Jediný závod, který si nelze představit bez jištění, je na laně dlouhém neuvěřitelných 14 metrů. Na takovou délku je potřeba přistavit jeřáb, na něj pověsit speciální jistící konstrukci a vůbec je to organizačně maličko náročnější než většina závodů během roku (tedy co do konstrukce a jištění). Dále je potřeba zajistit hezké počasí, protože ve 14 m to už skutečně může i foukat. No a když už to vše máte, nic nebrání tomu, pozvat závodníky do Nového Města nad Metují, kde se takový závod koná již 14 let.

3m jeřáb

A letos se to vše hezky sešlo, navíc pěkně na náměstí, a ještě s rekordní účastí ve všech kategoriích. Díky organizátorům a jejich píli a snaze o zajištění různorodosti jsme nejdříve mohli vidět jeřáb, držící lano dlouhé pouhé a zcela nestandardní tři metry. Tato kategorie nabídla neuvěřitelné množství 25 chlapců a dívek z celé republiky. Nejrychlejší dívkou byla Viktoria Kleisner z Pražského Žižkova a nejrychlejší chlapec Antonín Mostecký. Nutno poznamenat, že Viktoria by i mezi chlapci skončila na bedně, což je rozhodně obdivuhodný výkon!

Ženy a dorostenci – 4,5m lano

Rameno jeřábu plynule povyjelo o kousek výše a lano mělo již standardní délku 4,5 m. Tato kategorie obsahovala závod dorostu a žen, a navíc i příchozích závodníků. Není žádným překvapením, že legendární závodnice Veronika Szabóová zvítězila ve své kategorii o více jak dvě sekundy, ale zarážející je, že by zlato brala ve všech vypsaných kategoriích na této distanci. Dorostenecký vítěz Adam Ried z líhně budoucích šplhačských šampionů by na Verču pouze těsně nestačil a příchozí vítěz kategorie Veřejnost 4,5 m by také o malý zlomek na Verču nedosáhl. Inu, legendy jsou legendy.

Výsledky závodu v Novém Městě nad Metují (14 m)

14m lano – šplh až do oblak

To hlavní se mělo odehrávat zhruba o 10 metrů výše. Ano, nad výškou většiny střech na náměstí, ve výšce, kde už není hukot fanoušků tak zřetelný a lze potkat prolétající ptáky. Při absenci Aleše Nováka, Štěpána Muchky nebo Martina Matěje (kterého jsme ovšem na náměstí vidět mohli) nebylo pochyb o tom, že zlato uzme Patrik Valut. Ten s časem 16,7 s nakonec zvítězil, ale měl to celkem těsné, protože dorostenecký šampion roku 2017 Martin Vacek se vyhecoval k výbornému času 17,15 s. O třetí příčku se bojovalo mezi Martinem Trnkou a Janem Králem (který jako jeden z mála lidí byl historicky schopen vyšplhat i 20 m dlouhé lano). Martin nakonec nadělil Honzovi celou sekundu. A o bramborovou medaili se ještě ucházel jiný skvělý závodník, a to Tomáš Kohoušek. Ten nakonec s časem 19,2 s bral až pátou příčku. Závod vůbec končil celkem překvapivě. Martin Szabó útočil na 20s hranici a s časem 20,2 s mu mnoho nechybělo. Těsně za ním skončil Marek Pustaj s časem 20,25 s. O sekundu skončil jiný Marek a to sice Valut. Dorostenecký lídr letošního roku 21,25 s a porazil objev roku 2018 z Brna – Jakuba Nantla. Toho zase téměř porazil Patrik Benáček, který se tuto sezónu hledá a na 8 m trápí. Adam Kovál (taktéž z Brna) porazil ostříleného Natanaela Měcháčka o celý parník s časem 23,95 s. To Natanaelovi v 10 m došel kyslíkový dluh a s časem 26,5 s se doslova dotrápil. Ladislav Kubeček, nejstarší závodník tohoto ročníku, jen těsně skončil za Natem (který by mohl být jeho syn) a bohužel skončil poslední. Nicméně útěchou budiž mu červená lucernička jako cena útěchy od mentora šplhu Bedřicha Lováka. Rád bych zmínil ještě dva závodníky, kteří ač se nedoškrábali do finální výšky, závodu se s odvahou zúčastnili. Ondřej Nantl a Štefan Bartók. Jen lze spekulovat, kdo se dostal do jaké výšky.

Všem účastníkům na 14 m bych rád vzdal hold a obdiv. Nejedná se o nic jednoduchého, jak mohou potvrdit všichni účastníci 14. ročníku tohoto závodu.

Užívejte léta, v srpnu hurá do Libčic nad Vltavou. Nazdar.

Nat

  • Komentář závodu z produkce ZvicinaTV