V sobotu 17. 10. se uskutečnil již 15. ročník závodu Písecký šplhavec, jež je mezi závodníky velmi populární. Tato popularita vzešla hned z několika příčin – dokonale zavěšené dokonalé lano, hladký průběh závodu bez zbytečných prodlev a často také hned několik pohledných ženštin v organizačním týmu, doprovodném programu nebo alespoň mezi divačkami. To vše bezpochyby přispívalo k úžasným výkonům šplhounů, a tak se snad v každém komentáři z Písku z předešlých let objevila zmínka o vysokém počtu dosažených osobních rekordů.

A závod nebyl příliš odlišný ani letos, ač se tentokrát nezvykle protáhl. Jedním z důvodů byla závada na časomíře, která se objevila v průběhu soutěže. Druhý důvod byl už pozitivnější, prostě přijela hromada závodníků. Kromě početného zastoupení pražské Palestry se v hojném počtu po odmlce objevila také parta z Příbrami, solidní zastoupení měl klasicky i Sokol Libčice a velice příjemným překvapením pak byla reprezentace místního Sokola (3 závodníci na 8 m, přestože nešplhal zraněný hlavní organizátor Standa Trávníček, 1 dorostenec, 3 ženy a 2 nejmladší klučinové, pro které byla vypsána speciální kategorie). Bylo zde také několik zástupců dalších oddílů, které jsme často viděli na závodech vůbec poprvé, a částečně í díky tomu byl Písek zase plný osobních rekordů.

Písecký šplhavec 2015 - ženy a dorostenky

Písecký šplhavec 2015 – ženy a dorostenky

Ženy a dorostenky

Závod začal klasicky na distanci 4,5 m, v kategorii žen a dorostenek se představily 3 závodnice. 1. místo obsadila Gabča Markvartová s poměrně slušným časem 8,24 s, 2. byla Kačka Suková za 13,27 s a třetí místo obsadila Andrea Matošková (19,23 s), všechny tři ze Sokola Písek, přičemž pro mladé slečny z 2. a 3. místa to byl vůbec první závod ve šplhu a odvezly si tedy zmiňované osobní rekordy. Ač byla kategorie žen obsazena opět velmi střídmě, tak poměrně potěšujícím faktem je, že se tento rok nějaké Velké ceny dohromady zúčastnilo už 17 žen a dorostenek a některé další soutěžily na univerziádě v Olomouci, kam byl letos šplh poprvé také zařazen. Jinými slovy počet závodnic ve šplhu je letos vůbec nejvyšší v dosavadní historii našeho sportu.

Písecký šplhavec 2015 - dorostenci

Písecký šplhavec 2015 – dorostenci

Dorostenci

Kategorie dorostenců byla obsazena 6 závodníky, z nichž svůj dosavadní osobní rekord překonali hned 4. Na 2. místě to byl Honza Štěpán, který posunul 4,14 s z letošního Memoriálu Bedřicha Šupčíka na 3,97 s. Na 3. místě Matouš Lachman, ten se zlepšil o 59 setin (opět oproti MBŠ) na 4,32 s. Největším skokanem byl pak Marek Valut na 5. místě, který svůj rekord z Libčic posunul o celou sekundu a 2 setiny k tomu, na 5,51 s. Posledním osobním rekordem byl čas Jana Suka (7,33 s), pro kterého to byly první závody, takže prostoru pro zlepšení má dozajista spoustu. Abych nezapomněl, tak první v kategorii dorostenců se umístil Aleš Fišer s časem 3,84 s.

Muži a senioři

Když už se celým komentářem táhne nit s osobními maximy, tak s nimi začnu i kategorii na 8 m. Zde si svoje první závody odbyli a osobní rekordy stanovili Jakub Šurý (ŠSK Březová nad Svitavou, čas 13,23 s), Michal Stejskal (ŠSK Moravská Chrastová, 13,12 s), Robert Machatý (TJ Sokol Písek, 12,99 s) a Jaroslav Kosán (Příbram, 11,60 s). Teprve druhé závody pak mají za sebou Jakub Otáhal (TJ Sokol Šestajovice) a Marek Nesporý (Praha), Kuba se nenechal odradit bolestivým zážitkem z Libčic, kde sjel solidní kus lana a spálil si ruce, a vylepšil svých 25,90 s na 17,40 s. To Marek se sice pohybuje v jiných časových pásmech, když vylepšil dosavadních 9,98 s na 9,47 s, ale nutno podotknout, že přece jen přišel ke šplhu s o něco lepším základem (z horolezectví). Každopádně je potěšující, že se na závodech stále setkáváme s novými tvářemi a já jen doufám, že se kluci nenechají odradit lepšími výkony borců, kteří šplhají třeba i 15 let, vytrvají a do pár roků třeba tu šplhounskou špičku obmění.

Písecký šplhavec 2015 - muži

Písecký šplhavec 2015 – muži

Osobní rekord si dal i Matouš Havrlík (10,97 s z MBŠ 2014 posunul na 10,89 s) a Honza Šindelář (8,34 s z MČR 2014 na 8,28 s), který zažívá svojí zatím vůbec nejlepší sezónu.

Kromě zápolení o osobní rekordy se na laně odehrála taky spousta krásných soubojů mezi závodníky, když o páté místo bojovali hned 4 borci, nebo se to tak aspoň jevilo po prvním kole, kde se v rozmezí 21 setin srovnali virózou zdecimovaný Ondra Košťák (7,74 s), běloruským alkoholem zdecimovaný Tomáš Filip (7,78 s), korejským jídlem zdecimovaný Jirka Kotlan (7,95 s) a nezdecimovaný Marek Pustaj (7,95 s). V druhém kole Ondra pokus vynechal a všichni tři ostatní jmenovaní jeho čas překonali. Tomáš vcelku suverénně (7,58 s), pak Jirka (7,70 s) a nakonec i Marek za 7,66 s s vidinou, že musí porazit aspoň toho Kotlana. V dalším kole už ale Ondra nenechal nic náhodě a vytřel zbytku zrak s časem 7,08 s. Tomáš už svůj čas nezlepšil, za to Jirka ještě zvládnul nadělit celou setinu Markovi, jenž svůj finální čas stanovil stejně jako Tomáš už ve druhém kole.

Písecký šplhavec 2015 - senioři

Písecký šplhavec 2015 – senioři

Další krásný souboj se odehrál o druhé místo a to mezi Danem Martincem, Karlem Jandou a Patrikem Valutem. Dan v prvním kole zalezl za velmi pěkných 6,96 s a Patrik (7,05 s) i Karel (7,17 s) tak za ním měli celkem slušný odstup, ve druhém kole se pořadí neměnilo, ale o to zajímavější to bylo v kole třetím. Patrik zalezl za 6,86 s a posunul tak Dana o místo dále, Karel zareagoval, jak nejlépe mohl, když překonal oba dva s časem 6,84 s (ve 4. Kole ještě vylepšil na 6,80 s). Ale Dan si to líbit nenechal a ještě ve třetím kole si vzal 2. místo zpět v osobním maximu 6,75 s, které vylepšil navíc i v kole čtvrtém na 6,62 s a v tabulce historických rekordů se posunul ze 17. na 13. místo. Navázal tak na vzrůstající formu z roku 2014, kterou uťalo onemocnění mononukleózou, kvůli kterému nemohl trénovat podle svých představ téměř rok. První místo suverénně obsadil Štěpán Muchka s časem 6,00 s.

Po závodě se ještě prezentoval s ukázkou tradičních siláckých disciplín náš kamarád, bývalý šplhoun Honza Stoklasa, který předvedl trhání balíčků karet, ohýbání hřebíků, ohýbání podkov a prorážení hřebíků prknem, to vše pouze pomocí rukou.

Jako vždy děkuji organizátorům za krásné závody a těším se na příští ročník. No a s ostatními na viděnou třeba 7. 11. V Brně na Memoriálu Ladislava Váchy, letošní poslední Velké Ceně a tudíž i posledním kvalifikačním závodě pro letošní Mistrovství ČR.

Výsledky závodu Písecký šplhavec 2015

Písecký šplhavec 2015 – výsledky