Komentář závodů Nové Město nad Metují – 14 metrů

Není to tak dávno, co jsem psal o rekordním počtu závodníků pokoušejících se na laně pokořit délku 14 m. Bylo to v roce 2012, kdy jsme zaznamenali vůbec nejvyšší počet soutěžících v Novém Městě nad Metují, baště 14m klání. Tehdy bylo do soutěže přihlášeno 29 závodníků a 18 z nich se k cílové metě nakonec i dostalo. O 3 roky později jsme byli svědky dalšího rekordu, který se týkal množství účastníků. Bohužel se 11. ročník Athénsko-olympijského šplhu v Novém Městě nad Metují zapíše do historie jako ten s nejnižší účastí pokušitelů 14m délky, což musel být smutný pohled především pro organizátory závodu, kteří mají s přípravami neskutečné práce. Na distanci, u které není možnost vyzkoušení na žádných jiných závodech, se letos přihlásilo pouhých 8 závodníků, z nichž k cílové metě došplhalo 7 (méně pokořitelů bylo pouze v roce 2007, kdy se do 14 m dostalo 5 ze 13 přihlášených). Doufejme, že příští rok už uslyšíme o něco méně výmluv pro neúčast a 11. ročník si tento smutný rekord ponechá.

A kdo tedy letos do Nového Města přijel? Byli to zejména zástupci pražské Palestry (4 ks), 2 místní borci, a po jednom členu ze Sokola Vršovice a Maratonstavu Úpice.

O rozšíření dosavadní základny 45 pokořitelů 14 metrů (a zatím žádné pokořitelky, ano, to má být výzva pro dámy…) se pokusil Jirka Horký z Palestry, který tak činil vůbec poprvé. Na nezkušenost potom Jirka také dojel, když se doškrábal někam do 12 m a potvrdil tak domněnku, že nedáte-li na tréninku 2 osmimetrová lana po sobě bez pauzy, do 14 m se s největší pravděpodobností nevyškrábete, ale za pokus to stojí stejně ;-).

Poslední mezi vylezivšími se umístil senior Láďa Kubeček s časem 26,5 s, když zůstal daleko za svým osobním rekordem 22,74 s. V historické tabulce rekordů je o stupínek před Láďou zapsán Ondřej Košťák s časem 22,61 s, který sem tak jel s celkem pochopitelnou ambicí posunutí osobního maxima. Pochopitelnou z toho důvodu, že na závodníka, který se pravidelně umisťuje na stupních vítězů na 8m vzdálenosti, kde má navíc osobní rekord téměř o 20 sekund rychlejší (5,95 s), ač je lano kratší pouze o metrů 6, je tento čas snad až ostudný. Ale Ondra bohužel časem 24 s opět potvrdil, že disponuje svaly, které jsou sice obrovsky výbušné, ale s vytrvalostí, která je na 14 m potřeba, už to není taková sláva. Tedy pouze co se horní půlky těla týče, jak by jistě podotkla jeho přítelkyně, která s ním např. běhá půlmaratóny.

Vyčerpaný Ondra, stejně jako Jirka, do druhého kola potom už nenastoupil. Díky vynechání těchto dvou borců a celkově malému počtu šplhounů, byla pro zachování spádu závodů pauza mezi jednotlivými koly pro většinu závodníků nejspíš někde na hranici 10 minut, což jak se ukázalo zejména na celkově 5. Filipu Šmejkalovi a 4. Martinu Matějovi, je přestávka pro obnovení sil při této délce naprosto nedostačující. Filip totiž ve druhém kole zalezl čas o více jak 9 s horší než v kole prvním (30,93 s vs 21,47 s). Celkově 4. Martin nevytuhl tolik, ale delší pauza by mu jistě také prospěla, protože když chtěl ve druhém kole ještě zabojovat o místo na stupních vítězů, na kterých za uplynulých 10 ročníků nikdy nechyběl, v závěru pokusu mu už přece jen docházely síly a čas 18,43 s z prvního kola ani vzdáleně nezlepšil (druhé kolo 22,19 s).

Tím se dostáváme ke stupňům vítězů, kde se na zaběhnuté pořadí z posledních let Muchka, Matěj, Král, popřípadě Muchka, Král, Matěj, nemohli dívat hned 2 členové ŠSK Palestry, kteří naplno využili nepřítomnosti osminásobného vítěze a účastníka všech předchozích ročníků Štěpána Muchky a obsadili 1. a 2. místo. 3. místo si pro sebe téměř klasicky uzmul Honza Král s časem 18,12 s.

Boj mezi palestráky pak nebyl pouze o 1. místo na závodech, ale také o rekord Palestry na 14m laně, který dlouhých 9 let držel Marek Pustaj s časem 18,28 s. Ne, že by to byl tak výjimečný čas, ale shodou okolností vydržel až do tohoto ročníku, kdy ho překonal Marek, který si tak po dlouhých 9 letech dal nový osobní rekord a po stejné době také získal další stříbrnou medaili a to s časem 18,03 s, když se jako jediný zlepšil ve druhém kole (18,16 s v kole prvním) a odsunul tak na 3. místo Honzu Krále, což lze přičítat i o něco málo delší pauze oproti ostatním, díky změně pořadí po kole 1.

Ze zmíněného vyplývá, že Marek nebyl jediný, kdo překonal starý palestrácký rekord, tím druhým a lepším byl Patrik Valut, který si 1. místo, rekord palestry, osobní rekord a obdiv přítomných diváků vybojoval hned prvním pokusem, kdy zalezl za krásných 17,82 s, čímž vylepšil svoje osobní maximum o 3,8 sekundy a v historickém žebříčku přeskočil hned 14 lidí. Patrik se tak stal za 11 ročníků teprve 4. vítězem těchto závodů, když v předchozích letech 8x zvítězil Štěpán Muchka, 1x Martin Matěj a 1x Aleš Novák, který v roce 2010 také stanovil dosavadní rekord časem 14,03 s.

Výsledky závodu

Nové Město nad Metují (14 metrů) – Výsledky

Autorský pohled na tyto závody

Nové Město nad Metují (14 metrů) – Pohled autorů závodu