Je tu podzim, tedy alespoň podle počasí, které panuje za okny vyhřátých kanceláří a učeben. Touto dobou čtenáři bývají zvyklí na report z VC Písecký šplhavec, ale letos je vše trochu jinak. Pravidelný jarní/letní závod v OC Olympia u dálnice na Bratislavu v Brně, se musel přesunout právě na toto období, ale to nevzalo z jeho kvality nic.

Jak bývá na závodech v Brně zvykem, vysoká účast je zejména v kategoriích na 4,5 m (tedy dorost/žáci a ženy). Ani ročník 2017 tomu není výjimkou. Počet závodníků na 4,5 m zhruba 3x převyšuje kategorii hlavní, a to muže a seniory.

4,5m kategorie – ženy, dorostenky, dorostenci a zbylá drobotina

K nevíře přitom je, kde v Brně berou takové množství mladých závodníků a kde se potom ztratí na MČR. V kategoriích dorostenců a žáků jsme mohli dohromady vidět 26!!! závodníků v ročnících 2007-1999. Jestli na závodech bylo něco šokujícího, tak právě výkon nejmladšího šplhače a šplhačky, kteří, přestože to trvalo nějakou dobu, lano přeci jen vyšplhali a zaslouží si tak obří respekt. Jmenovitě Josef Fencl (ročník 2007) a Anna Cibulková (ročník dokonce 2008).

Vítězem, přestože kategorie u chlapců byly dvě, je jen jeden. Dorostenecký rekordman, který se pravidelně účastní zejména závodů na Moravě – Matěj Cigl, který všechny své pokusy riskuje dlouhým dohmatem a ne všechny mu vyjdou. Právě i tento závod riskoval a ze 4 pokusů mu pouze 2 vyšly. I to ovšem stačilo na časy 3,21 s a 3,20 s a oba dva ho při absenci současné dorostenecké špičky katapultovaly na první místo nominačního žebříčku. Druhý Adam Polinec ze Sokola Libčice sice za již teď legendárním Matějem zaostával přesně o 0,5 s, ale tento čas by mohl předznamenávat, že máme nové želízko v ohni při boji o medaile. Do MČR je přeci jen času ještě dost a nebude-li se Adam odrážet rukou od země, mohli bychom být svědky zajímavých soubojů. Třetí a zároveň poslední závodník pod hranicí 4 sekund byl Filip Kotek, opět závodník ze Sokola Brno 1, s nejlepším časem 3,97 s.

ženy a dívky

Kategorie žen (dívek) byla také nestandardně obsazena vysokým počtem pěti závodnic. Již zmíněná mladičká Anna Cibulková má dost možná sestru Terezu Cibulkovou, která tuto kategorii opanovala a právě Tereza s velmi pěkným a nadějným časem 6,14 s zvítězila. Nutno podotknout, že Tereza je ročník 2003 a pokud u šplhu zůstane, mohli bychom vidět krásné časy i v této kategorii. Druhá Veronika Esterková již s časem 11,50 s s lanem trochu zápasila a stejně tak i třetí Aneta Pechová s časem 12,89 s. V této kategorii není ani tak důležité, jak rychlé závodnice jsou, ale z mého pohledu zejména to, že vůbec jsou a závodů se účastní a tato kategorie nevymírá. Za to dík zejména do Sokolu Brno 1 a TJ Pustiměř.

Osmimetrová hlavní kategorie – překvapivě nepřekvapivé první místo

Jak jste si mohli povšimnou, nadpis hlásá návrat legendy. Ano, nejedná se o nikoho jiného než o rekordmana na všech distancích, všech závodech a zkrátka všeho, co je možné – Aleše Nováka. Ten se na závodech ukázal spolu se svým kamarádem Martinem Kubánkem. Od Aleše se čekal suverénní výkon a jeho standardní vyšplhání pokusu na jistotu a zbytek závodu vynechat. Po prvním kole, kdy dvakrát po sobě prohmátl, si v kole druhém s časem 6,20 s zajistil suverénní vedení. Škoda, že Aleš se nesnažil divákům (ať už závodníkům nebo příchozím) v OC Olympia ukázat, že umí šplhat i rychleji a další kola vynechal.

To Karel Janda bojoval jako tygr. V každém kole se snažil svůj výkon zlepšit a šel si tvrdě za svým. Krásným šplhem na 12 sáhů si ve třetím kole vyšplhal pro čas 6,41 s, což je jeho nový osobní rekord. Právě na Karlovi bylo vidět, že ho šplh baví a snaží se do každého kola jít naplno. Žádné technické chyby, vysoká koncentrace a k tomu rychlé časy. Karlovi gratuluji k osobáku a doufám, že do MČR ještě čas o trochu stlačí. Zmíněný Martin Kubánek byl také trochu překvapením na tomto závodě. Netušili jsme, co od něj čekat a asi ani on sám neměl velké povědomí o tom, jak poleze. Pokusy nebyly úplně vyrovnané a plné nedohmatů. Přesto mu jedno lano sedlo a s časem 6,77 s bral bronz. Gratuluji všem medailistům.

Olympia Brno 2017 - Aleš Novák

Olympia Brno 2017 – Aleš Novák

8m bramborové a další příčky na VC Olympia Brno 2017

Čtvrté místo dlouhou dobu držel i čtvrtý muž loňského mistrovství – Tomáš Kohoušek. Ten v doprovodu své partnerky šplhal podobně jako v Liberci. Pokusy vyrovnané, ale žádný nějak výjimečně rychlý. Přestože potenciál tohoto závodníka se pohybuje kolem 6,5 s, šplhá na hranici 7 sekund. Bohužel na čtvrté místo to tentokrát nestačilo a bral až pátou příčku. Čtvrtý skončil Natanael Měcháček, na kterém je vidět, že nemá nalezeno. Nebýt dynamického šplhu, založeného čistě na síle, asi by lano vůbec nevyšplhal. Jeho čas 7,01 s je tedy časem z říše snů vzhledem k jeho formě. Šestý Filip Řezníček zastává při své výšce úplně jiný styl šplhu než Natanael nebo Tomáš. Jeho ladný šplh (tuším na 12 sáhů) mu vyšel krásně na čas 7,22 s. U tohoto závodníka stačí přidat dynamiku a máme zde dalšího závodníka pod 7 sekund. To je souhrn všech závodníků s časy pod 8 sekund.

Sedmý skončil Vratislav Vorel, který díky druhému lepšímu pokusu porazil Adama Kovála (oba shodně s časem 8,15 s). Zbytek závodníků již šplhal nad 9 sekund. Na závěr zmíním ještě jediného seniora, který vyšplhal. Tím byl Milan Krejčí s časem 11,54 s.

V Brně nezahálí a již připravují další závod, tentokrát na sportovním veletrhu pořádaném na BVV, kam Vás všechny srdečně zvu. Věřím, že propozice se na našich webových stránkách a stejně tak na Facebooku již brzy objeví.

Děkuji všem organizátorům a sponzorům a budu se těšit na dalších závodech.

Nat

Olympia Brno 2017 - stupně vítězů Muži

Olympia Brno 2017 – stupně vítězů Muži

Šplh na laně v Olympii 2017 - plakát

Šplh na laně v Olympii 2017 – plakát