Byly tomu přesně dva týdny, co se konal početně velmi bohatý závod Šplh Schodištěm v Sokole Pražském. Vysoký počet závodníků a jejich kvalitní výkony naznačoval, že by se již 21. ročník závodu Memoriál Bedřicha Šupčíka, pořádaný Sokolem Příbram, mohl vyvíjet podobným směrem. Nebylo tomu jinak. Rekordní počet závodníků (44 mužů, 6 seniorů a 10 dorostenců = neuvěřitelných 60 závodníků) potvrdil, že se tato sezóna vyvíjí pro šplh zatím velice slibně (hodně závodníků, rychlé časy, kvalitní organizace). Opět se sjela republiková špička a závod probíhal z organizačního hlediska zcela bez potíží. Pojďme se podívat, jak se závodníkům dařilo.

Štěpán Muchka kam přijede, tam zvítězí. Rostoucí forma a vyladěný počet sáhů naznačuje, že bychom od Štěpána brzy měli vidět překonání osobního rekordu. Všemi svými pokusy na Memoriálu jasně utekl konkurenci a celkový čas 5,96 s mu s přehledem stačil na první příčku. Druhý Tomáš Filip se vrátil, respektive stále vrací, do skvělé dřívější formy. Časy stejně jako Štěpán stále stahoval dolů a konečných 6,50 s je skvělý výkon, vezmeme-li v potaz, jak lezl na MČR. Překvapení a mírné pozastavení bych věnoval bronzovému, loni ještě dorostenci, Pavlu Macháňovi. Tento závodník, nebojím se říci objev desetiletí, vyšplhal za neuvěřitelných 6,72 s (osobní rekord) a zcela ponížil zbytek zkušených závodníků za ním. Nebojím se říci, že tento závodník je talent, jakého jsme od Aleše Nováka neměli. Pokud vytrvá, zefektivní tréninky a nepoleví, věřím, že bychom od tohoto závodníka brzy mohli vidět časy hluboko pod 6,5 s. Bramborovou příčku obsadil Karel Janda, dorostenecký rekordman, který svůj nejlepší pokus zalezl také ve třetím kole a časomíra se zastavila na hodnotě 6,76 s. Pátý skončil Natanael Měcháček, který jel pro pamětní hranol. Tento cíl se mu podařil v osobním rekordu 6,92 s a jen těsně unikl šestému Ondřeji Košťákovi, který po nemoci vyšplhal za 6,98 s. Toto jsou všichni závodníci pod 7 sekund. Sedmý skončil organizátor Vašek Kotlan s časem 7,31 s a těsně porazil osmého Petra Bílého, který poslední dva měsíce pilně trénoval právě na zisk pamětního hranolu. Petrovi bohužel jeho nejlepší čas 7,33 s na zisk zmíněného hranolu nestačil a doufejme, že v příštím roce bude úspěšný. Jiří Kotlan porazil Filipa Šmejkala díky druhému rychlejšímu pokusu. To jsou všechno závodníci, kteří se dopracovali do finále. Zmínil bych jen několik dalších závodníků. Martina Trnku, který s časem 8,07 s skončil na 11 pozici a do finále se bohužel nepodíval. Zmiňuji ho kvůli šplhu na 13 sáhů, což stále není tak časté. Marek Pustaj, který na Schodišti s časem kolem 7,30 s pomýšlel na hranol, tento závod zcela nezvládl a s časem 8,32 s skončil hluboko za hranicí 7,20 s.

Omlouvám se všem nezmíněným závodníkům, ale neuvěřitelných počet 60 závodníků bohužel v reportu nedává prostor ke zmínění. Budiž Vám všem útěchou výsledková listina, která mluví za vše a fotografie, které nám pořadatele dali k dispozici.

Závěrem bych chtěl pochválit a zároveň poděkovat organizátorům ze Sokola Příbram za uspořádání velmi kvalitního a rychlého závodu. Na konec si neodpustím malé rýpnutí a zmíním, že závod se koná pouze na 3 kola (respektive na dvě + jedno finálové) a není umožněno startovat ženám, což si myslím, je veliká škoda. Budeme se těšit na dalším závodě, což je Modřanský Tarzan pod záštitou ŠSK Palestra Praha.

VC Memoriál Bedřicha Šupčíka 2015 – výsledky

VC Memoriál Bedřicha Šupčíka 2015 – výsledky