Teplé počasí a koupaliště, to je Memoriál Jardy Gruncla

Organizátoři ze Sokola Libčice nad Vltavou nám připravili na poslední prázdninovou sobotu velmi příjemný závod v areálu místního koupaliště – Memoriál Jardy Gruncla 2015 – a co víc, bylo i krásné velmi teplé počasí. Organizátoři v čele se zkušeným Jardou Novákem a veletalentovaným Karlem Jandou uspořádali závody snad na všech délkách lana, na kterých se závody v průběhu sezóny konají – od 4,5m do 10m délky lana. Co bylo největším překvapením, byly ovšem časy závodníků, které asi nikdo nečekal.

Jak je zvykem, ženská kategorie nebývá obsazenou a bohužel ani slunečné počasí nepřilákalo více žen a dívek na 4,5m lano. Jediná závodnice, která se prezentovala, byla Natálie Moláčková, která s časem 6,45s soupeřila jen sama se sebou. Tento čas je pro ní doposud nejrychlejším z této sezóny a v nominačním žebříčku se stále drží na 3. pozici.

Dorostenců dorazilo trochu více, ale ne o moc. S přehledem si vítězství vyšplhal Aleš Fišer, který si o jednu setinu vylepšil letošní maximum a s časem 3,53s vede nominaci již o půl sekundy (což je na takto krátkém laně nekonečně dlouhá doba). Mírným zklamáním byl výkon Matěje Cígla, od kterého si starší generace šplhačů slibuje lepší výkony. Čas 4,06s je za očekáváním a věřím, že na dalších závodech se již hladce dostane pod hranici 4 sekund. Třetí Jan Trnka si také zlepšil letošní maximum na hodnotu 4,45s. Pomyslná brambora připadla na Marka Valuta, který si s časem 6,53s posunul osobní rekord níže a přilepšil si výrazně i v nominaci na letošní Mistrovství.

Senioři se zúčastnili čtyři, vyšplhali 3 a pod 10 sekund šel jen jeden. Pavol Niesgodzký, jakožto startér a mnoho dalších funkcí, lano zkoušel spíše z hecu a bohužel doplatil na zmíněné velké množství povinností, které v průběhu celého dne měl na povel a lano tudíž nevylezl. Pavel Coufal, od toho se očekávají útoky na 8 sekundovou hranici, ale bohužel kvůli dřívějšímu zranění čas 9,63s byl jeho nejlepším. Jaroslav Novák, domácí závodník, s časem 11,90s také moc nepřekvapil. Když se na to tak podíváme, tak žádnému seniorovi závod vyloženě nesedl. I poslední zmíněný závodník Lubomír Jokel s časem 13,59s zaostával za očekávanými časy. Naštěstí je před námi kategorie mužů a tam se to časy vysoko před očekáváním jen hemží.

Mužů v hlavní kategorii se dostavilo celkem 17, z toho 12 z nich šlo pod 10 sekund, 8 pod 8 sekund a 2 pod 7 sekund. Pokud bychom si četli report ze závodů, jako jsou Schodiště, Memoriál nebo VC v Písku, nic nekvapivého, ale zde jsme závodili pod otevřeným nebem. Celkem s přehledem si s výborným časem 6,13 vítězství zajistil Štěpán Muchka, muž #1 letošních tabulek. I po nemoci, která ho údajně v nedávné době zachvátila, se mu podařilo formu naladit optimálně. Nutno podotknout, že Štěpán působil trochu pohuble a dle zákulisních informací měl o 4Kg méně než mívá obvykle. Stříbro si zcela úžasným výkonem zajistil domácí Karel Janda. S časem v hodnotě 6,64s zaostal za osobním rekordem jen velmi malý kousek. Pokud Karlovi vydrží forma, mohl by tento rok bojovat o medailové příčky i na vrcholném závodě sezóny. Nepředbíhejme, protože Daniel Martinec se po táhlém onemocnění vrátil a s časem 7,12s naznačil, že je s ním již třeba také počítat. S Danem trénuji a jeho přístup k tréninku je velmi metodický a věřím, že na dalších závodech půjde pod 7s. Trochu povinně si bramborovou příčku vybojoval Tomáš Filip, který krom rodinného života, má také táhlé zranění ruky. Jeho čas 7,41s jen tak tak stačil na bramboru. Doufejme, že se Tom uzdraví a na dalších závodech se bude prezentovat s časy, se kterými jsme u něj zvyklí. Pátá příčka připadla Patriku Valutovi, vítězi závodu na 14m v Novém Městě nad Metují. Patrik také umí lézt rychleji, ale jeho doplňkový druhý sport – Armwrestling (aneb obyčejné páčení) mu ubírá síly potřebné pro šplh. Za Patrikem skončil Natanael Měcháček, který s časem 7,46s mohl být spokojen. Rozházená technika, chybějící dynamika a síla nemohla stačit na lepší čas. To Marek Pustaj nečekaně s časem 7,49s naznačil, že je talent od přírody. Za celé prázdniny jsme ho na tréninku viděli jen párkrát a přesto kdyby dohmátl v jednom z pokusů, mohl útočit na medaili. Historie nezná poražené a tím byl i Václav Kotlan. U něj sice nevím, jak pečlivě trénuje, ale věřím, že na MČR bude připraven dostatečně a bude opět útočit na 7s hranici. Důležitý závod to byl pro Václava Krause. Ten si s časem 8,03s nejen výrazně polepšil v nominaci, ale hlavně zalezl osobní rekord, za což mu gratulujeme a přejeme i další zlepšování v blížící se části sezóny. Martin Trnka, o téměř dvacet let mladší než Václav, se s časem 8,05s musel spokojit s porážkou. Poslední závodník pod 9s byl Jakub Nantl, kterého vídáme jen na závodech v Brně. Podle jeho slov bychom ho mohli vidět i na dalších kláních před MČR a pokud vše dobře dopadne, i na samotném MČR. Jakub má osobní rekord v hodnotě 7,52s z letošního závodu v OC Olympia Brno, ale příčinou několika prohmatů a nedohmatů ve všech kolech musel z Libčic odjet s časem o sekundu horším – 8,52s. Poslední závodník, kterého chci zmínit je Jiří Horký, který si časem 11,35s zalezl osobní rekord a pokud vytrvá v tréninku, věřím, že by časy mohly začínat 10 nebo možná i 9, uvidíme.

Další závodníci již lezli trochu hůře a bohužel na ně nezbyl prostor v reportu samotném, ale všichni noví závodníci již jsou zaevidováni v nominačním žebříčku. Tím gratuluji všem, kteří se přímo nominovali na MČR. Ostatním držím palce na dalších závodech.

Než se rozhodnete report zavřít, rád bych ještě zmínil vložený exhibiční závod na 10m laně, který organizátoři bohužel museli stopovat ručně. Zde se vlastně nic nezměnilo, alespoň na prvních příčkách. Vyhrál Štěpán Muchka s časem 8,72s, což je neuvěřitelné, Karel Janda si to časově rozdal s Danem Martincem. Vítězem nakonec byl opět Karel s časem 9,62s a Danovi s časem 9,72s nezbylo než se radovat s osobního rekordu a třetí příčky. Další závodníci byli Patrik Valut s časem 10,28s, Marek Pustaj s časem 10,58s a Jakub Nantl s časem 10,95s. Zbývající pole se již pohybovalo nad 11 sekund. Snad zmínit ještě mladičkého Matěje Cígla, který s časem 12,63s porazil Natanaela Měcháčka, jehož čas raději ani nezmiňuji.

Úplným závěrem chci poděkovat organizátorům a všem okolo za skvělý závod, po kterém jsme si pochutnali na grilovaném masu a mohli osvěžit tělo v bazéně, který lákal všechny závodníky cca od 13 hodin, kdy začalo skutečně být teplo.

Výsledky závodu

VC Memoriálu Jardy Gruncla 2015 – Výsledky