Z předchozích závodů nám je stále více a více naznačováno, že tato sezóna přináší na předních příčkách jiné závodníky, než v sezonách předchozích. Ale Memoriál byl vždy trochu jiný než například Schodiště, Písek nebo závody v Brně. Ať už tím, že se šplhá na dvou lanech nebo třeba tím, že třetí finálový pokus je určen pouze pro TOP 10. Pojďme se v následujících řádcích podívat, jak se 23. Memoriál Bedřicha Šupčíka vydařil.

Dorostenecká kategorie

Celkem se ve třech kategoriích představilo 65 závodníků (51 mužů, z toho 6 seniorů a 14 dorostenců). V kategorii nejmladších závodníků na 4,5 m dlouhém laně jsme měli možnost vidět zajímavé souboje o medailové příčky. Pouze tři závodníci se dostali pod hranici 4 sekund (jeden z nich s osobním rekordem dokonce pod 3 sekundy) a všichni se nejlepším časem od sebe dostali na maximálně 0,06 s od sebe.

Jasná dominance se čekala od dorosteneckého rekordmana z Brna – Matěje Cigla a až od dalších dvou – Marka Valuta a Jana Trnky se čekaly souboje o stříbro a bronz. Nicméně závod na 4,5 je ošemetný a přináší nám krásné souboje a zajímavé výsledky. Jan Trnka, vysoký to závodník se jediným povedeným pokusem dostal na čas 3,59 a bral bronz. Zmiňovaný talent našeho sportu Matěj Cigl dobře zašplhal také jen jeden pokus a s časem 3,53 bral stříbro. To Marek Valut do toho dal vše, všechny pokusy se mu povedly a s časy 3,55 s a následným zlepšením na 3,53 s, které zašplhal hned shodně dvakrát, si zajistil tolik vytoužené zlato.

Záznam z Memoriálu sestříhaný pořadateli

Senioři

Do seniorské kategorie od loni přibylo mnoho “mladších” závodníků hladových po úspěších, které se jim v hlavní kategorii mužů nedostávaly. Jasnou dominanci na Memoriálu předvedl Pavel Coufal, který s časem 9,67 utekl všem svým pronásledovatelům a bral zlato. Druhý skončil Jiří Horký, který konečně objevil správný způsob tréninku a jeho časy se pohybují kolem 10 s hranice. Tentokrát těsně nad a s časem 10,14 bral stříbro. Vladimír Matouš s časem 10,97 byl posledním závodníkem této kategorie, který byl schopen se dostat pod 11 sekund.

Mužský Memoriál

Hlavní kategorie již před závodem slibovala napínavé souboje o medaile. Nejrychlejší čas letoška má ze Schodiště Martin Trnka, potom tu máme Patrika Valuta a Štěpána Muchku. To jsou nejrychlejší závodníci, které tato sezóna při absenci úřadujícího mistra Ondřeje Košťáka nabízí. Než se dostaneme k medialím, podívejme se na zbytek pole. Do třetího finálového kola postupovalo pouze 10 nejrychlejších závodníků. Mohlo by se zdát, že to bude téměř kopírovat výsledek z MČR, když se tu většina pole sešla opět, ale jak jsem zmiňoval u dorostu, závody jsou ošemetné i na 8m a závodníci, od kterých jsme v loňských sezónách vídali časy pod 6 sekund jsou letos nějací pasivní a nahradila je nová sorta dravých a mladších borců.

Jakub Nantl, který si na MČR zašplhal krásný osobák pod 7 sekund na Memoriálu vyhořel s časem 8,26. Natanael Měcháček, který se v loňských závodech pohyboval v TOP 10 vždy se ztratil s časem 7,81. Jan Král a jeho sokolský bratr Martin Matěj s časy 7,49 a 7,42 do finále také nepostoupili. To Martin Szabó od MČR má formu skvělou a čas 7,40 mu postup do finále zajistil. Škoda jen, že nevyladil formu podobně jako na zmiňované MČR (kde zašplhal pod 7 sekund) a nedostal se tak do Klubu Bedřicha Šupčíka (kam se dostane každý, kdo na Memoriálu zašplhá pod 7,2 sekundy). To stejné můžeme říci i o Filipu Šmejkalovi. Ten s vahou téměř 90kg hranol chtěl, ale utekl mu jen těsně. Jeho konečných 7,35  ovšem slibuje od Filipa do budoucna zlepšení.

Pavel Macháň, dorostenecký mistr se asi potýká s nějakou osobnostní šplhačskou krizí a čas 7,33 rozhodně nelze považovat v jeho provedení za kvalitní. Je zajímavé, jak mi to zde vychází po dvojicích, protože podobné potíže jako u Pavla lze spatřit i u jiného dorosteneckého mistra a to Karla Jandu. Ten se také nedostal pod 7 sekund a čas 7,22 bohužel není z jeho kvalitnějších. To Aleš Fišer, závodník z Brna, o kterém jste se naposledy mohli v loňských sezónách dočíst v dorostenecké kategorii na Memoriálu překvapil a řekl bych, že mu závod vyloženě sedl. S časem 7,12 si zajistil vstup do elitního klubu. Gratulujeme! Na MČR překvapil a od té doby nabral váhu. Řeč je o Tomáši Kohouškovi, který si s časem 6,84 zajistil vstup do Klubu. Také gratulujeme.

Reportáž televize Fonka Příbram

V nadpisu zmiňuji starou a novou generaci. O té nové generaci jsem již psal, je čas zmínit závodníky starší generace, protože co předvedl následující závodník se vepíše do paměti nám všem.

Václav Kotlan již roky nepředváděl úplně kvalitní šplh. Vždy vyladil na Memoriál a nějak důstojně ho odšplhal. Tento rok ovšem vypadá, že chytá druhou mízu a čas 6,84 mé tvrzení jen potvrzuje (medaile mu navíc utekla jen o 7 setin). K tomu mu přejeme hodně štěstí a držíme palce! Je čas na medaile. Martin Trnka perfektně vyladil na Schodiště, Memoriál spíše jen tak odšplhal a časem 6,71 si s přehledem bronz zajistil. Patrik Valut si poslední porážku líbit nenechal a stříbro uzmul za 6,42. Od Štěpána se čekalo, co předvede, protože mu letos nepatří první místo v nominaci. Po prvním kole byl dokonce za Patrikem, ale zbývající pokusy již dominoval. Jeho nejlepší čas 6,10 sice není ve srovnání s jeho loňským osobákem (pod 6 sekund) tak atraktivní, ale na vítězství mu to stačilo.

Plakát – XXIII. ročník Memoriál Bedřicha Šupčíka

VC Memoriál Bedřicha Šupčíka 2017 - plakát

Fotogalerie