Členové Sokola Brno 1 se zdají být velkými fanoušky Olympijského šplhu a ve druhém největším městě České republiky pořádají ročně již tři závody na velmi atraktivních místech. Prvním závodem je letní VC Olympijský šplh v Olympii. Tento závod se tam konal již po šesté, přičemž jsme v loňských ročnících byli zvyklí na opravdu velkolepou soutěž, doplněnu o doprovodné akce Sokolů z celé Moravy a moderátora, který diváky aktivně vtáhl do dění závodů. Letos tak byl bohužel patrný jistý ústup ze slávy. Jsem ovšem rád, že se závod konal a je mi jasné, že udržovat tak vysokou úroveň po každý rok není jednoduché a snad ani možné.

Muži

VC Olympijský šplh v Olympii

VC Olympijský šplh v Olympii

Počet závodníků v hlavní kategorii letos nepřekročil ani dvě desítky, a tak se svou nižší účastí zařadil těsně za závod ve Varnsdorfu. Přestože byla většina republikové špičky v atraktivním parném letním počasí asi někde u vody, Ondřej Košťák z Prahy jel do Brna a svým nejlepším časem sezóny v hodnotě 6,71 s si s přehledem zajistil další zlatou medaili z těchto závodů a pomyslně obhájil výkon z loňska. Ondra se také velmi aktivně zapříčinil o sponzorství České Pojišťovny, za co mu patří veliké poděkování! O druhou příčku se sehrál souboj mezi favorizovaným (a nakonec také tedy stříbrným) mladým Pavlem Macháněm a o poznání starším Markem Pustajem, který se doposud prezentuje v životní formě. Pavlovi sice vyšel jen jeden pokus, ale ten mu s hodnotou 7,02 s stačil na stříbro. Pro Pavla to byl třetí závod sezóny a druhá medaile!!! Marek měl trochu smůlu, a přestože zalezl nejrychlejší čas od roku 2007 (kdy si zalezl osobní rekord, jak jsem zmiňoval v předchozích reportech), bral s časem 7,10 s bronz, se kterým nakonec byl snad i spokojen. Očekávání ovšem bylo výše a to zejména v hranici 7 sekund.

VC Olympijský šplh v Olympii

VC Olympijský šplh v Olympii

Doufejme, že se Marek udrží v tréninkové morálce a na dalších závodech již 7 sekund padne. Čtvrté místo bylo obrovským zklamáním pro Natanaela Měcháčka, který cítil formu na čas kolem 6,8 s, ale vlastními chybami se připravil o veškerou čest a s jediným „povedeným“ pokusem s hodnotou 7,37 s těsně porazil na kole dorazivšího Martina Kubánka ze Sokola Šternberk. Martina jsme neviděli na závodech již velmi dlouhou dobu, kvůli táhlému zranění loktů, a s časem 7,39 s mohl možná být i spokojen. To Jakub Nantl, který se ukazuje snad pouze na závodech v Brně, zalezl výborných 7,52 s a byl posledním závodníkem s časem pod 8 sekund.

Senioři

V kategorii seniorů se představili pouze tři závodníci. Milan Krejčí z pořadatelského Sokola Brno 1 s časem 11,31 s bral zlato. O sekundu a drobné s časem 12,46 s Lubomír Jokel bral stříbro a bronz šel k Antonínovi Nášelovi s časem 13,86 s.

VC Olympijský šplh v Olympii

VC Olympijský šplh v Olympii

Ženy a dorostenci

Je obrovskou škodou, že dorostenci a ženy z Brna a okolí nejezdí po celou sezónu. Jsou-li nějaké závody, kde se vždy ukáže nadprůměrný počet žen a dorostenců, jsou to právě závody v Brně. Tentokrát se mezi ženami ukázala i rekordmanka Petra Růžičková, která bez větší námahy časem 5,47 s také zvítězila. Dorostenců (včetně žáků) se zaprezentovalo 16 a s přehledem zvítězil Aleš Fišer s časem 3,54 s, potenciál však má na časy ještě rychlejší. Další závodníci se již pohybovali nad hranicí 4 sekund.

Před námi je exhibiční závod na 14 metrů v Novém Městě nad Metují již za dva týdny. Pokud se chystáte, přeji Vám mnoho sil. Pokud ne, budu se těšit na dalších závodech v seriálu VC v další části sezóny.

Olympijský šplh v Olympii 2015 – výsledky

 

Olympijský šplh v Olympii 2015 - plakát

Olympijský šplh v Olympii 2015 – plakát