotknul, že po absolvování svého prvního závodu ve šplhu, si zničený po závodě zaběl hned druhý osobní rekord na 3 km při závodě v Jablonci, kde obsadil čtvrté místo.

VC Memoriál Karla Hofmana 2019

TOP10

Konečně se dostáváme do první desítky. Tu uzavírá ostřílený závodník Jirka Kotlan ze Sokola Příbram s časem lehce podprůměrným – 8,30 s. O lepší čas se přetahoval s bratrem, nakonec z toho vyšel lépe Václav Kotlan s výsledným časem 8,13 s. Do bratrského souboje vrazil klín pouze Vratislav Vorel, který se mezi ně zařadil s časem 8,26 s na devátou pozici.

Následují již časy pod 8 s. Jako první tuto hranici překonal na sedmém místě Filip Šmejkal ze Sokola Vršovice ve vyrovnaných pokusech – 7,90 s. Karel Janda ze Sokola Libčice skončil o 22 setin lépe, a to za 7,68 s. Pátou pozici stále nad hranicí sedmi vteřin obsadil Natanael Měcháček z Palestry ve svém běžném závodním standardu vyrovnanými pokusy s hodnotou nejlepšího 7,41 s. Škoda jen jeho posledního pokusu, kdy těsně nevyšel ukázkový dohmat. Nyní už se posouváme pod hodnotu sedmi vteřin. Tu jako první prolomil na nevděčné bramborové pozici Marek Valut. Loňský dorostenecký mistr se ale i tak do mužské kategorie zapsal velmi slušně. Časomíra se mu zastavila na hodnotě 6,76 s. Je jen otázkou velmi krátkého času, kdy se bratři Valutové budou prát o vítězství. Tedy už ne každý ve své kategorii, ale mezi sebou.

VC Memoriál Karla Hofmana 2019

Trojice nejlepších vyrovnaných

Poslední medailová trojice závod gradovala až téměř do posledního pokusu. Na úvodní závod sezóny to byla hodně pěkná a napínavá podívaná s velice kvalitními časy. Bronz bral Štěpán Muchka ze Sokola Mladá Boleslav časem 6,41 s, kterého dosáhl rovnou dvakrát po sobě ve třetím i čtvrtém kole. Stříbro dokázal vybojovat Martin Vacek ze Sokola Libčice o pouhé dvě setiny před Štěpánem s časem 6,39 s. O pouhou jednu setinku náskoku udržel Patrik Valut prvenství a s časem 6,38 s si tak mohl odnést zlatou medaili. Na úvodní závod sezóny se finále vydařilo opravdu povedeně.

Masters – kategorie cti

Nakonec si nechávám ten největší úspěch ze všech, a to kategorii Masters nad padesát let. V té tedy nastoupil pouze Vlastimil Růžička ze Sokola České Budějovice, ale to vůbec neshazuje jeho výkon. Vlastík po objetí mnoha závodů konečně pokořil vytouženou osmimetrovou závodní metu, a to hned dvojím překonáním osobního rekordu. Jeho aktuální podoba má hodnotu 23,98 s. Mohl tak vystoupat na stupínek nejvyšší a užít si hlavně to své vítězí nad sebou samým.

VC Memoriál Karla Hofmana 2019

Varnsdorf 2019 aka Memoriál Karla Hofmana

Na závěr bych chtěl poděkovat všem závodníkům za ukázkový start sezóny, organizačnímu týmu za pomoc a v neposlední řadě také našim sponzorům a partnerům bez kterých by se to neobešlo. Jmenovitě se jedná o Matymoves – dřevěné deskové hry, Varnsdorfské uzeniny, 2P kulichy, Město Varnsdorf, WC servis, JKsped, Woodslack festival, Uhelný muž a SvětŠplhu.cz.

Honza Jarý

VC Memoriál Karla Hofmana 2019

 

Kompletní fotogalerie (autor všech fotek ve článku Lukáš Hubálek)

Plakát závodu

VC Memoriál Karla Hofmana 2019 – plakát