Druhý závod sezóny překvapil velmi vysokou účastí ve všech kategoriích. Pár čísel na začátek – 40 mužů, 9 dorostenců, 3 ženy, to tu ještě na Šplhu schodištěm nebylo a doufejme, že příští jubilejní 20. ročník bude ještě početnější.

VC Šplh schodištěm 2015

VC Šplh schodištěm 2015

Jak to vypadá, v kategorii žen je dominantní Veronika Szabóová, která k účasti a tudíž i vítězství ve Varnsdorfu přidala další vítězství v čase 6,04 s a zcela utekla sestrám Moláčkovým. Rychlejší Marcela v osobním rekordu 6,93 s obsadila stříbrnou příčku a na Natálii tudíž zůstal až bronz. Všem děvčatům gratulujeme k pěkným výkonům a doufáme, že se budou aktivně účastnit i dalších závodů v sezóně.

VC Šplh schodištěm 2015

VC Šplh schodištěm 2015

V dorostu jsem osobně očekával trochu větší souboje, ale vítěz byl jasný. Matěj Cígl z Brna předvádí, že před sebou má velmi slibnou šplhačskou kariéru. Závod vyhrál s průměrným časem 4,11 s a druhému Janu Trnkovi (5,33 s) utekl více jak o sekundu, nicméně od Matěje čekáme časy pod 4 sekundy, které také umí. Bronz obsadil Vilém Chaura s časem 5,63 s. Pevně věřím a doufám, že se dorostenecká skupina v průběhu sezóny také bude účastnit dalších závodů a uvidíme od nich překonávání osobních rekordů.

Hlavní kategorie si zaslouží zvláštní pozornost už kvůli své vysoké účasti. Podle nových pravidel je na mistrovství republiky nominován každý muž s časem pod 12 sekund a to se podařilo hned 36 závodníkům. O vítězi bylo již dopředu jasno. Štěpán Muchka si prošel závodem suverénně a s výkonem z posledního pokusu 6,26 s si zajistil další vítězství (vyhrál i závod ve Varnsdorfu). Na Štěpánovi je vidět současný tréninkový cíl – snížení počtu sáhů při zachování rychlosti a tento cíl se mu zjevně daří naplnit. Gratulujeme k pěknému výkonu. Stříbrný závodník se vrací po táhlém zranění lokte. Tomáš Filip zcela vytřel zrak všem, kteří by mohli pochybovat, zda se vrátí do své dřívější formy (osobní rekord je hluboko pod 6 sekundovou hranicí). S časem 6,62 s dokázal, že se vrací ve velkém stylu. Gratulujeme i Tomášovi a doufáme, že se zranění opět neozve a již bude plně zdráv. Bronzová příčka byla trochu překvapením a také jen jedním povedeným pokusem. Natanael Měcháček s časem 7,05 s z prvního kola udržel laťku dostatečně vysoko a nakonec mu to i přes nepodařené další pokusy na bronz stačilo (nutno podotknout, že se jedná o první medailový úspěch). Víc než na Natanaela bych se zaměřil na čtvrtého Pavla Macháně, vítěze dorostenecké kategorie z loňského roku. Na svých prvních závodech mezi muži v osobním rekordu 7,14 s překonal zkušenější závodníky. Pevně věřím, že pokud Pavel u šplhu zůstane, mohli bychom zde vidět velmi nadějného závodníka. Gratuluji k osobnímu rekordu a velmi pěknému umístění.

VC Šplh schodištěm 2015

VC Šplh schodištěm 2015

Patrik Valut je právě jedním z mnoha zkušených závodníků, které Pavel porazil. S časem 7,19 s z posledního kola bohužel skončil pátý. Patrik je ovšem srdcař a jsem přesvědčen, že na blížícím se Memoriálu B. Šupčíka předvede opět časy pod 7 sekund. Velkým šokem je výsledek Marka Pustaje, který zcela nepochopitelně vyšplhal v čase 7,31 s a postaral se o poprask. Jeho tréninková morálka je velmi slabá, tréninkové časy pomalé, ale jak je schopen se vyhecovat na závodech je obdivuhodné. Pokud Markovi vše vyjde, věřím, že by mohl do své bohaté sbírky přidat i docházející hranol právě z Memoriálu. Filip Šmejkal je závodník, který se oproti tréninku zlepší třeba i o sekundu. Ani tento závod tomu nebyl výjimkou a s časem 7,59 s o pouhé 0,01 s porazil jednoho z bratrů Kotlanů a to Václava. Další závodník byl překvapením. Martin Matěj, kdysi závodník TOP 5, který kvůli zraněním a dalším důvodům téměř opustil šplh a krom extrémního závodu na 14m v Novém Městě nad Metují, jsme ho na velkých cenách vůbec nevídali, se vrátil a nutno říci, že s velmi pěkným časem 7,64 s. Desítku nejrychlejších závodníků uzavírá dorostenecký rekordman Karel Janda. Na závodech jsem se nějak Karla nezeptal, co se vlastně stalo, ale čas 7,71 s rozhodně není z těch, které by si dal za rámeček (jeho osobní rekord je o více jak 1 sekundu rychlejší). Karel podle mě v současnosti trénuje na menší počet sáhů a to ho stojí drahocenné desetinky.  Tím jsme uzavřeli TOP 10. O výsledcích dalších závodníků se kvůli velmi vysokému počtu nebudu tentokrát rozepisovat.

VC Šplh schodištěm 2015

VC Šplh schodištěm 2015

Děkuji Sokolu pražskému za uspořádání krásného závodu v krásném prostoru schodiště a okolí.

Výsledky

– VC Šplh schodištěm 2015 – výsledky

Plakát

VC Šplh schodištěm 2015 - plakát

VC Šplh schodištěm 2015 – plakát