Předpověď počasí v Novém Městě nad Metují pro jediný letošní 14m závod nevypadala dobře, závodníkům však štěstí přálo.

P1000964Hlavní kategorie – 14m

Vítězem hlavní kategorie, kde závodníci bojovali spíše s gravitací než sami se sebou, a ve které se šplhá do výše ukrutných 14m, se stal Štěpán Muchka. Současný leader ve šplhu na všech vzdálenostech. Jeho čas 15,03 s je přesně vteřinu za světovým rekordem, jehož držitelem není nikdo jiný, než Aleš Novák. Z kuloárů víme, že Štěpánův plán je příští rok Alešův rekord vymazat z historie. S ohledem na jeho vzrůstající formu věříme, že se mu to podaří.

Druhým v této kategorii se stal Patrik Valut, který je v plném tréninku na prosincové mistrovství republiky, a tedy zlepšení osobního rekordu o půl vteřiny byl celkem očekávaný výsledek (tedy 17,29 s). Třetím byl domácí zástupce pořadatelů Martin Matěj, který se po letech vrací do formy (17,50 s).

Extrém extrému – 20m

Za zmínku stojí na poslední chvíli vložená exhibice ve šplhu na opravdu extrémních 20 metrů (pro představu cca 7. patro paneláku). To je meta, kterou historicky dosáhli pouze 4 čeští závodníci. Jediným pokořitelem této vzdálenosti byl v Nováči samozřejmě Štěpán Muchka (34 sekund). Nikdo jiný se nedostal výše než na cca 18 metrů.

P1000859Dorostenci, dorostenky a ženy – 4,5m

Ačkoliv se ostatní kategorie již tradičně nezapočítávají do historických výsledků, protože zde není elektronická časomíra, o boj není nouze. Dorostence suverénně opanovala vzrůstající hvězda, Marek Valut, časem 4,49 s.

Mezi dorostenkami se nejlepším časem 7 sekund prosadila mladičká Anna Hurdálková.

Veřejnost – 4,5m

Kdo si z diváků, kamarádů, či příbuzných troufne na 4,5m lano, může si zazávodit jakožto veřejnost. Tím nejrychlejším byl letos Jan Rýdlo s časem 5,97 s.

Žáci, žákyně – 3m

Pro nejmladší každoročně organizátoři pořádají kategorii žáků a žákyň.
Tou nejzdatnější byla letos Pavlína Vejrková časem 6,23 s. Chlapce naprosto suverénně opanoval Pavel Marek se mnohanásobným náskokem svého času před dalšími závodníky, a to časem 2,66 s.

Organizátorům děkujeme za vydařený závod, udržování této netradiční délky lana a těšíme se napřesrok.

TF

Nové Město nad Metují – kompletní výsledky závodu

Nové Město nad Metují (14 metrů) 2016 – výsledky

Fotogalerie

Kompletní fotogalerie organizátorů závodu.